úprava mikropájky pro dědky

Klasické bastlení z domácích zásob

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#16 Příspěvek od rnbw »

Parkrat som tym z nudze nieco spajkoval a prekvapivo je to pouzitelne. Urcite lepsie ako trafospajkovacka z Lidlu.
Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

Měl jsem těch polokopyt, ale jen těleso s klackem, asi 6 ks, 75 a 100W. Jedna měla bakelit rukojeť a tak jsem podle ní vytisknul dvě nový půlky z PET-G. Neměl jsem do nich taky hroty a tak jsem splašil měďěnou tyčku fí 8 mm z nějaký bodovky. Origo průměr je 7,6 mm. Jenže PbSn žral hroty jak zběsilej a tak jsem z těch tyček udělal redukce na Ersa hroty typu šroubovák. Ty mají pájecí část magnetickou a PbSn jim nic nedělá. Na to téčko na baterky jsem připájel stříbrem železnej terčík tl 0,8 mm. Tomu taky PbSn nic nedělá.
Přílohy
IMG_20240312_195619.jpg
IMG_20240312_195619.jpg
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Olchor

#18 Příspěvek od Olchor »

TAKJAN píše:Škoda že to nejde na klasickou pistolovou páječku.

Asi by to šlo ufachčit takhle - dva kusy Cu páskoviny 2,5x5x150mm, jeden konec zbrousit, aby tam šel nastrčit vnitřek z čokolády ( díra 2,5mm), na druhej konec naletovat superflex kábl 2,5mm² ( modelářské potřeby), cca 0,5m, na konec očko, aby to šlo chytit do klasik trafopájky. Tak nebudu manipujovat s celou těžkou páječkou, ale jen s tím koncem.
Cu pásky oddělit izolací a omotat dohromady nějakou tepelně izolační páskou, nemusí být moc tep. odolná, do 70°C, víc tam nebude. Bylo by potřeba používat tenší drát na hroty, tak do 0,7mm. Trafopájku ovládat nožním spínačem ( spínač na trfp trvale sepnout tustší gumou), nebo mikrospínačem na tom pájedle. Ale to by už vyžadovalo jednoduchou elektroniku.
Výhoda je, že snadno odpojím tohle udělátko, nasadím hrot a mám zas normal trafopájku. Držet by se to taky dalo jak pero, flex kabely jsou poddajné.
Ale vyzkoušený to nemám, jen takový nápad.
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

Myslím, že proudová ztráta na dvaapůlce kabelu mezi trafačkou a pomocnou rukojetí bude taková, že se smyčka nerozšvicuje na požadovanou teplotu. Možná by to spíš makalo s MOTem jako se dělají bodovky na baterky. Příležitostně zkusím dát do bodovacích kleští smyčku co to bude dělat. Na MOTu mám asi 2 závity, na trafačce bývají taky dva.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Olchor

#20 Příspěvek od Olchor »

Atak trfp dává 0,4V, kábl 1m/2,5mm² má 7mΩ, s páj. smyčkou a vnitř. odporem trafa cca 10mΩ = 40A, to už by ten tenší hrot ohřát mohlo. Ale muselo by se to zkusit.
KUBO

#21 Příspěvek od KUBO »

Olchor pozerám, že to už vyšlo aj v Aradio PE 4/24. Dobrá práca :agree:
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
Olchor

#22 Příspěvek od Olchor »

njn, upsal jsem se čertu ( zdejší uživatel teufel) Že prej je o takové blbůstky zájem. No proč ne.
ransom

#23 Příspěvek od ransom »

Když bych vzal doslova název vlákna: Nepořizujte si mikropáječku akumulační bezdrátovou. Nenašli byste ji.
Odpovědět

Zpět na „Zapojení ze šuplíku“