JUNOSŤ 402 záměna řádkového tranzistoru a diody.

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
fredis

#16 Příspěvek od fredis »

Kolik těch Juností jsi opravil? Kolik tisíc těch televizí vyrobili a kolik jich bylo u nás? A kolik bylo variant té TV.. To by asi nehrála ani jedna. Asi to bude zázračná dioda podle uvedených parametrů a místa kam ji běžně osazovali :lol: :lol: . Jo a hlavně si aspoň dvakrát přečti svůj první příspěvek!! :wink: :roll: :lol:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
JirkaZ

#17 Příspěvek od JirkaZ »

Ano, ve svém prvním příspěvku jsem v podstatě prodlužoval tu sovětskou agónii, moje chyba. Měl jsem rovnou (resp. pouze) napsat, že by tam chtělo dát něco rychlejšího.

Třeba v takovém Plutu (srovnatelné řešení) byla na podobném místě KY189.

Jestli něco pracovalo na hraně schopností, nebo spíš za ní, tak to prostě bylo špatně. Tečka.

Jo a šetři s těmi přiblblými smajlíky, vypadá to trapně.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
fredis

#18 Příspěvek od fredis »

:lol: :lol: Co bylo v Plutu je mě u .. víš kde.
vicious

#19 Příspěvek od vicious »

Len k tým rozdielom oboch typov, je to uvedené aj na tých stránkach:
ГТ906А: "....в электронной аппаратуре общего назначения" a kategória kvality «ОТК»
1Т906А: "...в электронной аппаратуре специального назначения" a kategória kvality «ВП», «ОС», čo je zvýšená úroveň kvality, použitie tam, kde by mohlo zlyhanie mať vážne alebo katastrofické následky, oprava by bola nemožná a pod.
Celeron

#20 Příspěvek od Celeron »

Takže jsem to napsal na minulý stránce správně. Jen jsem už zapomněl která z nich byla ta lepší. :oops:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
fredis

#21 Příspěvek od fredis »

Já ti na to vzápětí odpověděl... Asi jsi mě nevěřil.
Celeron

#22 Příspěvek od Celeron »

Sorry, nečetl, nějak jsem Tě přehlídl. :oops:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
juf

#23 Příspěvek od juf »

Zdravím - mám nějaké polovodiče z ruských televizí . KT838A-6ks ,,KT808B-2ks,,KT805B-1ks,, KT802A-4ks,,-- 1T906A-1ks,,, -- ∏213B až ∏217 po 1ks ,,--∏4D3- 1ks ,,,--- D242B-12ks,,-- a jiné malé tranz, a diody . Pokud budeš mět zájem tak bud zavolej nebo napiš tel. číslo . moje 778204389 . zatím juf .
radioelectrum

#24 Příspěvek od radioelectrum »

Tak řádek fachá, ale nejde mi vert. rozklad. Pouze vodorovná čára, tak jsem na to koukl osciloskoem, a není signál na KT30, výměna C54 což bývá častá závada těchto TV že ty malý elity vyschnou nepomohla. Tak jsem dál měřil,není signál ani v bodě KT8 (pro lepší orientaci označen modře) Zvuk jde. Potvrďte mi že to co jsem si označil zeleně je signál zvuku a to co jsem označil oranžově by měla být synchronizace. takže kde hledat? Někde kolem cívek 31,5 a 38 MHz? že by skrat na nějaké té keramice?
Přílohy
junost neni signal KT8.jpg
junost neni signal KT8.jpg
xsc

#25 Příspěvek od xsc »

Pokud máš vodorovnou čáru, tak musíš hledat přímo v obvodu vertikálního rozkladu, ne v obvodech MF a oddělovače synchropulzů. Ten rozklad musí makat i bez signálu, čili to, kde hledáš, nemá na funkci vliv. A už vůbec ne cívky v MF, tam vůbec nešahej!
KT8 je výstup detektoru, pokud něco naladíš, tak by se tam měl objevit signál, ale na rozklad nemá vliv. Nejdřív oprav rozklad, pak případně hledej v signálové cestě, když nebudeš mít obraz a synchro. Cívky určitě samy od sebe rozladěné nebudou.
radioelectrum

#26 Příspěvek od radioelectrum »

xsc píše:Pokud máš vodorovnou čáru, tak musíš hledat přímo v obvodu vertikálního rozkladu, ne v obvodech MF a oddělovače synchropulzů.
Kde se tedy vyrábí impulzy pro vert. rozklad pokud tam nejde signál? Na KT30 má být něco i bez signálu?
Přílohy
junost vert rozkl.jpg
junost vert rozkl.jpg
xsc

#27 Příspěvek od xsc »

Ano, ten tranzistor je součástí rázového generátoru, viz to trafo dole v obvodu. Kdyby rozklad nekmital sám, tak bys bez signálu vždycky vypálil na obrazovce čáru. Je to ruská TV, tak hledej vyschlé elyty případně mrtvé germanium. Osciloskopické průběhy tam vidíš.
Synchroimpulzy jen spouštějí začátek běhu, bez nich se jen posune frekvence. Takže samotný oscilátor musí kmitat blízko 50Hz.
radioelectrum

#28 Příspěvek od radioelectrum »

Tak nakonec jsem zjistil že jsou vadné C93 a C99. Ten C93 je nějakej divnej, nemá polaritu ani na futrálu, ani na tištáku ani ve schématu. To je nějaký unipolární kondík? ale na to je moc malý.
Přílohy
20240312_193513.jpg
20240312_193513.jpg
JirkaZ

#29 Příspěvek od JirkaZ »

C93 je elyt z řady K50 (z fotky není jasné pokračování označení - dle vzhledu možná K50-35?). Je možné, že je bipolární - najdi si to u nich. Důvod pro použití bipolárního elytu ovšem nevidím.

Ve schématu (alespoň v tom mém) se mi přes špatné rozlišení zdá, že polaritu má označenou - normálně plusem na napájení a mínusem k obvodům v bázi T22.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
dvorak

#30 Příspěvek od dvorak »

Transistor GT 906 se dá koupit :

https://www.sbazar.cz/stourac.j/detail/ ... -906a-nove

Jinak kompletní renovace této TV je shlédnutí zde, i když poněkud zrychleně. Zajímavá je úprava napájecího zdroje.

https://www.youtube.com/watch?v=KNhxM-XD6JA
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“