Zenerka jako ochrana proti přepětí&ochrana proti přepolo

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
asdf
Kontaktovat uživatele:

#256 Příspěvek od asdf »

Jinak, jestli tu ochranu proti přepólování chceš mít na výstupu toho měniče a za to pak připojovat různé spotřebiče, tak mám podezření, že to nebude chránit.
montana

#257 Příspěvek od montana »

Jasně, no to jsem to pěkně domotal.
montana

#258 Příspěvek od montana »

Jinak, jestli tu ochranu proti přepólování chceš mít na výstupu toho měniče a za to pak připojovat různé spotřebiče, tak mám podezření, že to nebude chránit.

Co tím máš na mysli?
asdf
Kontaktovat uživatele:

#259 Příspěvek od asdf »

No, ono to funguje jako dioda. Když na výstup toho ochranného obvodu zapojíš něco obráceně, bude ta dioda pořád v propustném směru a proud do spotřebiče poteče. Nakresli si to.
Valdano

#260 Příspěvek od Valdano »

Upozorňuji, že obrázek "SCHEMA ZENER + MOSFET.png" uvedený v prvním příspěvku celého tohoto tématu je nakreslený špatně. Chyba tam je v tom, že ten MOSFET má zakreslenou diodu v opačném směru. Oprava byla uvedena až dále v průběhu diskuse. Správně je toto, ale chrání to samozřejmě pouze přepólování na straně vstupu tj. tam kde je těch 5V a nikoli pokud na výstupu 3,3V napájenému zařízení prohodíte nesprávně vývody.
montana

#261 Příspěvek od montana »

Offset na zdroji -3.3 a proud v součtu je půl miliampery... Tak co řešíš?
montana

#262 Příspěvek od montana »

Ano to jsem kreslil zenerku na začátku jsem nevěděl zpaměti ten symbol.
montana

#263 Příspěvek od montana »

Je třeba si uvědomit, že je to ochrana proti přepólování na zdroji, ne proti přepolóvání spotřebiče (když bych ten samotný spotřebič blbě otočil).

Je pravda, že po připájení zásuvek na správné místo už k přepólování na zdroji nemůže dojít. Pokud tam nedám nějakou zásuvku jako bývá taková ta zásuvka na piny, že to jde otočit v obou směrech. Ale to nevadí, aspoň se něco naučím. Je třeba ale vědět, že spotřebič, pokud ho blbě připojím, chráněn není. To je jak kdyby tam ta ochrana nebyla. Nejlepší by bylo na desku napsat znaménko "+" ke kladnému pólu abych to nespletl. Nebo spolehnout na to, že spotřebič má ochranu...
Valdano

#264 Příspěvek od Valdano »

montana píše:Je pravda, že po připájení zásuvek na správné místo už k přepólování na zdroji nemůže dojít.

Přesně tak. Takže bych tam ten obvod ani nedával. Navíc je otázkou jestli ten převodník na 3,3V sám nemá na vstupu diodu pro ochranu proti přepólování. Bude stačit výstup z powerbanky připojit s použitím vhodného USB konektoru na převodník pro 3,3V. Pokud má powerbanka výstupní konektor micro USB tak použijte vhodný protikus jako je třeba tento. Zapojení by mělo být viz přiložený obrázek.

montana píše:Pokud tam nedám nějakou zásuvku jako bývá taková ta zásuvka na piny, že to jde otočit v obou směrech.

Na výstupní straně 3,3V můžete použít pro připojení zařízení třeba modelářský konektor XT60, který je tvarově zabezpečen proti přepólování.
Přílohy
xt60.jpg
xt60.jpg
micro_usb_na_prevodnik.jpg
micro_usb_na_prevodnik.jpg
montana

#265 Příspěvek od montana »

Teď hledám pojistku a nevyznám se v té tabulce. Pomůžete mi to interpretovat?

Má to být rychlopojistka ale může být blbě dostupná.

https://img.gme.cz/files/eshop_data/esh ... -175.1.pdf

Já se díval na smd pomalé pojistky 100mA a mě to příjde že reagují strašně pomalu. Čekat 100 sekund než se přepálí pojistka v horkých teplých dnech 80 sekund při proudu 200mA se mi zdá dlouho (pomalá pojistka - tyto charakteristiky chápu: https://img.gme.cz/files/eshop_data/esh ... -615.1.pdf).
Přílohy
screenshot.png
screenshot.png
montana

#266 Příspěvek od montana »

Co se týče konektivity tak budu potřebovat spíš malé konektory. Tenhle vypadá obrovský. Jaký to má rozměr? Spíš něco co má konektory o velikosti dvou krátkých pinů ale s ochranou proti přepólování. Nepoteče tam tak velký proud že bych se bál že se mi ty hřebíky roztaví.

Toto bych mohl koupit na to externí připojení:
https://www.gme.cz/v/1500763/kls-microu ... e-napajeni
Přílohy
screenshot.png
screenshot.png
Valdano

#267 Příspěvek od Valdano »

Třeba JST SYP.
montana

#268 Příspěvek od montana »

Ano tento konektor z kategorie modelářských konektorů vypadá moc dobře.
Na to jak je malý nepatří k nejlevnějším.

Ale na Temu mají 10 párů za 56 kč.
https://www.temu.com/cz/10-paru-jst-2ko ... znvyv2p3gp
Přílohy
screenshot.png
screenshot.png
montana

#269 Příspěvek od montana »

Jak byste v případě té ochrany řešili situaci, že uživatel omylem strčí na vstup 5 V v situaci, kdyby tam nebyl napěťový měnič? Napětí na bázi vyletí nahoru. Dá se ten Gate nějak zavřít nebo přiškrtit aniž bych do větve 3.3V dal do serie tranzistor?
asdf
Kontaktovat uživatele:

#270 Příspěvek od asdf »

Těžko říct. Jestli to má být jednoduché, tak asi transil a pojistku.
Odpovědět

Zpět na „Teorie“