Připájení původně přivařených pinů (vyřešeno)

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

Pravděpodobně zafungovala chemická afinita zinku s hnilíkem, takže vzniknul pro SnPb eutektiku smáčitelnej povrch ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

SnPb na hlinik vraj nechyta ani s tavidlami.
Takze ked funguje SnZn, tak by som pri nom zostal.
EKKAR

#18 Příspěvek od EKKAR »

Chápeš, co jsem napsal? Že použitím SnZn pájky vznikla na tom hnilíkovým špalíku doslova MEZIVRSTVA, na kterou pak už chytá normální SnPb pájka - o žádným tavidle jsem nic nepsal ...!!!!
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Tebe som nic nepisal.
HF_Tech

#20 Příspěvek od HF_Tech »

Na burze v Holicích prodával pan Šedý kromě jiných pájecích vodiček nasříhané kousky nějakého plechu na pájení hliníku. Kousek se hodil přímo na hliník a přidala se normální PbSn pájka a krásně se to rozlilo.
Co jsem se ho na to ptal, tak to byly zbytky z ČKD polovodiče, kde se z plechu vysekl potřebný tvar, ten se vložil mezi pájené díly a celek se prohřál. Bohužel jsem si nepoznamenal složení. Matně si vzomínám, že by v tom mohl být Antimon...
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od forbidden »

Však to od něj ještě mám. V návodu je psaný, mimo jiné, nahřej spoj na 400 °C. Což by mohl být trochu problém. Složení tam není a Šedýho se už nikdo na nic nezeptá...
Maxipes_

#22 Příspěvek od Maxipes_ »

Hliník se dá pájet běžnou SnPb pájkou (trubičkovou, s tavidlem) i bez speciálních vodiček a tavidel tak, že se na pájené místo nanese vrstvička oleje (na šicí stroje, jízdní kola nebo jakýkoli minerální olej), pájené místo se pod tím olejem oškrábe od povrchové zoxidované vrstvičky nožem a i s tím olejem se to zapájí. Sice je to už dávno, ale zkoušel jsem to osobně na Al vodičích (asi 1,5 mm²) a fungovalo to úplně bez problémů. (Ten olej zabrání okamžitému zoxidování vzdušným kyslíkem po oškrábání).
Sendyx

#23 Příspěvek od Sendyx »

Spoj hliník a Sn-Pb pájka je nesmysl, vždy se časem rozpadne. Pájky na hlínu jsou SnZn nebo Sn.

To, co prodával pan Šedivý by se někde najít složení dalo. Bylo to z výzkumu, výroba 80. léta a od té doby se to už nevyrábělo. Na 99% to bude v patentové literatuře, ale bylo to i na webu.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od GeorgeB »

Je to problém,ale dá se to opravovat. Berliliová keramika hodně odvádí teplo a hliníkové bondované spoje odpadnou.
Ale raději do toho žádnou chemii nepoužívejte. Okolo je spoustu malých SMD součástek bez ochrany a když něco zateče pod součástku,tak je to časovaná bomba. Já tyto jednotky repasuji se zárukou a opravdu bych si netroufl na to vzít nějakou kyselinu.
https://youtu.be/anxNdOVdPDQ?si=GXTwRHrwikfZ7txp
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“