Připájení původně přivařených pinů (vyřešeno)

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Sandal

Připájení původně přivařených pinů (vyřešeno)

#1 Příspěvek od Sandal »

Zdravím.
Prosím nějaký nápad jak připájet ulámané drátky viz foto. Přivařit nemám možnost. Cín se na čtvercové plošky nechytá ani oškrabáním povrchu. Kdybych věděl, že základ toho čtverečku je měď, tak to obrousím. Co je to vůbec za meteriál, že se cín nechytne?
Je to docela drahá součást. Je to aktuátor naklápění lopatek turba, a bylo by velmi příjemné ho svépomocí opravit, protože jen oprava stojí přes 4000 kč.
Díky za užtečné rady :D
Přílohy
091_11.jpg
091_11.jpg
Naposledy upravil(a) Sandal dne 16 bře 2024, 13:11, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Nie je to hlinik?
Sandal

#3 Příspěvek od Sandal »

Jestli je to možný, tak nejspíš jo. Je to měkký asi tak jako právě Al. Kyselinou fluorovodíkovou by to šlo? Dokonce tu mám i Zn pájku. Tím jsem myslím hliník letoval. Nebo je na to něco spešl? Nemám o tom moc přehled...
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Je na to specialny bezolovnaty cin s tavidlom - od Loctite a Multicore. Hladaj Alusol.
Sandal

#5 Příspěvek od Sandal »

Díky. Bohužel toho vidím jen 0,5kg špulku, což je pro mne naprosto zbytečně moc. Zkusím někde poptat menší balení.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od forbidden »

Tak vem kapalinu a pájku, nebo jestli ji máš, tak je tu kapalinu. Vyzkoušej na nějakým kousku a uvidíš. Sám tu někde tu pájku mám, ale jen pro případ nouze, ještě jsem ji nezkoušel.
Michal22

#7 Příspěvek od Michal22 »

Tu pájecí kapalinu od Elchemca jsem zkoušel.
Na drobné a rychlé opravy v místech, kde není velký odvod tepla, se to dá použít úspěšně.
Ale jak je někde nutnost ohřívat déle, tak to přestane působit a člověk nic nezapájí.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
eleferner

#8 Příspěvek od eleferner »

Ja mam kapalinu z GME, i kdyz oni ji nejspis preprodavaji z Elchemca. Kazdopadne pri pajeni velkych dilu je potreba je predehrat. Ja to delam v troube nebo horkovzduskou na 100-150 st. C. . Ale nevim, jak moc je to realne u zarizeni od OP.
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

On tam nema ziadne velke hlinikove diely, len plosku par mm².

Ale pozor na tu kyselinu fluorovodikovu, je to velmi nebezpecne svinstvo.

Okolo tej plosky by mohol byt kusok plosaku bez laku, neda sa spajkovat tam? Pripadne tu plosku poriadne ohriat, mozno pojde odstranit.
Sandal

#10 Příspěvek od Sandal »

Předehřát se to dá bez problému. Pracovní teplota toho bazmeku je beztak přes 100 stupňů, protože pracuje hned vedle horké části turbodmychadla.
Teď jsem zjistil, že mám jen Zn pájku a kyselinu fl. jsem zasel někam do neznáma. Tak v pondělí asi půjdu ťuknout na dveře u výrobce, aby mi lahvičku prodal.
Vím jaký je to svinstvo, měl jsem tu čest se nadechnout výparů z ty kyseliny, a už více nemusím. Mám polomasku od 3M z filtrama na tyto výpary, takže to mám ošéfovaný.
PavelFF

#11 Příspěvek od PavelFF »

Ploška na součástce nahoře se dá pájet? Myslel jsem, že problém je tam.

Pokud zlobí ten plochý čtvereček na desce, taky bych ho zkusil odpájet a dostanu se na měď plošného spoje. Je to tam jen jako mezikus, aby bylo možno přívody bodově přivařit.
Sandal

#12 Příspěvek od Sandal »

Ano, zlobí ten čtvereček, a naproti ta ploška, tak tam taky nejde pájet. čtvereček odpájet nejde. Zdá se to jako dokonalé kurvítko. :lol:
PavelFF

#13 Příspěvek od PavelFF »

Nejde odpájet? Divné.
Vypadá to, že ten čtvereček leží na dost velké ploše mědi. Je připojený na 3 piny IO a na SMD kondenzátor? Pokud ano, plocha je dost velká na připájení.

Plíšek na horní součástce - nedal by se k němu nabodovat niklový pásek pro kontaktování akumulátorů? Musely by se nějak zmenšit hroty bodovačky na miniaturní rozměr.
Sendyx

#14 Příspěvek od Sendyx »

Před pár lety bych tě poslal za člověkem, který měl UZ pistoli a běžně spojkoval hliník s mědí a podobné věci. Možná to dneska ještě někdo umí...
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Sandal

#15 Příspěvek od Sandal »

PavelFF: Opravdu to nejde. Přijde mi ten čtvereček též přivařenej. Nejde to ani 100VA trafopájkou(s rozumem samozřejmě).

Přibodovat by to šlo, ale nedisponuju bodovačkou, proto hledám způsob jak připájet.

Chlapi! Mám vyhráno. Představte si, že na to chytla SnZn pájka bez tavidla. Jen na oškrabaný povrch. Tomu bych nevěřil.
Nanesenou SnZn pájku jsem odsál, a potom se už chytila normální trubičková 60ka. Namontováno v autě, a funguje.
Pro příště si pořídím radši tu kapalinu :)
Díky všem za pomoc.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“