VN násobič JUNOST
Moderátor: Moderátoři
- radioelectrum
VN násobič JUNOST
Vím že se kdysi násobiče nějak opravovávali. Je tady nějaký pamětník?
- jirka5
- monterjirka
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Z katalogového listu je patrné, že pro Uka > 5kV musí diody být zalité v plastu (nejlépe silikon), před zalitím pochopitelně vše dokonale čisté a suché.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
- hajeklubos
Muselo se to jenom správně říznout. Případný vadný kondík 1n/6.3kV šel vyrabovat z fokusu, tam bylo místa dost. Zaléval jsem to červeným pečetním voskem s pískem z nožových pojistek. Nikdy se to nevrátilo na VN. Kde jsou ty časy.
Luboš
Sehnat dneska VN kondy je obtížnější než VN diodyCeleron píše:Úspěšně jsem ten násobič předělal na teslácký KYX28/15 a VN keramikama, co přinesl kámoš z kondíkovny hradecký Tesly. A taky se to muselo zablemtat silikonem, jinak sršel. Kdysi se prodával v drogérii Lukoprén T trvale plastický, na těsnění, modelína šedivý barvy, prodávalo se to ve stejný průhledný krabičce jako kyselina vinná a citrónová.
Ano, v Dukle a podobných byla nejdřív bílá keramická tyčka plná selenových koleček. Teprve později se objevila černá křemíková dioda, která už byla asi o 1/3 kratší.monterjirka píše:"selen" bylo jedno provedení usměrňovače, kde byla skutečně keramická trubička vyplněna selenovými destičkami... A bylo jich tam...
Ten VN násobič jsem kdysi také zachraňoval, 3x 5 kousků 1N4007, větší problém bylo nahradit ty kondenzátory
Opravdu jsi to nahrazoval 1N4007? Ty jsou líné, čekal bych, že se jim to moc líbit nebude a TV taky ne.