Bodová svářečka 12v (čína)

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Lano

Bodová svářečka 12v (čína)

#1 Příspěvek od Lano »

Ahoj všem,
kdysi jsem zakoupil 12v svářečku na spojování lion článků. Až nyní jsem jí zprovoznil a řeším problém, kdy svářečka náhodně sepne po sérii očekávaných impulsů jeden impuls destruktivní a pásek v daném místě shoří. Při měření řetězce mosfet-optočlen-io(označen na obr) jsem zjistil, že původcem je io, který bohužel nemá žádné označení. Nemá někdo z Vás toto zařízení s čitelným označením obvodu? Děkuji
Přílohy
Bodsvarecka12v.png
Bodsvarecka12v.png
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

To bude nějakej mcu, bez programu k ničemu.
Vaseks

#3 Příspěvek od Vaseks »

Habesan
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Habesan »

Já si dovolím tipnout, že ten MCU se restartuje, protože jeho napájení není správně odděleno od těch 12V pro bodování.
Mimochodem, čím to celé napájíš ?
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

Možná kdyby tam línej žlutej smeták osadil ten elyt, tak by to napájení mcu bylo stabilnější.
PotPalo

#6 Příspěvek od PotPalo »

Ale to si tam má užívateľ osadiť sám doma, je to predsa zariadenie typu dodo (dodělej doma). Načo by tam inak písal hodnotu a napätie.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

A generuje to ten "pálící" impulz "naprázdno" když vyhodíš elektrody z klepet? Pokud jo, tak to bude problém procáku. Pokud ne tak platí co psal Habesan.
Máš dost tvrdej zdroj 12V? A pořádný kabely od zdroje k bodovce, pokud možno co nejkratší a průřezu aspoň 10mm2. Předpokládám, že to jde z autobaterky. Možná bych zvážil oddělit napájení elektroniky od silovky do klepet, prostě přidat třeba DC adaptér 12V.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Lano

#8 Příspěvek od Lano »

Ahoj
děkuji za reakce - napájím z autobaterie - obvod je osazen podle popisků (obrázek je stažený z netu) - kabely jsou originál+nastavení - na desce je 78L05 a nenaměřil jsem na ní žádný úbytek U při impulsech - na sheetu co poslal VASEKS(dekuji) je doporučení pro ošetření Vcc MCU kondenzátory, které na desce nejsou - naprázdno obvod žádné impulsy neprodukuje (měřeno + signalizace led a bzučák)
Zkusím upravit kabely, následně doplnit kondíky. Děkuji.
Lano

#9 Příspěvek od Lano »

Ahoj všem,
provedl jsem úpravy:
- nahradil původní silové kabely silnějšími - žádný efekt
- přidal doporučené kondíky - taktéž bez efektu (MCU je jiný typ - asi záleží co má zrovna výrobce k dispozici, shlédl jsem jedno video na netu kde se chovalo zařízení odlišně)
- dalším zkoumáním jsem zjistil, že zatímco "správné" impulsy z optočlenu na G MOSFETů mají Vmax 12V, ty "destrukční" jsou plné napětí autobaterie - zkusil jsem připojit na výstup optočlenu zenerku (11V) a zdá se, že to pomohlo
Asi to není odborná oprava, ale zatím se zdá funkční - děkuji všem za pomoc
S pozdravem Lada
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“