Zapojení elekretového mikrofonku na stereojack

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Martin123456

Zapojení elekretového mikrofonku na stereojack

#1 Příspěvek od Martin123456 »

Ahoj,

podle jednoho návodu bych měl elekretový mikrofonek zapojit na 3-pólový stereo jack tak, že
1) na straně mikrofonu: (+) pin napájet na jeden vodič (L), neoznačený pin na druhý vodič (R), stínění u mikrofonu nikam nepřipojovat (zaizolovat)
2) na straně jacku: napájet vodič (L) se signálem na L výstup jacku, stínění spojit s druhým kablíkem (R) a připojit na zem jacku

Rád bych však využil existující propojující audio kabel se dvěma stereojacky. Předpokládám, že zapojení stereojaku není s výše uvedeným kompatibilní, jelikož L bude zapojeno na L, R na R a zem na zem.

Bude fungovat zapojení mikrofonu takové, že oba vodiče (L) i (R) připájím na (+) pin mikrofonu a stínění na neoznačený pin mikrofonu?

Přijde mně že by mělo, ale pro jistoto se raději ptám. Potřebuji co nejvíce funkční nezašumělé řešení.

Díky moc za pomoc
Martin
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Nakresli to, jak si to představuješ a vobrázek sem pověs. Z toho tvýho popisu jsem zmatenej jak lesní fčelka na pasece - a s velkou pravděpodobností nejsem sám, komu z toho jde hlava kolem ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Cowley

#3 Příspěvek od Cowley »

elektretový...

Nějaká schémata jsou u Belzy.
Přílohy
unnamed.gif
(12.62 KiB) Staženo 86 x
Naposledy upravil(a) Cowley dne 21 bře 2024, 19:19, celkem upraveno 1 x.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Nevím jestli ještě jsou v prodeji, ale jsou taky 3-vývodový elektretový kapsle. Tam je napájení přivedený na označenej pin (+) přes odpor tak velkej, aby jím tekl proud kolem 1mA a nf signál se odvádí z výstupního vývodu buď přímo, nebo to jde i přes kondík v řádu desítek až stovek nF - záleží na tom, jestli je nebo není potřeba oddělit stejnosměrnej potenciál výstupu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
masar

#5 Příspěvek od masar »

Martin123456 píše:...Bude fungovat zapojení mikrofonu takové, že oba vodiče (L) i (R) připájím na (+) pin mikrofonu a stínění na neoznačený pin mikrofonu?

Přijde mně že by mělo, ale pro jistoto se raději ptám. Potřebuji co nejvíce funkční nezašumělé řešení...
Fungovat to může, ale nebude to "nezašumělé" řešení. Kdybys to napřed vyzkoušel, neptal by ses.
To zapojení "podle jednoho návodu" je asi nejlepší:
Apropos - předpokladem ovšem je, že zásuvka jacku je určena pro napájení elektretu a není to tedy "jen tak obyčejná" zásuvka.
:wink:
Přílohy
electret.png
electret.png
Naposledy upravil(a) masar dne 21 bře 2024, 19:46, celkem upraveno 1 x.
Martin123456

#6 Příspěvek od Martin123456 »

masar píše:
Martin123456 píše:...Bude fungovat zapojení mikrofonu takové, že oba vodiče (L) i (R) připájím na (+) pin mikrofonu a stínění na neoznačený pin mikrofonu?

Přijde mně že by mělo, ale pro jistoto se raději ptám. Potřebuji co nejvíce funkční nezašumělé řešení...
Fungovat to může, ale nebude to "nezašumělé" řešení. Kdybys to napřed vyzkoušel, neptal by ses.

Děkuji, udělám to tedy podle "toho" návodu, viz https://github.com/mcguirepr89/BirdNET-Pi/discussions/39#discussioncomment-2180372.
Jinak jsem mezitím nakreslil ten obrázek :-(
Přílohy
zapojení.jpg
Zapojení mikrofonu
Zapojení mikrofonu
Martin123456

#7 Příspěvek od Martin123456 »

masar píše:

Takže tedy kabel s továrním konektorem vyhodit a koupit nový konektor a ten naletovat podle návodu?
masar

#8 Příspěvek od masar »

Jak jsem napsal - fungovat to může i podle tvého obrázku, ale stíněním poteče i napájecí proud elektretu, což není zrovna "košér" z hlediska rušení (brumu). A pokud ti původní kabel nevyhovuje (nevím jak vypadá), klidně ho vyhoď:)
samec

#9 Příspěvek od samec »

Martin123456 píše:Rád bych však využil existující propojující audio kabel se dvěma stereojacky.
Predpokladám, že je to obyčajný kábel z nejakého elektro obchodu so spotrebnou elektronikou s dĺžkou do 3 metrov. Na takom kábli je jedno, ako ho zapojíš, či potečie tienením nejaký prúd. Problémy s rušením a potreba symetrického zapojenia nastáva pri rádovo dlhších kábloch, alebo v prostredí s veľmi veľkým rušením. Ale to už by si asi neriešil spájkovanie lacného elektretu... Väčší problem budeš mať skôr s mikrofonickosťou samotného káblu, ak nie je špeciálne určený pre mikrofony. To znamená, že ak poklepeš po kábli, tak to budeš počuť.
Čo sa týka zapojenia jack konektora (číslovanie od špičky)
mikrofónny vstup s fantómovým napájaním (napríklad PC): 1- signál, 2-fantóm, 3-zem;
symetrický mikrofónny vstup (napríklad mipult): 1-plus signál, 2-mínus signál, 3-tienenie;
univerzálny pre slúchadlá s mikrofónom (napríklad mobil): 1-ľavý výstup, 2-pravý výstup, 3-zem, 4-vstup mikrofón aj s fantómom. (prípadne naopak 3 a 4 kontakt)
mi-ro

#10 Příspěvek od mi-ro »

Tady se míchají dvě věci. Je třeba rozlišit zda bude elektretova kapsle napájená z fantomoveho výstupu mixu a nebo zda má mikrofon svoji tuzkovou baterií.
..to bude jen ňákej odpůrek
VASEK_W

#11 Příspěvek od VASEK_W »

Je potřeba ještě vědět jakého provedení (mono, nebo stereo) je ten 3.5mm samičí konektor v něčem (???). Protože pokud je to mono konektor, tak to zapojení na barevném obrázku (čt březen 21, 2024 7:37 pm) je dost protichůdné a nefunkční v jistých případech z důvodu propojení kostry s prvním vývodem od ní :-(

Vašek
Martin123456

#12 Příspěvek od Martin123456 »

Elekretové mikrofony jsem vybíral dle doporučení s velmi nízkým šumem, jde o AOM5024. Chci je použít na nahrávání a analýzu zpěvu ptactva.
Zapojovat budu do zvukové USB karty AXAGON ADA-17.
Kabel mám obyčejný propojovací 3m dlouhý se dvěma 3pinovými stereo jacky. Na jedné straně jsem chtěl ušmiknout jack a připájet mikrofon, abych si ušetřil práci s pájením nového konektoru a sháněním stíněného kabelu.

Rozumím, že nejlepší a nejistější bude koupit jack konektor, ustřihnout ten stávající a připájet podle odkazu, který jsem zmiňoval výše. To by mělo být funkční.

Martin
Sendyx

#13 Příspěvek od Sendyx »

Já teda nevím, jak si představuješ snímání těch ptáků, ale tyhle vložky jsou klasické elektrety s kulovou charkou. Já si dost dobře nedovedu představit použít něco, co není dostatečně směrové, aspoň kardioida.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Martin123456

#14 Příspěvek od Martin123456 »

Sendyx píše:Já teda nevím, jak si představuješ snímání těch ptáků, ale tyhle vložky jsou klasické elektrety s kulovou charkou. Já si dost dobře nedovedu představit použít něco, co není dostatečně směrové, aspoň kardioida.

Řekl bych, že každé řešení má své pro i proti. Směrový jich zaznamená méně, všesměrový bude více zabordelený.
mi-ro

#15 Příspěvek od mi-ro »

Tuším že jsem viděl i elektretový kapsle s cardio charkou.
..to bude jen ňákej odpůrek
Odpovědět

Zpět na „Poradna“