Zapojení elekretového mikrofonku na stereojack
Moderátor: Moderátoři
- Martin123456
Zapojení elekretového mikrofonku na stereojack
podle jednoho návodu bych měl elekretový mikrofonek zapojit na 3-pólový stereo jack tak, že
1) na straně mikrofonu: (+) pin napájet na jeden vodič (L), neoznačený pin na druhý vodič (R), stínění u mikrofonu nikam nepřipojovat (zaizolovat)
2) na straně jacku: napájet vodič (L) se signálem na L výstup jacku, stínění spojit s druhým kablíkem (R) a připojit na zem jacku
Rád bych však využil existující propojující audio kabel se dvěma stereojacky. Předpokládám, že zapojení stereojaku není s výše uvedeným kompatibilní, jelikož L bude zapojeno na L, R na R a zem na zem.
Bude fungovat zapojení mikrofonu takové, že oba vodiče (L) i (R) připájím na (+) pin mikrofonu a stínění na neoznačený pin mikrofonu?
Přijde mně že by mělo, ale pro jistoto se raději ptám. Potřebuji co nejvíce funkční nezašumělé řešení.
Díky moc za pomoc
Martin
A kutilmile - nelituju tě
A kutilmile - nelituju tě
Fungovat to může, ale nebude to "nezašumělé" řešení. Kdybys to napřed vyzkoušel, neptal by ses.Martin123456 píše:...Bude fungovat zapojení mikrofonu takové, že oba vodiče (L) i (R) připájím na (+) pin mikrofonu a stínění na neoznačený pin mikrofonu?
Přijde mně že by mělo, ale pro jistoto se raději ptám. Potřebuji co nejvíce funkční nezašumělé řešení...
To zapojení "podle jednoho návodu" je asi nejlepší:
Apropos - předpokladem ovšem je, že zásuvka jacku je určena pro napájení elektretu a není to tedy "jen tak obyčejná" zásuvka.
- Martin123456
masar píše:Fungovat to může, ale nebude to "nezašumělé" řešení. Kdybys to napřed vyzkoušel, neptal by ses.Martin123456 píše:...Bude fungovat zapojení mikrofonu takové, že oba vodiče (L) i (R) připájím na (+) pin mikrofonu a stínění na neoznačený pin mikrofonu?
Přijde mně že by mělo, ale pro jistoto se raději ptám. Potřebuji co nejvíce funkční nezašumělé řešení...
Děkuji, udělám to tedy podle "toho" návodu, viz https://github.com/mcguirepr89/BirdNET-Pi/discussions/39#discussioncomment-2180372.
Jinak jsem mezitím nakreslil ten obrázek
- Martin123456
masar píše:Fungovat to může, ale nebude to "nezašumělé" řešení. Kdybys to napřed vyzkoušel, neptal by ses.Martin123456 píše:...Bude fungovat zapojení mikrofonu takové, že oba vodiče (L) i (R) připájím na (+) pin mikrofonu a stínění na neoznačený pin mikrofonu?
Takže tedy kabel s továrním konektorem vyhodit a koupit nový konektor a ten naletovat podle návodu?
Predpokladám, že je to obyčajný kábel z nejakého elektro obchodu so spotrebnou elektronikou s dĺžkou do 3 metrov. Na takom kábli je jedno, ako ho zapojíš, či potečie tienením nejaký prúd. Problémy s rušením a potreba symetrického zapojenia nastáva pri rádovo dlhších kábloch, alebo v prostredí s veľmi veľkým rušením. Ale to už by si asi neriešil spájkovanie lacného elektretu... Väčší problem budeš mať skôr s mikrofonickosťou samotného káblu, ak nie je špeciálne určený pre mikrofony. To znamená, že ak poklepeš po kábli, tak to budeš počuť.Martin123456 píše:Rád bych však využil existující propojující audio kabel se dvěma stereojacky.
Čo sa týka zapojenia jack konektora (číslovanie od špičky)
mikrofónny vstup s fantómovým napájaním (napríklad PC): 1- signál, 2-fantóm, 3-zem;
symetrický mikrofónny vstup (napríklad mipult): 1-plus signál, 2-mínus signál, 3-tienenie;
univerzálny pre slúchadlá s mikrofónom (napríklad mobil): 1-ľavý výstup, 2-pravý výstup, 3-zem, 4-vstup mikrofón aj s fantómom. (prípadne naopak 3 a 4 kontakt)
Vašek
- Martin123456
Zapojovat budu do zvukové USB karty AXAGON ADA-17.
Kabel mám obyčejný propojovací 3m dlouhý se dvěma 3pinovými stereo jacky. Na jedné straně jsem chtěl ušmiknout jack a připájet mikrofon, abych si ušetřil práci s pájením nového konektoru a sháněním stíněného kabelu.
Rozumím, že nejlepší a nejistější bude koupit jack konektor, ustřihnout ten stávající a připájet podle odkazu, který jsem zmiňoval výše. To by mělo být funkční.
Martin
- Martin123456
Sendyx píše:Já teda nevím, jak si představuješ snímání těch ptáků, ale tyhle vložky jsou klasické elektrety s kulovou charkou. Já si dost dobře nedovedu představit použít něco, co není dostatečně směrové, aspoň kardioida.
Řekl bych, že každé řešení má své pro i proti. Směrový jich zaznamená méně, všesměrový bude více zabordelený.