Měřák z Lidlu

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#46 Příspěvek od EKKAR »

hajeklubos píše:K původnímu dotazu.
... Našel jsem na Mironetu značku o které jsem nikdy neslyšel, je to nějaký číňan montovaný v Polsku. Za cca 350Kč má HABOTEST HT113B čtyři číslice 600V/10A ,RMS, kapacitu, R, D,autorozsahy a autovyp.
...
Zapomeň na to, že by takový zboží kdy vidělo nějakýho pšonskýho montéra. To chodí ve velkým 40tunovým lodním kontejneru ze Šanghaje nebo Hong-Kongu/Macaa už kompletní i s baterkama a šňůrama zatavený do igelitovýho pytlíku a na jedný z palet v tom konťasu už jsou i z kartónu předtištěný a vysekaný škatulky. Jediný co se kolem toho odehraje na území Pšonska a tudíž i €U kvůli certifikaci je, že ten konťas v nějaký bezcelní zóně kdesi v přístavním zákoutí v Gdyni/Štětíně otevřou pšonskou agenturou zaměstnaní Tádžikové, Kyrgyzové nebo rovnou Mongoli, ty palety vytahají paleťákem ven, sesednou se na podlahu dokolečka v tureckým sedu a zatímco jedna parta "hraje karty" = rozuměj "líže" si ze štůsku předsekaný škatulky a skládá je do prostorovýho tvaru, druhá do těch už složenejch škatulek strká kompletní zatavený pytlíčky s měřákama a evropský jazykový verze návodů, načež zabaleným zbožím plní škatule s nádherně vyvedenýma nápisama "Made in €U".
Úplmě stejně se kolem Marseille nebo Nice "vyrábějí" třeba zapalovací svíčky do aut jinak kvalitní japonský značky NGK - jejich skutečnej původ je kdesi v Maroku nebo v Tunisu, kde je na prastarejch linkách s naprosto nekontrolovatelnou kvalitou sekají místní Berbeři a beduíni jak Baťa blahý paměti cvičky - a jediný, čím si vysloužej označení "Made in €U" je právě to zabalení do blistrů nebo papírovejch škatulek, který už ovšem proběhne na území €U ...
A takovýho "v €uropě vyrobenýho zboží" se u nás prodávají megatuny. Proč si myslíš, že ti 🤐 mušlimácký kozomrdí zablešenci v Jemenu dokážou způsobit takový tržní i finanční problémy pomocí pár blbejch rachejtliček pouhým ohrožením bezpečnýho proplutí "Bránou slz" čili průlivem Báb al-Mandab mezi Adenským zálivem na západě Indickýho oceánu a Rudým mořem? No protože potom všecko z PRCácka musí cestou do €uropy místo proplutí tímhle průlivem, Rudým mořem, Suezským průplavem a Středozemním mořem chcačky nechcačky votočit kormidlem a "vzít rejd" kolem Střelkovýho mysu v jižní Africe, což je bratru o nějakejch 10-12 dní plavby a přibližně 8 000 námořních mil delší = dražší cesta. To pak jdou akcie dolů a burzovní makléři nejdřív zkoušejí otevírat wokna svejch kanceláří v 50. patře mrakodrapů a když se jim to nedaří, hledají v šupleti uloženej kus kvalitně zpracovanýho železa s 9mm argumentama ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ransom

#47 Příspěvek od ransom »

Kdyby se hajeklubos náhodou do tématu (po skoro půl roce) vrátil, tak mu přeložím, co se mu EKKAR snaží říct:
V Polsku se to nemontuje.

Sám k tomu dodám, že zmíněný Habotest je běžně k mání na Aliexpressu. Tím polská stopa mizí úplně.
Valdano

#48 Příspěvek od Valdano »

Jen pro zajímavost. Tady je stránka multimetru HABOTEST HT113B přímo na webu výrobce. Jedná se o čínského výrobce Dongguan Habotest Instrument Technology Co., Ltd a tady je pár fotek z výrobní továrny.
EKKAR

#49 Příspěvek od EKKAR »

Nejvíc ze všeho se děsím momentu, až se na mě z regálu obchodu zašklebí v pytlíku zabalená šiška chleba, označená jako "Český kmínový" - a pod tím najdu kromě řádky rozsypanýho čaje i nápis "Made in PRC" ... A už to není daleko, v Bavorsku jdou koupit echt místní suvenýry = porculánový hrníčky s natištěnýma fotkama Pasova a dalších měst, na dně s emblémem "Made in China" ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
ransom

#50 Příspěvek od ransom »

A kdo jinej by měl vyrábět porcelán, když ne ti, kdo ho vynalezli? Čínskýho porcelánu byly u nás plný krámy i za bolševika, kdy jsme si hráli na porcelánový velmistry.

Mně přijde víc varovná realita: když jsem probiral v jenom řetězci regál s toastovým chlebem, polovina modelů nesla logo Penamu. A na těch s logem řetězce stálo drobným písmem "pro řetězec vyrábí Penam."

Číňani prostě umí. A nejenom šmejdy. Dnes táhnou i vývoj. Brzy dobudou svět a budou určovat pravidla. Nauč se s tím žít, nebo spáchej seppuku.
Ale klídek, časem se taky utahají, zpohodlní, zmagoří, a zase je vystřídá někdo jinej. Pak budou frflat stejně jako my dnes, že už se všecko vozí z XXX. Tohle už se odehrálo mnohokrát.

K těm měřákům. Mám doma (mimo jiné) už dlouho levný RMS měřák Victor z Aliexpressu. Nemůžu o něm říct špatné slovo. Jen má komickou vadu - někdo nasadil knoflík voliče rozsahů obráceně o 180°, takže vylisovaná šipka míří dolů. Nevadí mi to a rozebírat to nechci. Jinak jedu v UNI-T z českého obchodu, protože za +5% proti Aliexpressu mám dvouletou záruku. Ale mám odzkoušeno, že i ty úplně nejlevnější měřáky dnes fungují spolehlivě i přesně tedy co se dá odhadnout bez kalibrátoru). Kolega si nedávno pořizoval z Ali klešťák. Půjčoval jsem si ho do ruky - nečekaně kvalitně provedený, neměl jsem co vytknout. Mnohem lepší displej než drahý Chauvin Arnoux co mám v práci. Když mi řekl cenu, skoro mi voči vypadly. Mám za to, že to byl zrovna zmiňovaný Habotest.
Hill
Administrátor

#51 Příspěvek od Hill »

Obrázková příloha se stručným popisem často řekne víc, než dlouhý špalek textu.
Přílohy
exp_imp_primissima.png
exp_imp_primissima.png
TAKJAN

#52 Příspěvek od TAKJAN »

Podle mne zrovna unit není nic moc. Pomalý, displej blbě navržen. Nejlepší můj měřák za celou dobu je HC-81, rychlý, přesný, poctivá čína. Bohužel dosluhuje a je mu jen 20? let. Jednou jsem koupil metex, děsný krám, neskutečnej. Rychle jsem ho prodal a koupil tenhle HC.
Hill
Administrátor

#53 Příspěvek od Hill »

No vidíš: a to já jsem s Metexem spokojený už přes 25 let (podle vyjádření pana Tauchmana jsem byl první zákazník, který si koupil Metexe v jeho nově otevřené prodejně v Jaroměři).
Porovnáním s novým multimetrem Chauvin-Arnoux ukazuje rozdíl na napěťových rozsazích do ±3 digits (samozřejmě na posledním místě). Na střídavých je chyba větší, ale nejspíš proto, že Ch-A měří TRMS, zatímco Metex ne.
A to, že při volbě měření kapacit musím přepnout o funkci dál a pak vrátit, protože při otáčení po směru hodin ta funkce nenajede korektně, mu rád odpustím. Takovou stabilitu kalibrace jsem u něj nečekal.
EKKAR

#54 Příspěvek od EKKAR »

Hill píše:No vidíš: a to já jsem s Metexem spokojený už přes 25 let ...
Porovnáním s novým multimetrem Chauvin-Arnoux ukazuje rozdíl na napěťových rozsazích do ±3 digits (samozřejmě na posledním místě). Na střídavých je chyba větší, ale nejspíš proto, že Ch-A měří TRMS, zatímco Metex ne.
...
Záleží taky dost na tom, JAKEJ to je Metex. Můj M3860D například měří TRMS taky ... a ke všemu je ještě starší, kupoval jsem si ho někdy na přelomu let 1992-93 v tehdá nově otevřený í-šopě GES Electronics v Plzni ...
Valdano

#55 Příspěvek od Valdano »

TAKJAN píše:Nejlepší můj měřák za celou dobu je HC-81, rychlý, přesný, poctivá čína.

Výrobcem multimetrů HC-81 byla jihokorejská firma Protek. Aktuálně dělají různé osciloskopy, generátory, napájecí zdroje i multimetry viz odkaz.
ransom

#56 Příspěvek od ransom »

A když člověk potřebuje (nebo prostě chce) nějakou malou šunku třeba do auta, dá se vyžebrat i reklamní.
Tenhle mám celoročně na nevytápěné chatě.
Přílohy
IMG_20240407_174659047.jpg
IMG_20240407_174659047.jpg
TAKJAN

#57 Příspěvek od TAKJAN »

Tak on ten HC není čína. Vida, proto vydržel tak dlouho. Na metexu mi vadilo, že žral děsně baterky, propojení s PC jsem nevyužil a jinak taky nejsem hledač dvou digitů. Dnes jsem musel do Obi pro kytičky a tak jsem manželce do košíku přihodil měřák. Abych měl něco za ten spálený křáp. Je to konstruované trochu jinak než ta běžná většina, samozřejmě prasácky a na dvě AA, což je super a měří teplotu což se občas hodí.
Přílohy
K1024_WhatsApp Image 2024-04-07 at 18.26.14.JPG
K1024_WhatsApp Image 2024-04-07 at 18.26.14.JPG
K1024_WhatsApp Image 2024-04-07 at 18.26.25.JPG
K1024_WhatsApp Image 2024-04-07 at 18.26.25.JPG
rnbw

#58 Příspěvek od rnbw »

To bude radost menit poistku...
davemh

#59 Příspěvek od davemh »

Aspoň má normální velikost. Na rozdíl o jiných číňanů, kde jsou ty menší nebo vůbec SMT verze.
EKKAR

#60 Příspěvek od EKKAR »

TAKJAN píše:...Dnes jsem musel do Obi pro kytičky a tak jsem manželce do košíku přihodil měřák. Abych měl něco za ten spálený křáp. Je to konstruované trochu jinak než ta běžná většina, samozřejmě prasácky ...
Předpokládám, žes chtěl napsat PRCácky - a neurážet to druhý nejužitečnější domácí zvíře na světě (prvním je kvasinka). A proč se honíš za zeleným 60 kiláků až do Mechova, když máš přes kopec a dvě pole Litomyšl a v něm zahradnický školky?
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“