Odvíječ na zahradní hadici

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Odvíječ na zahradní hadici

#1 Příspěvek od Celeron »

Potřeboval bych odvíječ 15m NEPRŮHLEDNÝ zahradní hadice. Máte někdo zkušenost, jak to osadit na zeď z plynosilikátu z osmdesátek, zateplenou 10 cm fasádní vaty, na vrchu silikátová omítka? Dlouhý závitovky a chemický kotvy?
A jak zabránit aby zablácená hadice náhodně nezasvinila fasádu? Pozor na polyš se dává akrylátová omítka, která je omyvatelná. Na vatu musí být kvůli knotovýmu efektu vodo/paro propustná a ta je neomyvatelná. Podložit plastovou deskou 1 mm, co se třeba dává na lino pod kolečkový křesla?
Díky za uskutečněný praktický výzkum, teoretický názory mě nezajímají.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Je-li to jen trochu možné, svař si třeba z jeklů stojan a zakotvi ho do země mimo stavbu. Máčet a špinit si zbytečně omítku mi přijde škoda, stejně, jako lít si vodu pod základy.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
bu2520

#3 Příspěvek od bu2520 »

používám samonavíjecí Gardenu 35m v bubnu, hadice se stočí se dobubnu a nikde žádný cákanec na zdi. Kotvená do takových zdí co popisuješ je vždy trochu problém a asi neexistuje univerzální řešení. Jo a měl jsem před tím z Mountfieldu samonavíjecí bubem Hozelock a již nikdy více tři reklamace protože tekl a vždy výměna za nový ovšem be prodloužení záruky a za rok po skončení záruky prorezlo péro navijáku.
PavelFF

#4 Příspěvek od PavelFF »

Závitová tyč a chemická kotva je určitě dobře.

Taky mám Gardenu naviják a nechápu, jak by se měla zamazat zeď od "zablácené" hadice. Při navíjení se ji snažím držet v mokrém hadru , aby dovnitř nešlo moc bordelu(nalepená tráva).

NEPRŮHLEDNÁ je hadice nebo naviják? Jaký to má význam pro kotvení do zdi?
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Neprůhledná hadice je dost zásadní, v těch průhledných s textilním "křížkem" po se po čase zahnízdí řasy, který pak ucpávají trysky rozprašovačů a nebo vstupní sítko Wappky. Zatím jsem viděl navijáky jen s tou průhlednou. Možná to je z toho důvodu, že ty neprůhledný jsou tvrdší a blbě se navíjejí.
Se sousedem jsme to řešili vloni. Nakonec jsme hadicí profoukli režnou nit a pak protáhli nepocínovanou CYA1,5 připájenou na straně přítoku do mosaznýho hadičníku. Je to spolehlivá ochrana proti řase.
Jirka

Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Zaky píše:svař si třeba z jeklů stojan a zakotvi ho do země mimo stavbu.

Jo, to by bylo řešení, jenže kolem baráku je betonovej chodník a přívod do bubnu by musel jít přes něj. To je podobný jako nyní, když se tam válí hadice na zemi a buď o ní klopejtneš a nebo si vyvrtneš kotník, hlavně v noci.
Jirka

bu2520

#7 Příspěvek od bu2520 »

Celeron píše:. Zatím jsem viděl navijáky jen s tou průhlednou. Možná to je z toho důvodu, že ty neprůhledný jsou tvrdší a blbě se navíjejí.
.

samonavíjecí jsem viděl pouze neprůhledné, naopak musí bý tvrdší aby se nežvýkaly. Řasy v ní nerostou, ale je fakt, že než se voda trochu odtočí troch smrdí. Každopádně ji mám celé léto na slunci a žádné řasy se nekonají.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Tak já byl zatím jen u Hatáka a Chocenskýho v N.B. Jak je to ve velkých márketech jsem zatím nezkoumal. Dík za varování na ten Hozelock.
Jak píšeš, že ji máš celý léto na slunci, to jí po použití nenavíjíš a necháváš válet na zemi?
Jirka

bu2520

#9 Příspěvek od bu2520 »

ne je častěji navinutá, je to pohodlné a rychlé jako systém navíjení kabelu u vysavače, ale i v té budce se ta voda v hadici dost ohřeje.
PavelFF

#10 Příspěvek od PavelFF »

Odvíječ si budeš vyrábět sám, že si můžeš vybírat typ hadice?

Pokud budeš něco montovat na fasádu, použij materiály, co nepouštějí. Jinak ti ze závitovek, případně z ochranné desky poteče špína a udělá šmouhy na omítce. Jestli na zeď prší, stejně tomu úplně nezabráníš.

Taky mám svařený držák na zemi, zatížený jedou dlaždicí shodnou s dlažbou. Do zateplené fasády jsem nechtěl dělat další díry. Je těsně u zdi, takže nikdo o přívod nezakopne.
Yarda1

#11 Příspěvek od Yarda1 »

EDIT:
OT:

Pro informaci:
Na domě máme podobný držák z plastické hmoty, když je tam hadice a svítí na něj slunce, dost měkne a pod vahou hadice se deformuje.
Zeď je z poctivých cihel a případné ušpinění omítky neřešíme.
https://www.prodejcerpadel.com/4895-nas ... ak-hadice/
Naposledy upravil(a) Yarda1 dne 09 dub 2024, 16:41, celkem upraveno 1 x.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Vlákno je pojmenovaný "odvíječ..". Tohle je něco zcela jinýho.
Jirka

EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Yardo1 - tohle je doslova jen "věšák" na kolo hadice, odvíječ je buben s vodou přivedenou do osy a z ní uvnitř bubnu napojenou výtokovou hadicí - mají to všecky modernější hasičský auta jako prostředek rychlýho a nepříliš rozsáhlýho zásahu, kdy nemusejí rozmotávat plnou dýlku hadic a spojovat je "béčko-kalhotky-céčko", ale jen popadnou proudnici na "špulce" a vytáhnou si kolik hadice je potřeba. Ano, nejsou to ty klasický textilní, ty by se smáčkly a neprotekly by, musí to bejt pevná hadice, která si udrží průtočnej průřez i namotaná na ten buben.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Yarda1 píše:Na domě máme podobný držák z plastické hmoty

Lepsia je obycajna horizontalna tyc v dostatocnej vyske (napr. nejaka podpera urcena na policky). Nemusis nic odmotavat - mozes z nej tahat hadicu (kolmo od steny) a jednotlive "zavity" hadice budu samovolne padat
kejki

#15 Příspěvek od kejki »

To se ale krásně zkroutí. A uklízet se to musí rukama. Máme tu připravený ráfek na výrobu oného, ale nejsou lidi.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“