elektromobilita
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
A kutilmile - nelituju tě
Ruprecht píše:Tady jsem se dočetl o "prodlužovači dojezdu v podobě zážehové patnáctistovky s výkonem přibližně 150 kW".
A ta pátnáctistovka s výkonem 150kW tě nepraštila do očí..? K čemu by taková věc byla? Předpokládám, že dotyčný novinář se sekl o nulu. V takovém okamžiku obvykle přestávám číst, protože moje důvěra ve správnost zbylých informací je nulová.
Jinak "prodlužovač dojezdu" patrně bude doslovný překlad "range extender" což je zažité označení pro zabudovanou elektrocentrálu. Od běžných vozidel na spalovací pohon a hybridů se to liší tím, že mezi spalovacím motorem a kolama není hřídel, ale generátor a motor. Což není úplně převratné řešení, už se pár desítek let používá, obvykle jako diesel-eletrické soustrojí".
I když to na první pohled vypadá úsměvně, z technického a praktického hlediska je to báječná věc. Bohužel pro nás předpokládám, že se to nevejde do nějaký tabulky, takže se to v Evropě nedá vyrábět.
Výhody (z mého pohledu):
- spojuje výhody elektroauta a spalovacího ("rychlé tankování" a zároveň drtivou většinu cest to zvládne jen na baterky)
- ten motor může být velmi malý (10-15kW stačí), lehký a navíc běží v optimálních otáčkách a zatížení (=vysoká účinnost, snadné naladění, jednoduchost)
- vysoká účinnost (spalovací mluvou "nízká spotřeba l/100km")
Šlo to koupit v BMW i3 (verze v "REX" v názvu). Tam je nějaký dvouválec pod podlahou kufru.
Jo, protože NORMÁLNÍ ŘIDIČ umí manuálně řadit na 2 šlápnutí nahoru i dolů (dolů s meziplynem) a nepotřebuje k tomu 10 kilo mechatroniky a nevímkolik řádků počítačovýho kódu. Skutečnost, že je někdo lenoch, není pro mne důvodem používat zbytečně komplikovaný kurwítka všema ostatníma. Já neodsuzuju automatizovaný špajzky pro ty, co řadit nemůžou třeba z důvodu, že mají jen 1 ruku nebo jsou jinak zkriplovaní, ale normální řidič má řídit a ne si jen zadarmo vozit prdel ... A platí to i pro profitočvolanty - dokud museli skutečně ŘÍDIT a přitom i ŘADIT a u toho řazení přemejšlet, aby si nezmrvili kola ve špajzu, nikoho z nich nenapadlo jet s nohama vyhozenýma na palubku a čumět přitom na video, hrabat se na tabletu ve fejsbůku nebo přičmoudlý stopařce v mezinožce. V momentě, kdy elektronika a mechatronika převzala tuhle práci, násobně přibylo nehod "dospělejch aut" způsobenejch nevěnováním se provozu kolem sebe. Zakázal bych pro ně tyhle vychytávky - dokud se museli věnovat řízení, neměli čas dělat cypoviny.Celeron píše:EKKAR píše: aby byly nahrazený kupou naprosto zbytečnejch a předraženejch vulvovin ...
Pádlová převodovka je podle tebe zbytečná a předražená volovina?
A kutilmile - nelituju tě
Ješte nám napiš, že nesynchronizovaná převodovka je lepší než synchronizovaná a začnu si něco myslet.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!