elektromobilita

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
TAKJAN

#856 Příspěvek od TAKJAN »

Taky jsem horoval proti automatu. Nikdy :D Ale pár let ho mám a na stará kolena je to pohoda. Nemám žádné vychytávky jako vy, prostě pětistupňový s hydroměničem. Možnost volby sport, kdy točí do omezovače s ručním řazením. A protože mám větší motor, rozjíždí se normálně na trojku a 60kou jede na 1100 otáček. Ten variator je dle znalců hrozný, monotónní zvuk, nic pro petroheady.
Cust

#857 Příspěvek od Cust »

Variátor v automatu naopak nemá chvilku otáčky stejné, ale pořád se mění. Monotónnost je u ostatních aut, zde ne. :-)
EKKAR

#858 Příspěvek od EKKAR »

To záleží na programu, jestli je nastavenej na stálou rychlost nebo stálý otáčky a kdy se přepíná z jedný charakteristiky na druhou...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
TAKJAN

#859 Příspěvek od TAKJAN »

Jo, záleží na tomhle taky. Ale není to prostě normální převodovka, točí v oblasti max momentu. Syn to má ve služební tojotě ,hybrid a je to divný proti normálnímu autu. Ale třeba má greta radost.
Cust

#860 Příspěvek od Cust »

Nevím o jakém programu mluvíte. Já mám program nastaven na sešlápnutí plynu. Když ho sešlápnu, auto zrychluje a když ho povolím auto zpomaluje. Neexistuje tam žádná konstantní rychlost nebo konstantní otáčky. 8O
Řídicí jednotka jen vyhodnocuje jak moc má měnit otáčky, aby optimalizovala výkon/akceleraci. Je to to samé jako DSG, ale s nekonečně mnoha rychlostmi. DSG jich má dnes 8? Já měl starého Tourana ještě se 6 ti kvalty - auto nalítalo půl milionu km.

Jo, program na konstantní rychlost tam je. Jmenuje se tempomat.
Á propo, variátor od Toyoty neznám. Mě převodovka točí v oblasti minimálního momentu. Pokud sešlápnu plyn na podlahu, "převodovka" začne být regulována na max moment.
Naposledy upravil(a) Cust dne 13 dub 2024, 16:54, celkem upraveno 1 x.
tomasjedno

#861 Příspěvek od tomasjedno »

Cust píše:Variátor v automatu naopak nemá chvilku otáčky stejné, ale pořád se mění.
Mluvíme o tom samém? Moje představa je, že když při rozjezdu sešlápneš plyn na podlahu, tak variátor drží motor na např. cca 3500 rpm a to se nezmění, dokud má ještě kam variovat nebo dokud nepovolíš plyn. A to je ta “nepřirozená” monotónnost.
DSG není to samé - tam se při tom otáčky motoru v rámci jednoho konkrétního převodového stupně mění, je to taková nemonotónnost per partes.
Cust

#862 Příspěvek od Cust »

@tomasjedno, ne tak to u mě nefunguje...
Mě se mění otáčky plynule, nikdy jsem neviděl, že by se ručička otáčkoměru někde na chvíli zastavila. Klidně tam vytočím 5000 ot./min.
Možná, kdybych držel plyn na podlaze z 0 km/h, tak se zastaví otáčky někde na 5000 rpm, jelikož tam někde bude maximum výkonu/momentu. Ale to nevím, na 100 km/h jsem za pár vteřin a většinou jezdím spíše jako důchodce než jako závodník.
Naposledy upravil(a) Cust dne 13 dub 2024, 17:02, celkem upraveno 1 x.
tomasjedno

#863 Příspěvek od tomasjedno »

Cust píše:Pokud sešlápnu plyn na podlahu, "převodovka" začne být regulována na max moment.
Předpokládám, že tím míníš max. moment na vstupu do převodovky, ne na jejím výstupu.
Cust

#864 Příspěvek od Cust »

Tak to se budeš muset zeptat v Japonsku. Nevím, ale myslím, že závislost moment na vstupu a výstupu převodovky bude monotónní.
tomasjedno

#865 Příspěvek od tomasjedno »

Asi mi nerozumíš.
Regulace na max. moment na vstupu znamená na otáčky max. momentu motoru, např. 3500 rpm.
Regulace na max. moment na výstupu je vlastně regulace na max. výkon, tzn. na otáčky max. výkonu motoru, např. 5000 rpm.
Cust

#866 Příspěvek od Cust »

Aha, no to ti nepovím, netuším, já tu melu jen, jak to vidím očima uživatele. Jak to je naprogramované a co si to přesně měří netuším.

Ale našel jsem tuto recenzi: https://www.novinky.cz/clanek/auto-test ... y-40274489
kde se píše: Když po autě na okreskách chci nějakou pořádnou dynamiku, musím pedál plynu razantně přišlápnout - to abych vybudil k činnosti převodovku. Je to sice CVT, tedy převodovka s plynule měnitelným převodovým poměrem, ale konstantní jekot motoru při zrychlování nečekejte. Převodovka svým chováním kombinuje dojem z CVT a z klasické automatické převodovky, takže je jízda docela příjemná. Má i virtuální převodové stupně, takže když chci brzdit motorem, pádly pod volantem cvaknu jedničku nebo dvojku a na brzdy nemusím sáhnout.

Takže už vám rozumím, většina variátorů funguje naprd, tento se chová "normálně". Já znám jen tento jediný.
Naposledy upravil(a) Cust dne 13 dub 2024, 17:40, celkem upraveno 1 x.
TAKJAN

#867 Příspěvek od TAKJAN »

Takže při jízdě konstantní rychlostí pořád hledá optimum nebo co?
Cust

#868 Příspěvek od Cust »

ano, hledá optimum, takže klidně na rovné cestě jde na otáčkoměru měřit velikost zvlnění silnice, pokud udržuju konstantní rychlost tempomatem
Naposledy upravil(a) Cust dne 13 dub 2024, 17:43, celkem upraveno 1 x.
TAKJAN

#869 Příspěvek od TAKJAN »

Strašné :D
Cust

#870 Příspěvek od Cust »

A nejstrašnější na tom je, že auto dostaneš klidně do stavu, kdy ti ručička na otáčkoměru klesá a na rychloměru stoupá, tedy auto při tom pěkně zrychluje...
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“