elektromobilita
Moderátor: Moderátoři
Řídicí jednotka jen vyhodnocuje jak moc má měnit otáčky, aby optimalizovala výkon/akceleraci. Je to to samé jako DSG, ale s nekonečně mnoha rychlostmi. DSG jich má dnes 8? Já měl starého Tourana ještě se 6 ti kvalty - auto nalítalo půl milionu km.
Jo, program na konstantní rychlost tam je. Jmenuje se tempomat.
Á propo, variátor od Toyoty neznám. Mě převodovka točí v oblasti minimálního momentu. Pokud sešlápnu plyn na podlahu, "převodovka" začne být regulována na max moment.
- tomasjedno
Mluvíme o tom samém? Moje představa je, že když při rozjezdu sešlápneš plyn na podlahu, tak variátor drží motor na např. cca 3500 rpm a to se nezmění, dokud má ještě kam variovat nebo dokud nepovolíš plyn. A to je ta “nepřirozená” monotónnost.Cust píše:Variátor v automatu naopak nemá chvilku otáčky stejné, ale pořád se mění.
DSG není to samé - tam se při tom otáčky motoru v rámci jednoho konkrétního převodového stupně mění, je to taková nemonotónnost per partes.
Mě se mění otáčky plynule, nikdy jsem neviděl, že by se ručička otáčkoměru někde na chvíli zastavila. Klidně tam vytočím 5000 ot./min.
Možná, kdybych držel plyn na podlaze z 0 km/h, tak se zastaví otáčky někde na 5000 rpm, jelikož tam někde bude maximum výkonu/momentu. Ale to nevím, na 100 km/h jsem za pár vteřin a většinou jezdím spíše jako důchodce než jako závodník.
- tomasjedno
- tomasjedno
Ale našel jsem tuto recenzi: https://www.novinky.cz/clanek/auto-test ... y-40274489
kde se píše: Když po autě na okreskách chci nějakou pořádnou dynamiku, musím pedál plynu razantně přišlápnout - to abych vybudil k činnosti převodovku. Je to sice CVT, tedy převodovka s plynule měnitelným převodovým poměrem, ale konstantní jekot motoru při zrychlování nečekejte. Převodovka svým chováním kombinuje dojem z CVT a z klasické automatické převodovky, takže je jízda docela příjemná. Má i virtuální převodové stupně, takže když chci brzdit motorem, pádly pod volantem cvaknu jedničku nebo dvojku a na brzdy nemusím sáhnout.
Takže už vám rozumím, většina variátorů funguje naprd, tento se chová "normálně". Já znám jen tento jediný.