Sériové zapojení elektrolytů
Moderátor: Moderátoři
Sériové zapojení elektrolytů
Dotaz byl jestli budou ty vybíjecí odpory stačit na naprosto spolehlivý udržení polovičního napětí na obou sériových elytech. Pokud by se jeden z odporů přerušil, asi by to určitě skončilo dost silným výbuchem. Věřit tomu a nebo to nějak posichrovat? A taky co to bude dělat při přechodovým jevu při zapnutí?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Edit: softstart byl nezbytny, klasika - odpor premosteny rele po urcitem case.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Jenže oni tam jsou. Neboť svodové proudy jsou u elytů vždy, kvůli samonabíjení to asi nebude. Možná k rychlejšímu vybíjení.
Další problém je svodový proud, a to nám kondenzátory vystupují jako děliče napětí. Čím je zbytkový proud vyšší u jednotlivých kundíků, tím vliv rozdělení napětí vlivem nábojů bude menší.
Pak má význam poznámka elefernera, proud rezistory musí být několikrát větší než největší zbytkový proud.
Jinak v sériovém zapojení celková kapacita je menší (součet převrácených hodnot je převrácená hodnota) a podobně vzrůstá vnitřní odpor jako u sériového řazení zdrojů, viz výše informace kolegů.
Pokud má kolega obavy z přerušení odporu, nevím. Pokud jsou tam z výroby, budou stejně spolehlivé jako kundíky. Pokud ne, ať je vymění za něco spolehlivého (třeba MLT).
gepard píše: Pokud budou výkonově rozumně dimenzovány na dané provozované napětí, pak nemá důvod odejít ani jeden z nich.
Geparde, asi jsem to popsal nejednoznačně, to schema uprostřed svisle rozřízni na dvě nezávislé dvojce.
Jinak proč to řeším? Měl jsem v opravě PC ATX zdroj, polomost, kde v sériové dvojci elytů už z výroby zapoměli osadit jeden z vyrovnávacích odporů 100K. Bylo tam klasicky 2 x 680M/250V a že tam odpor chybí jsem si všiml až když se mi zdroj po asi roce vrátil se stejným nafouklým elytem. U nich jsou ale horší napěťový poměry.
bu2520 píše:Nerad bych polemizoval ,ale takhle degradované elyty způsobuje spíš jejich kvalita než vybíjecí rezistor.
No 2 x ten samej na stejný pozici od jinýho výrobce? Ten druhej tam je dodnes. Poprvé to bylo asi půl roku po záruce, pak se to vrátilo asi po roce, s odporem to maká už cca 8 let, ještě W7.
to Zaky: Elyty a odpory jsou Wurth a jelikož ty odpory jsou na oka M6 bodovaný, tak to bude nejspíš komplet z výroby Wurth. Je to vydolovaný z nějaký anglický linky na třídění brambor.