Sériové zapojení elektrolytů

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Sériové zapojení elektrolytů

#1 Příspěvek od Celeron »

Dnes jsem dostal od kámoše docela zajímavou otázku na kterou jsem neuměl dost dobře zareagovat. Má 4 průmyslový kondy elektrolyty 100G/35V. Každej skoro jako flaška od piva. Svorníky M6 jako vývody. Na každým je vybíjecí odpor 3K6 odhadem 6-10W. Kámoš by je chtěl zapojit vždy dva a dva do série a použít je na zdroji 48V, což by napěťově bylo v pohodě a kapacita stále ohromná a nabíjecí proud rovněž značnej, bez softstartu asi nezvládnutelnej.
Dotaz byl jestli budou ty vybíjecí odpory stačit na naprosto spolehlivý udržení polovičního napětí na obou sériových elytech. Pokud by se jeden z odporů přerušil, asi by to určitě skončilo dost silným výbuchem. Věřit tomu a nebo to nějak posichrovat? A taky co to bude dělat při přechodovým jevu při zapnutí?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
xsc

#2 Příspěvek od xsc »

Pokud by se jeden z odporů přerušil, tak by to nebouchlo, protože by se to rozdělilo v poměru 1/3 a 2/3, což při 48V stále stačí. - Jen je potřeba to zapojit tak, aby byl vzájemně propojen i ten střed. 100G bez sofstartu by byla asi dost divočina, pokud bude softstart, tak ten přechodový jev na začátku nebude problém - proud bude v limitech elytů.
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

V sérii to bude "jen" 50G/70V ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Jak jsi přišel na tu 1/3 a 2/3 pokud bude jeden odpor přerušenej? Ten střed elytů a vybíjecích odporů bude samozřejmě propojenej ale plovoucí. Je to na trojfáz trafo, s šesti diodama, střed cívek prý není vyvedenej, čemuž teda vůbec nevěřím. Pokud by byl, tak není co řešit. Ten softstart asi nebude nejjednodušší, mám chuť ho s tím vyhodit.
Jirka

eleferner

#5 Příspěvek od eleferner »

Ja jsem takto do serie zapojil 8 kusu 47m/100V, abych je mohl provozovat na 600 V. Fungovalo to OK, i kdyz se adekvatne zvetsil ESR. Od stolu nejde rozhodnout, jestli odpory 3k6 budou stacit nebo ne. Je potreba z datasheetu vycist (nebo zmerit) svodovy proud naformovaneho kondiku na uvazovanem napeti. Pak se doporucuje, aby pres odpory tekl 3 az 10-nasobek svodoveho proudu (kazdy autor doporucuje trochu jina cisla).

Edit: softstart byl nezbytny, klasika - odpor premosteny rele po urcitem case.
Cust

#6 Příspěvek od Cust »

Když se na jednom kondíku odpor přeruší, tak to bude ok. V případě odpojení napětí, jeden zůstane nabitý, druhý se vybije. Při zapnutí se bude jeden nabíjet pomaleji, ale myslím, že při tomto napětí to bude bez problémů...
gepard

#7 Příspěvek od gepard »

Nemělo by se nic stát. Píšeš "na každým je vybíjecí odpor 3K6", takže by z "nějakého" důvodu musely odejít dva odpory zároveň, aby byla ta jedna dvojce kondů bez té odporové zátěže. Pokud budou výkonově rozumně dimenzovány na dané provozované napětí, pak nemá důvod odejít ani jeden z nich.
Přílohy
Kondy.png
Kondy.png
-- Gepard --
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Ty odpory nemají mnoho důvodů se přerušit - v tom zapojení bude na každém z nich výkonová ztráta 160 mW, tedy mají výkonovou rezervu.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Lukas-Peca »

A i kdyby se přerušily oba, tak takovým kravským elytům těch pár mA neuškodí, budou fungovat jako zenerka.
bu2520

#10 Příspěvek od bu2520 »

Ještě před plyšákem jsem řešil u zesilovačů s MDA2020 nedostatek traf s odbočkou sériové spojení kondenzátorů a paralelně zapojenýma výkonovýma zenerkama na trochu vyšší napětí než dával zdroj naprázdno, Tenkrát jsem to strkal do kytarových komb a nikdy se nestalo, že by to MDAčko odešlo i když to byly háklivé potvory.
rudolf02

#11 Příspěvek od rudolf02 »

No, asi se mýlím, DC napětí na kundících se rozkládá v poměru velikosti nábojů tak, že na každém kundíku v sérii je stejný náboj. Jelikož náboj je součin napětí na něm a jeho kapacity, kapacity jsou zhruba stejné, pak napětí bude také zhruba stejné a paralelní odpory jsou zbytečné.
Jenže oni tam jsou. Neboť svodové proudy jsou u elytů vždy, kvůli samonabíjení to asi nebude. Možná k rychlejšímu vybíjení.
Další problém je svodový proud, a to nám kondenzátory vystupují jako děliče napětí. Čím je zbytkový proud vyšší u jednotlivých kundíků, tím vliv rozdělení napětí vlivem nábojů bude menší.
Pak má význam poznámka elefernera, proud rezistory musí být několikrát větší než největší zbytkový proud.
Jinak v sériovém zapojení celková kapacita je menší (součet převrácených hodnot je převrácená hodnota) a podobně vzrůstá vnitřní odpor jako u sériového řazení zdrojů, viz výše informace kolegů.
Pokud má kolega obavy z přerušení odporu, nevím. Pokud jsou tam z výroby, budou stejně spolehlivé jako kundíky. Pokud ne, ať je vymění za něco spolehlivého (třeba MLT).
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

gepard píše: Pokud budou výkonově rozumně dimenzovány na dané provozované napětí, pak nemá důvod odejít ani jeden z nich.

Geparde, asi jsem to popsal nejednoznačně, to schema uprostřed svisle rozřízni na dvě nezávislé dvojce.
Jinak proč to řeším? Měl jsem v opravě PC ATX zdroj, polomost, kde v sériové dvojci elytů už z výroby zapoměli osadit jeden z vyrovnávacích odporů 100K. Bylo tam klasicky 2 x 680M/250V a že tam odpor chybí jsem si všiml až když se mi zdroj po asi roce vrátil se stejným nafouklým elytem. U nich jsou ale horší napěťový poměry.
Jirka

bu2520

#13 Příspěvek od bu2520 »

Nerad bych polemizoval ,ale takhle degradované elyty způsobuje spíš jejich kvalita než vybíjecí rezistor.
Zaky

#14 Příspěvek od Zaky »

Ve spoustě zapojení máš na spoustě míst součástky, při jejichž závadě dojde k větším či menším škodám na dalších součástkách. To se týká i těchto vyrovnávacích rezistorů. Prostě je potřeba je správně dimenzovat a nepoužít nějaký nespolehlivý rejžácký hnus a nebude s tím žádný problém.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

bu2520 píše:Nerad bych polemizoval ,ale takhle degradované elyty způsobuje spíš jejich kvalita než vybíjecí rezistor.

No 2 x ten samej na stejný pozici od jinýho výrobce? Ten druhej tam je dodnes. Poprvé to bylo asi půl roku po záruce, pak se to vrátilo asi po roce, s odporem to maká už cca 8 let, ještě W7.

to Zaky: Elyty a odpory jsou Wurth a jelikož ty odpory jsou na oka M6 bodovaný, tak to bude nejspíš komplet z výroby Wurth. Je to vydolovaný z nějaký anglický linky na třídění brambor.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Teorie“