Dlažba, tolerance rozměru
Moderátor: Moderátoři
Dlažba, tolerance rozměru
Přitom šarže dle výrobních štítků je téměř stejná (čas na štítcích se liší max o minuty)
Na štítku je ještě údaj "Kalibr 0" (na všech krabicích). Dle tohoto https://www.rdkachle.cz/kalibrace-odsti ... -a-dlazby/ by kalibr 0 měl být skoro přesný max +-1mm. I když dole na tom odkaze píší že je délková tolerance 0,6%.
Máte s tímto někdo prosím zkušenosti?
- josef_novak
sr71 píše:Je to reklamovatelné?
Před lety jsem si chtěl doplnit v kuchyni kus obložení bílé lesklé 20x25. Zajel jsem do stavebnin a koupil tři balení. Doma jsem zjistil stejný problém. Nové dlaždice byly přesně na rozměr, ale ty původní v obou rozměrech o spáru menší. I kdybych je nalepil bez spár, díky nerovnostem by se to nevešlo. Jel jsem je vrátit a bez problémů mi vrátili peníze.
Později jsem dělal drobnou úpravu na WC, kde jsem vyměnil umývátko a chtěl jsem si přivést i teplou vodu. Obkládačky tam byly ty samé. Zašel jsem do Hornbachu a tam mi ochotně otevřeli balení několika šarží a vybral jsem si. Sice to falírovalo asi o 1mm, ale dvě obkládačky se vešly a spárovačka to srovnala. Po těch letech se možná mírně změnil odstín a hladkost povrchu, ale není to vůbec poznat.
Moje rada je, zajet, nebo oslovit dodavatele, jestli by neměl tu samou šarži, podívat se do zásob a případně objednat u svého dodavatele, to co potřebuješ. A tu novou klidně vrátit, s tím, že až bude nová a správná, tak si jí zase koupíš. Ale chápu, že pokud má člověk rozdělanou práci, tak není na dlouhé prostoje zvědavý...
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
Celeron píše: Prostě se musí použít kalibrovaná a nebo rektifikovaná...
Taky to neni žádný H7. S čim vypek výrobce mě bylo to, že některý dlaždice měli pěkně nabroušenou ostrou hranu a některý jí měli sraženou, cca 0,5mm. To pak děláš sice všude 2mm spáru a ale po vyspárování je z toho 3mm, někde...
To by si člověk musel ty dlaždice někde na brusce udělat sám. Za mě neni na co se spolehnout.
Jo a ty dlaždice jak píše tazatel. Ze zvědavosti. Jak jsi je dával na 1/2 nebo na 1/3? ano to je na krabici taky většinou napsaný a je to z toho důvodu aby se v ploše rozházeli tyhle výrobní tolerance a hlavně ta "banánovitost"
Spolu s barakem jsem "zdedil" asi 20 baleni kachliku z 80. let, asi 6 ruznych vzoru, vetsinou rozmer 150x150 mm. Puvodni krabice se rozpadaly, takze jsem je prendaval do novych. Ale ze by falirovaly o 1 mm, to teda ani nahodou. Jedine misto, kde je chyba rozmeru vetsi, je dlazba 200x200 mm, kterou mam ve sklepe. Ta tenkrat byla prodavana jako II. jakostni trida a kazda kachle ma i nejakou vadu na povrchu.
Takze... to co dnes prodavaji v hyper-super je ekvivalent II. jakosti, jak psal Celeron?
bu2520 píše:jo tak to jsem měl 120x60 obklady s minimální spárou umělý kámen, drahý jako .... od značkového výrobce ze Španělska.
Máš pod tím podlahový topení? Jestli jo, dlážky držej a neduněj? Jedenkrát v životě jsem viděl, co dokázalo vodní topení udělat s dlažbou umělej kámen z Technistone HK. Počátek byl, že nešly otevírat zkřížený skříně. Pak to začalo lupat a skončilo to střechama a následně krumpáčem. Ten umělej šutr má prý 10 x větší roztažnost než slinutina.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!