Dlažba, tolerance rozměru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sr71

Dlažba, tolerance rozměru

#1 Příspěvek od sr71 »

Koupil jsem si 3 balíky dlažby 60x30cm. Po pokládce a zaschnutí dlaždic z prvního balíku jsem zjistil že v dalších 2 balících jsou dlaždice menší (první balík 600x300mm, další dva balíky cca 596,5x297mm. To je v podstatě rozdíl o šířku spáry. Stává se tohle normálně? Je to reklamovatelné?
Přitom šarže dle výrobních štítků je téměř stejná (čas na štítcích se liší max o minuty)
Na štítku je ještě údaj "Kalibr 0" (na všech krabicích). Dle tohoto https://www.rdkachle.cz/kalibrace-odsti ... -a-dlazby/ by kalibr 0 měl být skoro přesný max +-1mm. I když dole na tom odkaze píší že je délková tolerance 0,6%.
Máte s tímto někdo prosím zkušenosti?
bu2520

#2 Příspěvek od bu2520 »

mám stejnou zkušenost na balíku byl údaj v celých centimetrech ale obklady byly o nějaký ten milimetr menší , prý je to toleranční rozdíl na spáru. Musel jsem v koupelně snižovat strop o dva centimetry.
kunc75

#3 Příspěvek od kunc75 »

Praxe je taková, že se pokládá střídavě ze všech balení, která je třeba před pokládkou rozbalit a zkontrolovat a např. kusy s uraženým rožkem použít na výřezy pro okraje plochy. To teď asi nechceš slyšet, ale naučila mě tomu stejná zkušenost, tedy stává se to.
sr71

#4 Příspěvek od sr71 »

blbý je že už mám první balík nalepený, pokud mi to v obchodě (Obi) nevymění tak rozdíl 3mm na dalších dlaždicích bude podle mě dost viditelný. Tohle je moje první zkušenost s tak velkým rozměrovým rozdílem u jedné sady dlaždic, čekal bych spíše rozdíl např. v barevném odstínu
Martin_R

#5 Příspěvek od Martin_R »

Nevím jaká je zákonná tolerance na takové věci, ale za mě (něco už jsem obložil) bych jim 3mm hodil na hlavu. Pomáhal jsem kolegovi dělat koupelnu a měl tam použité dvě barvy. Rozdíl mezi nimi +-2mm a bylo to peklo to poskládat.
josef_novak

#6 Příspěvek od josef_novak »

0,6% z 600 je 3,6 a to je u 596,5 v toleranci, jenže 0,6% z 300 je 1,8 a to už při 297 v toleranci není.
Mikras
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Mikras »

sr71 píše:Je to reklamovatelné?

Před lety jsem si chtěl doplnit v kuchyni kus obložení bílé lesklé 20x25. Zajel jsem do stavebnin a koupil tři balení. Doma jsem zjistil stejný problém. Nové dlaždice byly přesně na rozměr, ale ty původní v obou rozměrech o spáru menší. I kdybych je nalepil bez spár, díky nerovnostem by se to nevešlo. Jel jsem je vrátit a bez problémů mi vrátili peníze.

Později jsem dělal drobnou úpravu na WC, kde jsem vyměnil umývátko a chtěl jsem si přivést i teplou vodu. Obkládačky tam byly ty samé. Zašel jsem do Hornbachu a tam mi ochotně otevřeli balení několika šarží a vybral jsem si. Sice to falírovalo asi o 1mm, ale dvě obkládačky se vešly a spárovačka to srovnala. Po těch letech se možná mírně změnil odstín a hladkost povrchu, ale není to vůbec poznat.

Moje rada je, zajet, nebo oslovit dodavatele, jestli by neměl tu samou šarži, podívat se do zásob a případně objednat u svého dodavatele, to co potřebuješ. A tu novou klidně vrátit, s tím, že až bude nová a správná, tak si jí zase koupíš. Ale chápu, že pokud má člověk rozdělanou práci, tak není na dlouhé prostoje zvědavý...
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

A teď si představte, že existuje i velkoformátová dlažba 120 x 120 cm (jedna dlážka za 1000-2500,-) a jsou i zákazníci, co to chtěj položit bez spáry. A kupodivu si s tím obkladači poraděj. Prostě se musí použít kalibrovaná a nebo rektifikovaná dlažba né nějakej mimotolerenční šajz z OBlbI nebo Bauauau.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
bu2520

#9 Příspěvek od bu2520 »

jo tak to jsem měl 120x60 obklady s minimální spárou umělý kámen, drahý jako .... od značkového výrobce ze Španělska. Je fakt, že obkladač věřil krabici. a nezměřil si to fyzicky a aby byly od stropu celé dlaždice a u země nařezané pásky tak to přesně spočítal a jak už jsem psal u stropu chyběly přes dva centimetry, tak se na strop musely našroubovat dvě sádrokartonové desky na sebe.
sr71

#10 Příspěvek od sr71 »

Tak naštěstí mi je v obi bez problémů vyměnili (sami z toho rozdílu v rozměru byli překvapeni, protože podle všeho se jednalo o stejnou šarži, jen byl trochu problém najít na paletě balíky se správným rozměrem)
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

To když před léty (cca 1998-99) první švára obkládal koupelnu, ulakotil se italský obkladačky á-la mozaika a švegruše spolu s jeho mámou ho v tom utvrdily. Položil na dřevo asi 45 000 kulatejch ve značkovým koupelnovým řetězci v blahý nevědomosti a přesvědčenej, že udělal nejlíp jak moh. Nakonec mu obkladač z těch obkladaček udělal jen sprchovej kout, protože zbytek se absolutně nedal poskládat s nějakou rozumnou šířkou spáry, natož aby slušně navazoval dekor - a na zbytek koupelny si milej švagřík musel koupit nějaký cca 200x200mm no-name kachlíky z BauBau, sice s obyč barevnou glazurou bez echt mozaikovýho vzoru a nejspíš (spíš určitě) ne italský, ale rozměry seděly ± 1mm ve všech balíkách. Takže měl echt prďáckej sprcháč s mozaikou, ale v koupelně jak v lepším paneláku ... A nedokázal nic, reklamaci mu neuznali, že prej to je všecko v toleranci bo ty kachle byly ÚDAJNĚ ruční výroba a tam se holt občas o kousek seknou - a protože i v kupním dokladu bylo "hand made", vyfajčili s ním hoši a děfčata jak s drakem Šmakem ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Skay
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Skay »

Celeron píše: Prostě se musí použít kalibrovaná a nebo rektifikovaná...

Taky to neni žádný H7. S čim vypek výrobce mě bylo to, že některý dlaždice měli pěkně nabroušenou ostrou hranu a některý jí měli sraženou, cca 0,5mm. To pak děláš sice všude 2mm spáru a ale po vyspárování je z toho 3mm, někde...
To by si člověk musel ty dlaždice někde na brusce udělat sám. Za mě neni na co se spolehnout.
Jo a ty dlaždice jak píše tazatel. Ze zvědavosti. Jak jsi je dával na 1/2 nebo na 1/3? ano to je na krabici taky většinou napsaný a je to z toho důvodu aby se v ploše rozházeli tyhle výrobní tolerance a hlavně ta "banánovitost"
eleferner

#13 Příspěvek od eleferner »

WTF? Chyba rozmeru kachliku vetsi nez 1 mm? Pri dnesnich vyrobnich technologiich?

Spolu s barakem jsem "zdedil" asi 20 baleni kachliku z 80. let, asi 6 ruznych vzoru, vetsinou rozmer 150x150 mm. Puvodni krabice se rozpadaly, takze jsem je prendaval do novych. Ale ze by falirovaly o 1 mm, to teda ani nahodou. Jedine misto, kde je chyba rozmeru vetsi, je dlazba 200x200 mm, kterou mam ve sklepe. Ta tenkrat byla prodavana jako II. jakostni trida a kazda kachle ma i nejakou vadu na povrchu.

Takze... to co dnes prodavaji v hyper-super je ekvivalent II. jakosti, jak psal Celeron?
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

bu2520 píše:jo tak to jsem měl 120x60 obklady s minimální spárou umělý kámen, drahý jako .... od značkového výrobce ze Španělska.

Máš pod tím podlahový topení? Jestli jo, dlážky držej a neduněj? Jedenkrát v životě jsem viděl, co dokázalo vodní topení udělat s dlažbou umělej kámen z Technistone HK. Počátek byl, že nešly otevírat zkřížený skříně. Pak to začalo lupat a skončilo to střechama a následně krumpáčem. Ten umělej šutr má prý 10 x větší roztažnost než slinutina.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
bu2520

#15 Příspěvek od bu2520 »

Topení mám jen žebřík, ale ten umělý šutr docela izoluje tak to není pocitově jako klasická dlažba, kdy se na ní stoupne bosou nohou. Ty spáry dělali s takovou plastovou distancí, kterou potom uřízli před spárováním, ale spáry jsou max 2mm což u takto velkoformátové dlažby nebije do očí.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“