Oprava zesilovače Yamaha A S500
Moderátor: Moderátoři
Oprava zesilovače Yamaha A S500
Ten zosilňovač nemá zvlášť koncové stupne pre A-B výstupy... reproduktory sa pripájajú paralelne k jednému "páru koncákov L/R" a ochrana proti SS napätiu je samostatný obvod s ďaľším relé... to by mu nešiel ani jeden výstup.
padik - niekde sa niečo "pokazilo" v obvode spínania toho "hluchého" relátka. Treba to skontrolovať - keď je to dôležitá vec a využívaš 2 páry repro.
Určte si niečo demontoval pred výmenou relé - skontroluj aj či si dal všetky skrutky... Yamaháci, ale aj iný výrobcovia využili totiž "pospojovanie GND po šasi" a jedna zabudnutá šróbička má za následok nefunkčnosť - niekedy sa ani nenaštartuje/nezapne.
Toto je ešte pomerne jednoduchý amplík.. to v receiveroch býva iný "chaos"
..na okraj - kde si zohnal tie relátka ? Mám receiver Y...A - a sem tam mi vypadne jeden B - výstup (používaný na terase) - Buchnát v správnom smere to na čas do "vypnutia opraví"
Možná právě díky této mřížce se dostaneš k měření smd součástek pro spínání těch relé.padik píše:Jenom jsem nikdy nepochopil tu odšroubovatelnou mřížku zespodu, kde se stejně reálně nedostanete všude...
Jinak měřit by neměl být problém na prostředních vývodech tranzistorů (kolektor) Q127(smd Q126) pro relé "B" a Q129(smd Q128) pro relé "A".
Měřeno proti "kostře":
Relátka vám prodají v Praze přímo v Yamaha "Videoprogress" servisu. Jsou original, takže není třeba študovat, na jaké napětí jsou. On je problém v tom, že tam vedou tenké cesty na tišťáku a bez lupy to nevidím, když tam strčím hlavu, tak si zastíním světlo. Jak tam pak ještě šťourat teplou pájkou u ucha, že. Přestože jsem pájel krátce, spoje se rychle odpaří, což jsem od Yamahy nečekal. A pak to opravujte. No nic, nemá cenu si stěžovat.
- jardafiala