Formátování SSD

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Mikras
Kontaktovat uživatele:

Formátování SSD

#1 Příspěvek od Mikras »

Ahoj. Přerušil jsem instalaci W10 na HP NB Probook 4310s na SSD Sandisk 3D Ultra 1T. Výsledkem je, že nelze pokračovat v instalaci a tak mě napadlo disk nějak smazat, naformátovat a začít znovu. Našel jsem odkazy, že existují nějaké Live USB distribuce Linuxu, ze kterých počítač nabootuje a provede se příslušná správa disku.

Už hledám několik hodin, dostávám se zpětně na stránky, kde už jsem byl, stáhnul jsem nějaký Dashboard, který by měl USB umět vytvořit, ale tohle všechno i ostatní návody předpokládají připojení daného disku k počítači s nějakým OS. Já mám disk v NB a nevím, jak ho připojit k jinému počítači.

Nevíte někdo, kde sehnat tu utilitku na bootovatelné USB? Díky moc.

Instalace skončí touto obrazovkou a F8, případně Enter jen problikne obrazovka a nic jiného, krom CTR+Alt+Del nefunguje.
Přílohy
hp4310.jpg
hp4310.jpg
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

josef_novak

#3 Příspěvek od josef_novak »

Znovu rozjeď instalaci z USB/DVD a v okně, kde se vybírají disky, ten SSD vymažeš. Postupně na SSD odebereš všechny oddíly a tím ho dostaneš do výchozího stavu.
Mikras
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Mikras »

Asi jsem to špatně napsal, tak ještě jinak. Vytvořit bootovatelný USB umím. Potřebuju ale na něj nahrát něco, co mi umožní přístup k disku, abych ho smazal, zformátoval... Prostě něco, co z toho SSD udělá čistý disk pro novou instalaci.

Kdysi jsem potřeboval zprovoznit nějaký PC s Win 2000, který vyžadoval heslo. Stáhl jsem si a vypálil, tehdy ještě na DVD, nějakou mini Linuxovou distribuci, ve které byla utilitka pro smazání hesla. Nic jiného to neumělo a mělo to jen pár MB. Něco jsem našel, MiniTool Partition Wizard, ale nechce se mi platit 60$

Takže hledám něco free, co mi umožní práci s SSD diskem bez OS. Jestli by to šlo přes plnou Linuxovou distribuci, třeba toho Mintu, spuštěného z USB jako portable, to ale vyzkouším.

(Re)Instalace těch Win probíhá tak, že po spuštění z USB se pouze zobrazí logo Win - ty sešikmený čtyři obdélníky - pak chvilku nic a pak se objeví obrazovka viz výše. Jako by si to kontrolovalo připravenost k nové instalaci a narazilo to na problém. A nejde s tím nic jiného dělat.
Naposledy upravil(a) Mikras dne 18 dub 2024, 09:38, celkem upraveno 1 x.
Ivan_01

#5 Příspěvek od Ivan_01 »

teraz ti to bootuje z toho poškodenéhio SSD a logicky sa Windows hodí do chyby. Keď nanovo nabootuješ z USB a spustíš znovu od začiatku inštalátor, tam si potom môžeš upravovať prípadne zmazať ten poškodený disk.
josef_novak

#6 Příspěvek od josef_novak »

Vždyť jsem mu napsal to samé a nechápu, co je na tom nepochopitelného viz. obrázek.
Ono i název vlákna je zavádějící, protože SSD formátovat nejde, formátovat jdou jen oddíly/partitiony.
Přílohy
w10-disk.png
w10-disk.png
Mikras
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Mikras »

Bál jsem se, že píšu tatarsky a asi ano...

Pokud zapnu NB a nechám ho, ať nabootuje z SSD, skončí to hláškou:
Non-System disk or disk error
replace and strike any key when ready

Pokud mám v NB USB s Win 10, po staru NB stisknu F9, to je výběr, odkud chci nabootovat. Vyberu USB a dám enter. Na obrazovce se objeví logo oken, pak se chvilku nic neděje a skončí to tou chybovou obrazovkou. Nic mezitím NENÍ.

Pokud to nepíšu srozumitelně, tak to natočím na video... už nevím, jak to vysvětlit.. :-(
HF_Tech

#8 Příspěvek od HF_Tech »

Magická slova do google jsou:
Parted Magic
UnetBootin
josef_novak

#9 Příspěvek od josef_novak »

Tak máš dodrbanou i tu instalační USB flešku.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od forbidden »

Nemohla se tím přerušením instalace ta bootovací flashka nakopnout? Raději bych ji vytvořil znovu, ideálně pomocí toho MS nástroje. Nepamatuju si případ, že by mi nedovolila smazat jakýkoliv oddíly na starým disku.
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Nabootuj si lubovolny Linux a pouzi prikaz "blkdiscard -v /dev/sda". Mozno budes potrebovat este parameter -f. SSD bude okamzite prazdne.
Mikras
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Mikras »

rnbw píše:Nabootuj si lubovolny Linux a pouzi prikaz "blkdiscard -v /dev/sda". Mozno budes potrebovat este parameter -f. SSD bude okamzite prazdne.

Ach jo. Připadám si jako blbec...
Přílohy
blkdiscard.jpg
blkdiscard.jpg
ondraN

#13 Příspěvek od ondraN »

Taky si myslím, že je nakopnutá ta bootovací USB fleška. Jako druhou, méně pravděpodobnou možnost vidím, že je zavaděč na interním SSD tak nešťastně nakopnutý, že si k němu Win čichnou a zkolabují. Taky jsem to už párkrát viděl. A to nic jiného než to udělat v linuxu nebo externí mazačce nepomůže.
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Mikras: Musis byt root. Takze daj na zaciatok "sudo". Tzn. "sudo blkdiscard -v /dev/sda".
masar

#15 Příspěvek od masar »

Stáhni si BootIt Bare metal, je to bootovací floppy/cd/dvd/usb nástroj, vybavený vším potřebným pro tvůj problém.
:wink:
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“