Lepitelný plastový distanc sloupky

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Lepitelný plastový distanc sloupky

#1 Příspěvek od Celeron »

Vážení, kde berete distanc sloupky zaručeně lepitelný vteřiňákem? Průchozí trubičkový s dírou 3 nebo 4 mm, šestihrany na M3 a M4 skrz, případně jedna strana šroub, druhá díra se závitem.
Měl jsem toho 15 let pytel od Spoerle, některý došly a to, co jsem nakoupil v Láskovi či TME je z nějakýho nelepitelnýho sajrajtu nejspíš POM, PE nebo HDPE. Chtělo by to ABS nebo PET-G.
Tady bych si vybral, jenže z ABS a PET-G je nedělají. Je lepitelnej PS, PA-6 a PA-66? Otázka je jestli se budou chtít bavit při odběru řádově desítek kusů od typu.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
dred

#2 Příspěvek od dred »

Stĺpiky od výmyslu sveta napríklad na Alíku... u nás nevedia čo pýtať za kus (či podlimitné množstvo) Ja si objednávam tam...
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Ach jo, ptal jsem se na lepitelný. :roll:
Jirka

dred

#4 Příspěvek od dred »

..aj také tam nájdeš... ABS, Thermo... plast. Nylon neber :wink:
... alebo k tomu nejaké super lepidlo... teraz mi prišlo prišlo takéto.. idem testovať.. "voda" ako sekunďák..
JirkaZ

#5 Příspěvek od JirkaZ »

Celeron píše:Je lepitelnej PS, PA-6 a PA-66?

PS velmi dobře, polyamidy špatně (resp. s příslušnou aktivací trochu lépe, ale pořád žádná hitparáda).

Ale jak jistě víš, tak není lepení jak lepení. Natupo to chce vážně dobrou adhezi, pokud je to třeba v díře, přeplátované nebo "na rybinu", tak nároky nejsou zdaleka tak velké. Mezi spoje "na rybinu" částečně počítám i náležitě zdrsněný, či dokonce lehce "rozchlupacený" povrch.

K tomu PS: pokud vím, tak GM prodává distance právě z něj.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Michal376

#6 Příspěvek od Michal376 »

Možná blbost,ale co vyzkoušet 3D tisk z ABS?
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Ale jo, trubičky z ABS nebo PET-G , který se jen stahují šroubkem vytiskneš v pohodě. Ale šestihrany, při takovýmhle malým průřezu po vrstvách žádná pevnost a závity by se musely řezat dodatečně závitníkem. Vnitřní by asi ještě šly, ale venkovní M5 a menší, to je nereálný, odzkoušeno.

JirkaZ: Na tom odkazu, co jsem dával tak PS-ka naštěstí mají. V GME jsou všechny závitovky nelepitelný z nylonu nebo polyamidu. Z lepitelnýho polystyrolu mají jenom trubičky.
Laborace s aktivátorama na PA mám už před mnoha lety za sebou. Drží to, ale žádnej spoleh.
Jirka

dred

#8 Příspěvek od dred »

Len pre zaujímavosť - skúšal som to CN lepidlo, zalepil som špice na dcériných teniskách a môžem povedať, že drží výnimočne. Treba ale striktne dodržať návod, lebo to vôbec nefunguje ako nejaký chemoprén.
Naniesť lepidlo, nahrievať horúcim vzduchom 5 minút, 3min nechať ochladnúť, pritlačiť a podržať pár minút (zafixovať) Výsledok naozaj prekvapivý :D
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

To nebude cyanoakrylát, podle lepícího postupu to je stejný jako Aquasure. kterej jsem používal už před 20 lety. A taky žádnej cyanoakrylát není dlouhodobě odolnej proti vodě, časem zbělá a rozpadne se.
Jirka

dred

#10 Příspěvek od dred »

CN som myslel - čínske .. asi som to zle napísal :oops:

Večer s ním skúsim prilepiť plastový stĺpik na plech..
Cust

#11 Příspěvek od Cust »

Celerone, v GMe se závitem mají PA6 (nylon/silon) buď bílé nebo černé, ty černé mi přijdou trošku tvrdší. Mám nějaké doma, můžu zkusit slepit. Když mi napíšeš které chceš slepit, tak to vyzkouším. Mám povětšinou ty bílé a jsou buď z obou stran vnitřní závit nebo z jedné vnitřní z druhé vnější.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Dík za nabídku, ale silon a nylon vteřiňákama lepit nejdou a ani s aktivátorem na obtížný plasty to moc nedrží. Jde to jen svařovat natavením na zrcadlech a ještě jen stejnej materiál a podobný tvary. Právě kvůli těm nelepitelnejm závitovejm plastovejm sloupkům jsem začal toto vlákno.
Chtěl jsem ty sloupky zalepit do dna krabice a na ně šroubovat desky. Ale poradil jsem si, použil jsem nylonový šroubky skrz dno krabice, takže bezpečnost "před elektrikou" zachována. :)
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Poradna“