řeším teď následující rozmar: Jako hlavní zesilovač v obýváku používám push-pull stereo lampák s 6P3S, při jehož stavbě jsem se tu někdy rok a půl zpět radil a posílal výsledky. Po průběžném srovnávání s různými polovodičovými receivery jsem na jednu stranu stále více rozladěn z výstupáků, které docela razantně řežou basy už někde okolo 80 Hz, na druhou stranu ale i při nezávislém poslechu s kamarády konstatujeme, že je to lampové zkreslení prostě dobré, zvuk je subjektivně plnější, prostorovější a zejména staré rockové žánry se tak parametrům a bastlu navzdory většině hodnotitelů jeví lépe na lampách než přes nejrůznější zkoušené HiFi receivery.
Proto jsem v poslední době začal pracovat na doplnění soustavy o aktivní polovodičový subwoofer. O víkendu jsem do šasí lampového zesilovače doplnil operákem oddělený a posílený "pre out" a zkusil jsem k soustavě zatím hodit čínský subwoofer od 5.1 soustavy Genius. I tento čínský zgarb hudbu docela zajímavě obohatil, a já nyní přemýšlím:
Jaký máte obecně názor na 2.1 soustavu v HiFi poslechu? Je to prasárna, nebo přípustná věc?
Vyplatí se stavět HiFi subwoofer, nebo mám raději koupit sériový někde v bazaru a případně do něj jen dobastlit relátko na probouzení ze zesilovače a další potřebné drobnosti?
Pokud stavět, jaké zvolit pro domácí hifi repro při budgetu do dvou tisíc? Sortiment autohifi? Nějaké klasické středobasy TVM / Tesla? Případně něco specializovaného pro domácí subo?
Jaký vestavět zesilovač? Známý čínský eshop nabízí za čtyři stovky stereo stavebnici s 2x TDA7294. Pokud by se přepojila jako mono můstek, dala by skoro 200 W RMS, což je podle mě pro domácnost zcela dostačující. Vyplatí se u subwooferu řešit nějaký kvalitní diskrétní zesilovač, nebo 99% užitku dělá výkon a TDA zde odvede dobrou práci?
Díky za názory