Oprava zosilňovača Monacor PA-312
Moderátor: Moderátoři
masar píše:Neboj. Až se na to ten bimetal vykašle, shoří.
Tazatel měnil tranzistory a ani se nepochlubil, jaké typy tam jsou, jaké měnil. Jest-li jsou komplementární nebo stejného typu. Zřejmě je tam výstupní trafo, na které jdou možná ty čtyři dráty, nevím.
Pokud tazatel nedokáže schema nakreslit sám, asi to za něho nedokážeme.
Tranzistory boli originál NJW0302G TO3P - ONS -
P 250V 15A 150W a menil som ich za presne také isté. Sú obidva rovnakej vodivosti NPN.
Teprve z této informace je zřejmé, že jde o komplementární koncový stupeň s 2+2 paralelně řazenými tranzistory. Až do teď to tak úplně jasné nebylo.STEPCO píše:Tie studené sú vodivosti PNP a majú kľudový prúd 40 mA. Ale ja riešim prečo sa tie druhé hrejú...
Teď by mělo být na řadě měření budiče NPN a regulačního tranzistoru (uprostřed čtveřice). Napětí na všech vývodech koncových tranzistorů tu už měla být dávno.
Jsou v sérii, ale zátěž mají mezi emitory do země a posunutý ofset způsobuje otevření "horní" půlky polomostu, takže ten proud teče primárem trafa, jehož ss odpor je velmi malý. Je potřeba najít místo, kde ten ofset vzniká. Může to být kdekoliv, klidně i na vstupu, je to ss zesilovač.ok1hga píše:mě by hlavně zajímalo jak může být kliďák na NPN trandech 4,3 A a na PNP trandech 40mA . . .
. . . vdyť by měly být v sérii !...
masar píše:Jsou v sérii, ale zátěž mají mezi emitory do země a posunutý ofset způsobuje otevření "horní" půlky polomostu, takže ten proud teče primárem trafa, jehož ss odpor je velmi malý. Je potřeba najít místo, kde ten ofset vzniká.ok1hga píše:mě by hlavně zajímalo jak může být kliďák na NPN trandech 4,3 A a na PNP trandech 40mA . . .
jenže když se takový zesilovač opravuje, je nutné zátěž(trafo) odpojit !!!
. . . ty 4A není kliďák, ale závada !!!
takto to vypadá, že tazatel vůbec neví co dělá . . .
. . . neví co a kde měřit.
hlavně, kdyby sem dal nakreslené schéma, nebo kloudné fotky desky toho konce, už by další rady jistě dostal.
takhle to nejsou rady, ale jen "výstřely do tmy" . . .
ok1hga píše:masar píše:Jsou v sérii, ale zátěž mají mezi emitory do země a posunutý ofset způsobuje otevření "horní" půlky polomostu, takže ten proud teče primárem trafa, jehož ss odpor je velmi malý. Je potřeba najít místo, kde ten ofset vzniká.ok1hga píše:mě by hlavně zajímalo jak může být kliďák na NPN trandech 4,3 A a na PNP trandech 40mA . . .
jenže když se takový zesilovač opravuje, je nutné zátěž(trafo) odpojit !!!
. . . ty 4A není kliďák, ale závada !!!
takto to vypadá, že tazatel vůbec neví co dělá . . .
. . . neví co a kde měřit.
hlavně, kdyby sem dal nakreslené schéma, nebo kloudné fotky desky toho konce, už by další rady jistě dostal.
takhle to nejsou rady, ale jen "výstřely do tmy" . . .
Tak sa mi podarilo zohnať schému od Monacor z Nemecka. Tie Výkonové NPN tranzistory sa hrejú.