Pračka Electrolux EWS1045 - chyba ke konci prací fáze

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
JirkaRCK
Kontaktovat uživatele:

Pračka Electrolux EWS1045 - chyba ke konci prací fáze

#1 Příspěvek od JirkaRCK »

Zdravím,
než to o víkendu kuchnu, rád bych se poradil, jelikož jsem pračku ještě nikdy neopravoval. Pračka se začala chovat následovně: Pračka zahájí prací fázi, napustí vodu, ohřeje ji na požadovanou teplotu a pere. Cca po půl hodině až hodině praní dojde k problému. Zatím jsem nevypozoroval, zdali je čas náhodný, nebo jde o samotný konec pracího cyklu, kdy se má spustit vypouštěcí čerpadlo. Z osmi pokusů 4x program zamrzl a zůstal blikat, 2x se zcela zaplnila vodou a pěnou a začala přetékat (program v tu chvíli normálně pral dál) a 2x vypustila vodu a začala úspěšně dál ždímat. Pokud program v dané fázi ručně stornuju a dám nouzové vypuštění, případně máchání a ždímání, toto proběhne ok, pračka vypustí a odemkne vrátka. Můj tip je buď zahnojený hladinový senzor, nebo studeňáky na elektronice. Kdyby to bylo smítko nebo netěsnost v solenoidu, pračka by se přeplňovala mechanickou vinou, při vypouštění, ždímání, i vypnutá. Máte ještě další tip, co zkontrolovat? A nevíte, jestli jsou u daného modelu v hlavním motoru a v čerpadle uhlíky, nebo jsou to BLDC?
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

https://www.mamlux.cz/nahradni-dily-ele ... 539-detail asi obyčejný komutátorový motor.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
golemson

#3 Příspěvek od golemson »

Zkus se mrknout tady https://ibuilder-cs.techinfus.com/stiralnye-mashiny/neispravnosti-i-remont/kody-electrolux/, třeba ti to napoví. Dnes už každá pračka hlásí chybové kódy, buď přes displej a pokud ho nemá, tak sekvencí LED. No a pokud kódy nejsou zobrazovány, tak to většinou je studeňák na MB.
bu2520

#4 Příspěvek od bu2520 »

Podíval bych se na vypouštěcí čerpadlo, stává se, že je v něm cizí předmět, nebo vyběhané futro atd. Pak se stává, že se někdy rozjede a někdy kousne.
JirkaRCK
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od JirkaRCK »

Tak mám možná nejjednoduššího vítěze, ale možná to není příčina, ale důsledek: Pračka je vevnitř jemně poprášená takovým mikroprachem. Vypadá skoro čistě, ale mám od ní černé ruce. V řídící jednotce ho bylo taky plno a jelikož není lakovaná, byl už pěkně "polarizovaný" podél silových spojů. Desku jsem očistil lihem a koukl na studeňáky. Nic dalšího jsem nenašel. Vidím to na 90 procent na nějaké svody. Když už to mám rozdělané, tak asi ještě vyčistím hadičky k hladinovému čidlu, kouknu na čerpadlo a až dpska uschne, vyzkouším to. Otázka je, zdali ten prach nebude důsledek načatých ložisek nebo jiné mechanické poruchy... Pračka je však zvukově stále perfektní...
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

To je prach z uhlikov z motora.
JirkaRCK
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od JirkaRCK »

Pravda že, uhlíky už jsou skoro smetené. Jak jsem příspěvek postnul, tak mě to napadlo :-) Je to teda ukázkové kurvítko - navrhnout jednotku tak, aby zahořela +/- přesně na konci prvních uhlíků 😁
JirkaRCK
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od JirkaRCK »

Tak to bylo opravdu jen těma svodama na DPSce, už to zase krásně jede. Poradil by mi, prosím, někdo, jak je to s kvalitou uhlíků, jestli vybírat podle ceny a dostupnosti, nebo se vyplatí brát něco konkrétního? Rovnou je objednám a vyměním, kontakt ještě mají, ale už je tam jen pár mm materiálu...
jirika

#9 Příspěvek od jirika »

Kvalita uhlíku má vliv, ale je třeba brát v potaz, za jak dlouho se ty původní sjely,jestli není problém jinde. Já mám myčku Fagor 15 let a stále původní uhlíky, a to myjeme minimálně 2 x týdně. Vím, že máš pračku a já myčku, ale sjíždění uhlíků se dá srovnat stejné.
Nenapsal jsi značku pračky, ani stáří.
JirkaRCK
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od JirkaRCK »

Značka a typ je v názvu příspěvku. Stáří cca 20 let :-)
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“