BM524

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#31 Příspěvek od masar »

Neniu píše:...A pak to bude znamenat je rozpojit a měřit samostatně, každá kapacita je složena z několika kondenzátorů. Ale ono to půjde...
Myslím, že bude stačit změřit kapacitu každého celku a rozpojovat až když naměříš nesprávný součet. Měřit lze velmi snadno, když přepínač S7 přepneš na některý z nižších rozsahů (uvolníš nejvyšší pozici). Pak vstupní kapacitu t-článku (modrá) změříš mezi pinem S7.1-(1,2) a S7.2-(1,2), výstupní kapacitu (světlemodrá) mezi pinem 7.1-(19,20) a 7.2-(1,2) a prostřední kapacitu mezi pinem S7.1-(10,11) a zemí(3). Najít piny na přepínači bude snazší, než k nim vedoucí kapacity.
:wink:
Neniu

#32 Příspěvek od Neniu »

No zatím nalezen jeden zkratovaný kondenzátor 1500 J, potvora malá, nenápadná, záludná... snad tu najdu stejný, je to svitek.

Ještě tam něco bude, chová se to stejně (jen je teďka ještě vyšší kmitočet než nastavený), ale už musím vyrazit do práce. Takže pokračování příště.

Jen pro doplnění: Závada musí souviset s tím přepínačem a součástkami okolo, protože 10 kHz na nižším rozsahu funguje dobře, na tom nejvyšším vyletí napětí.
Jsem na cestě k šípku.
Neniu

#33 Příspěvek od Neniu »

masar píše:Najít piny na přepínači bude snazší, než k nim vedoucí kapacity.

Vlastně bylo jednodušší najít ty kondenzátory na hřebínkách, protože dostat se k přepínači není úplně jednoduché.

No, po změření kapacit je to takto:

2.684 nF
2.688 nF
a 5.308 nF

Což tak nějak souhlasí s tím, co je ve schématu. Už mi docházejí nápady, kde hledat, protože všechno, co mě napadlo, se ukázalo, jako že je v pořádku. Ale v celku to prostě nefunguje dobře :-(

Bude to ještě zajímavé.
Jsem na cestě k šípku.
masar

#34 Příspěvek od masar »

A jak se to chová při odpojení zkratu přepínače?
Přílohy
zkrat.png
zkrat.png
Neniu

#35 Příspěvek od Neniu »

Téměř stejně, což se dalo čekat. On ten vliv onoho trimru na nastavení úrovně je docela malý.

Nicméně je tu řešení celé záhady: byl tam studeňák na jednom spoji okolo toho trimru. Na kterém přesně to bylo nevím a už to asi nezjistím. A jeden kondenzátor se chová dosti podivně, při doteku se mu mění kapacita a někdy jde až do zkratu. Což je také super závada. Při jednom měření se tváří jako v pořádku, pak zase jako zkrat a pak zase jako v pořádku. Jen co splaším náhradu, tak půjde ven, nebudu to riskovat. Mám doma hromady různých kondenzátorů, ale fóliový 1500 pF tam není.

Nicméně, generátor teďka funguje jak má, už zbývá "jen" všechno seřídit a mašinka může zase sloužit :)

Díky všem za rady i dokumentaci :)
Jsem na cestě k šípku.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“