rozvod vody - kompenzátor rázů
Moderátor: Moderátoři
rozvod vody - kompenzátor rázů
buď něco takového https://1url.cz/q1MPU https://www.youtube.com/watch?v=jNwgnPO ... hoolGarage
případně https://www.koupelny-venta.cz/optiline- ... 80/produkt
- ace_ventura
Chce to, občas si prohlédnout jejich stav a včas je vyměnit.
Ovšem celý tento ancábl za tisíce jde vyřešit "zadarmo" tím že na přívodní trubce uděláš svislou slepou odbočku a tím si vytvoříš vzduchovou kapsu.
Nevhodné řešení. Voda ten vzduch časem pohltí. To by expanzomaty nemusely mít gumovou membránu.
Když se protrhne v expanzomatu membrána tak se musí vyměnit. Proč? Nestačilo by jenom dofoukat vzduch? I když proč? Kde by se ztratil když ventil těsní?
Mám jinou zkušenost. Máme v koupelně podlahové topení které je zapojené do zpátečky radiátoru v téže koupelně. Jelikož je dost velký a tím pádem dost topil tak jsme ho uměle zavzdušnili. (žebříkový). Vydrželo to k naprosté spokojenosti asi do půl roku. Do té doby se ten vzduch začal pomalu ztrácet a radiátor topil čím dál tím větší plochou. Odvzdušňovák stoprocentně těsnil.
sr71 píše:taky si myslím že ze svislé zaslepené trubky ten vzduch časem voda pohltí
kdysi na chalupě byl starý darlink, u kterého byla nádržka bez jakýchkoliv membrán. Vzduch se časem ztrácel a tak bylo potřeba občas vzít pumpičku a podle skleněnýho stavoznaku to dofoukat....
Ten darlink měl taky tlakový spínač kombinovaný s olejovým stykačem. Tam jsem to viděl prvně
Martin_R: V tý svislý slepý rouře už dávno žádnej vzduch nemáš a jen si myslíš, že to funguje. Jak je známo z fyziky, tak čím je voda chladnější, tím víc plynu pohltí.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- martinkopp
MiraSt píše:Ovšem celý tento ancábl za tisíce jde vyřešit "zadarmo" tím že na přívodní trubce uděláš svislou slepou odbočku a tím si vytvoříš vzduchovou kapsu.
Nevhodné řešení. Voda ten vzduch časem pohltí. To by expanzomaty nemusely mít gumovou membránu.
Zadarmo si tak vyrobíš jedině líheň bakteríí a kdoví čeho ještě, v té slepé odbočče.
Martin_R píše:To máš z osobní zkušenosti? Já jen že to takto provozuju už několik let a NO problem.
Systém se slepou trubkou používám 30 let a ještě jsem nezaznamenal problém s rázy ve vedení vody. Tenkrát mě "Pan" instalatér přidělal 0,5m slepé trubky na konci studené vody v 1. patře a pravil "to máš na věky".
P.S. A měl pravdu.
Studená voda ze studny obsahuje rozpuštěný vzduch v množství, odpovídajícímu barometrickému tlaku a teplotě té vody.
Jestli však na takovou vodu zvýšíme tlak, schopnost absorbovat další vzduch (rozpustnost) se u ní zvýší. Pak vzduch ze vzdušníku Darlingu, bude při přímém kontaktu s vodní hladinou v nádrži mizet, rozpouštět se, vlivem nenasycenosti vody vzduchem, při dané teplotě a tlaku. Pak je třeba občas vzdušník Darlingu přifouknout.
U teplé vody, připravované ohřevem studené vody v boileru, je to opačně. Vlivem zvýšení teploty, klesá rozpustnost vzduchu ve vodě. Přebytek rozpuštěného vzduchu se pak z vody vyloučí a hromadí se ve formě vzduchového polštáře nad hladinou v boileru.
Nicméně, současné expanzomaty, oddělují vodu i vzduch (plyn), membránou.
U tý teplý máš sice fyzikální pravdu, ale s tím vylučováním vody to nebude tak "horký". Pokud by se dělal nad vodou v bojléru vzduchovej pytel, občas by musel některej kohoutek na teplý vodě "krkat" a to jsem za celej život nikdy neviděl ani neslyšel.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!