rozvod vody - kompenzátor rázů

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sr71

rozvod vody - kompenzátor rázů

#1 Příspěvek od sr71 »

Používáte někdo něco takového? Chystám se na rekonstrukci rozvodů vody a uvažuji že bych to dal někam na vstup, asi za redukční ventil. Rád bych slyšel nějaké zkušenosti. Pomůže to něčemu?
buď něco takového https://1url.cz/q1MPU https://www.youtube.com/watch?v=jNwgnPO ... hoolGarage
případně https://www.koupelny-venta.cz/optiline- ... 80/produkt
ace_ventura

#2 Příspěvek od ace_ventura »

Při rekonstrukci jsem je použil (FARG) a namontoval hned za redukčáky Honeywell FK06. Znatelně to tlumí rázy při vypnutí vody. V návodu uvádí, že by se to mělo montovat přímo k roháčku ú odběrnému místu atp. ale v panelákovém bytě zase nejsou ty rozvody tak dlouhé. Věřím, že to i zvýší spolehlivost potrubí.
Otkundes

#3 Příspěvek od Otkundes »

Pouze reklamní sdělení k podpoře prodeje. Běžně se k tomuto účelu používají malé expanzomaty, které zachytí ty tlakové rázy, vznikající prudkým uzavřením pákové vodovodní baterie, nebo solenoidu pračky (myčky nádobí). Nejlépe na konci potrubí. A pokud ohříváte vodu v boileru, jeho vzduchová bublina v horní části nádoby, ty rázy na teplé vodě eliminuje též. Nicméně, ty zmiňované hadičky rády praskají, i když je klid a žádné tlakové rázy nejsou. Nejlépe v noci, nebo při nepřítomnosti uživatele…
Chce to, občas si prohlédnout jejich stav a včas je vyměnit.
Martin_R

#4 Příspěvek od Martin_R »

Jj je to dobrá věc hlavně když máš bojler s přetlakovým ventilem a v něm je zároveň zpětný ventil, tak ten dokáže dělat pěknej bordel při zavření kohoutu, ventilu pračky....

Ovšem celý tento ancábl za tisíce jde vyřešit "zadarmo" tím že na přívodní trubce uděláš svislou slepou odbočku a tím si vytvoříš vzduchovou kapsu.
MiraSt

#5 Příspěvek od MiraSt »

Ovšem celý tento ancábl za tisíce jde vyřešit "zadarmo" tím že na přívodní trubce uděláš svislou slepou odbočku a tím si vytvoříš vzduchovou kapsu.
Nevhodné řešení. Voda ten vzduch časem pohltí. To by expanzomaty nemusely mít gumovou membránu.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Martin_R

#6 Příspěvek od Martin_R »

To máš z osobní zkušenosti? Já jen že to takto provozuju už několik let a NO problem.
sr71

#7 Příspěvek od sr71 »

taky si myslím že ze svislé zaslepené trubky ten vzduch časem voda pohltí
MiraSt

#8 Příspěvek od MiraSt »

Nemám osobní zkušenost. Jenom teoretizuju.
Když se protrhne v expanzomatu membrána tak se musí vyměnit. Proč? Nestačilo by jenom dofoukat vzduch? I když proč? Kde by se ztratil když ventil těsní?
Mám jinou zkušenost. Máme v koupelně podlahové topení které je zapojené do zpátečky radiátoru v téže koupelně. Jelikož je dost velký a tím pádem dost topil tak jsme ho uměle zavzdušnili. (žebříkový). Vydrželo to k naprosté spokojenosti asi do půl roku. Do té doby se ten vzduch začal pomalu ztrácet a radiátor topil čím dál tím větší plochou. Odvzdušňovák stoprocentně těsnil.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
dobrman

#9 Příspěvek od dobrman »

sr71 píše:taky si myslím že ze svislé zaslepené trubky ten vzduch časem voda pohltí

kdysi na chalupě byl starý darlink, u kterého byla nádržka bez jakýchkoliv membrán. Vzduch se časem ztrácel a tak bylo potřeba občas vzít pumpičku a podle skleněnýho stavoznaku to dofoukat....
Ten darlink měl taky tlakový spínač kombinovaný s olejovým stykačem. Tam jsem to viděl prvně
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od PabloX »

Mal som tiež starý darling na chalupe s tlakovou nádobou bez membrány - nakoľko sa vzduch strácal, bol na saní čerpadla prisávací ventil, ktorý pri chode čerpadla ten vzduch doplňoval do tej tlakovej nádoby. Ventil bolo treba nastaviť tak, aby bola hladina vody presne v tom vodoznaku,
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Já mám ve studni nautilu a ta přes jednosměrnej ventil s kačeřím zobákem doplňuje 100 l kotel bez membrány. Pokud nautila vypne, tak přes kačeří zobák se zavzdušní potrubí mezi jednosměrným ventilem a hladinou vody ve studni. Při příštím zapnutí nautily se ten vzduch před vodou nacpe do kotle vodárny. Pokud je ve studni hodně vysoko hladina vody, tak je ten objem vzduchu minimální a nestačí doplňovat kotel nad hladinou vody. Jak vzduch nad hladinou mizí, tak se čím dál víc zkracuje intervel zapínání nautily. Každý cca 2 měsíce musím natáhnout hadici od kompresoru a kotel dofoukat.
Martin_R: V tý svislý slepý rouře už dávno žádnej vzduch nemáš a jen si myslíš, že to funguje. Jak je známo z fyziky, tak čím je voda chladnější, tím víc plynu pohltí.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
martinkopp

#12 Příspěvek od martinkopp »

MiraSt píše:Ovšem celý tento ancábl za tisíce jde vyřešit "zadarmo" tím že na přívodní trubce uděláš svislou slepou odbočku a tím si vytvoříš vzduchovou kapsu.
Nevhodné řešení. Voda ten vzduch časem pohltí. To by expanzomaty nemusely mít gumovou membránu.

Zadarmo si tak vyrobíš jedině líheň bakteríí a kdoví čeho ještě, v té slepé odbočče.
TomasX

#13 Příspěvek od TomasX »

Martin_R píše:To máš z osobní zkušenosti? Já jen že to takto provozuju už několik let a NO problem.

Systém se slepou trubkou používám 30 let a ještě jsem nezaznamenal problém s rázy ve vedení vody. Tenkrát mě "Pan" instalatér přidělal 0,5m slepé trubky na konci studené vody v 1. patře a pravil "to máš na věky".

P.S. A měl pravdu. :D
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
Otkundes

#14 Příspěvek od Otkundes »

Tak si myslím, že je třeba rozlišovat expanzní nádobu se vzduchovým polštářem nad hladinou vody, zvlášť na systému teplé i studené vody. Oba systémy se chovají odlišně.
Studená voda ze studny obsahuje rozpuštěný vzduch v množství, odpovídajícímu barometrickému tlaku a teplotě té vody.
Jestli však na takovou vodu zvýšíme tlak, schopnost absorbovat další vzduch (rozpustnost) se u ní zvýší. Pak vzduch ze vzdušníku Darlingu, bude při přímém kontaktu s vodní hladinou v nádrži mizet, rozpouštět se, vlivem nenasycenosti vody vzduchem, při dané teplotě a tlaku. Pak je třeba občas vzdušník Darlingu přifouknout.
U teplé vody, připravované ohřevem studené vody v boileru, je to opačně. Vlivem zvýšení teploty, klesá rozpustnost vzduchu ve vodě. Přebytek rozpuštěného vzduchu se pak z vody vyloučí a hromadí se ve formě vzduchového polštáře nad hladinou v boileru.
Nicméně, současné expanzomaty, oddělují vodu i vzduch (plyn), membránou.
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Součastný expanzomaty jsou úplně na hounou. Měl jsem ho asi 15 let a membrána vydržela tak 3 roky a bylo po ní. Normálně se z venkovní strany rozsračkovala na černej mazlavej sajrajt. Kámoš fouká nad membránu z flašky argon a s ní menbrána vydrží cca 10let. Proto jsem slavnej expanzomat vyhodil a dal kotel 100l bez membrány a radši jednou za dva měsíce dofoukám z kompersoru. Pokud je mezi kotlem a nautilou trubka dlouhá 5 m a více, maká to bez dofukování několik let. Pak to zavzdušňování s jednosměrným ventilem a kačeřím zobákem funguje naprosto dokonale.
U tý teplý máš sice fyzikální pravdu, ale s tím vylučováním vody to nebude tak "horký". Pokud by se dělal nad vodou v bojléru vzduchovej pytel, občas by musel některej kohoutek na teplý vodě "krkat" a to jsem za celej život nikdy neviděl ani neslyšel.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“