Jednoduchý 2D CAD program

Software potřebné k práci s elektronikou

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Hape
Kontaktovat uživatele:

Jednoduchý 2D CAD program

#1 Příspěvek od Hape »

Chtěl bych si v PC nakreslit schéma zapojení kotelny našeho RD. Zkusil jsem to v Kreslení, ale v tom mi to moc nejde, hlavně různé schematické značky je pro mně problém v něm udělat.
Jestli to dobře chápu, tak pro takový úkolu je nejlepší použít nějaký 2D CAD program? Jestli ano, můžete mi takový doporučit? Neumím anglicky, tak potřebuju aby uživatelské rozhraní a návod byli v češtině a pokud možno i nějaké názorné příklady co a jak se v programu dělá.
Sice jsem našel asi ideální český program SchémataCAD, ale ten je pro jednorázové použití drahý a v demoverzi chybí některé značky a neumožňuje tisk.
petrfilipi

#2 Příspěvek od petrfilipi »

Na tomhle jedeme v práci (samozřejmě na placené verzi, ale i free verze toho umí dost).

PF
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Na schemu nepotrebujes CAD. Skus yEd.
vrky

#4 Příspěvek od vrky »

Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Já už jedu od tý doby co zařízli neplacenej Draftsight v NanoCadu. Možná to je pro odvážný, ruskej free produkt mluvící anglicky ale umí to vše jako Autocad 2018.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Valdano

#6 Příspěvek od Valdano »

Hape píše:Neumím anglicky, tak potřebuju aby uživatelské rozhraní a návod byli v češtině a pokud možno i nějaké názorné příklady co a jak se v programu dělá.

Můžete zkusit český SW ProfiCAD provozovaný z flash disku pro kreslení elektro schémat jak pro silařinu tak i pro elektroniku. Je to v češtině. Nemusí se instalovat. Stačí si tu verzi co je ke stažení na tom odkazu nahrát na USB Flash disk a z něj se pak dá spustit z různých počítačů ve Windows. Obsahuje to knihovny různých součástek. Pro domácí kutilské použití je to zdarma s různými omezeními.

V návodu Jak začít jsou kromě popisů i různé odkazy na příklady a tady jsou k tomu i různé video návody.

Video návod: Kreslení elektroinstalace.
Naposledy upravil(a) Valdano dne 16 kvě 2024, 21:20, celkem upraveno 5 x.
petrfilipi

#7 Příspěvek od petrfilipi »

Draftsight je sice zařízlý, ale jednoduchou úpravou registru (nastavením Read only) lze verzi 2019 provozovat i nadále. Ovládání je opravdu velmi velmi podobné jako AutoCAD.

PF
JirkaZ

#8 Příspěvek od JirkaZ »

Na tlustoproudá schémata používám open source program QElectroTech.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Hape
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Hape »

Dík za různé tipy.
Vidím to na ten ProfiCAD. Zatím ho nemám stažený, podíval jsem se na web a asi by mi vyhovoval. Akorát jsem myslel topenářské schéma, ale elektroinstalační se bude hodit také. Teď akorát, jestli se mi podaří najít nějakou knihovnu s topenářskými značkami. Našel jsem jednu knihovnu značek ve vytápění pro AtoCAD, myslíte, že by šla použít v ProfiCDAu? Nebo jsou mezi těmi programy takové rozdíly, že nebude knihovna pro AutoCAD kompatibilní s ProfiCADem?
Valdano

#10 Příspěvek od Valdano »

ProfiCAD nepodporuje knihovny jiných CAD programů tj. ani knihovnu pro AutoCAD. Tady je volně ke stažení knihovna značek k ProfiCADu. Ohledně jiných než elektrotechnických značek mrkněte do Galerie značek k ProfiCADu ve sloupci "ostatní" najdete i značky, které by mohly být použitelné pro topenářská schémata jako např. různá příslušenství potrubí, nádoby, nádrže, ventily, výměníky tepla apod. Všechny značky, které můžete online prohlížet v té galerii jsou součástí té odkazované knihovny ke stažení. Z té odkazované knihovny si můžete příslušné značky zkopírovat do příslušného podadresáře ProfiCADu tj. do některého z podadresářů v rámci adresáře "ProfiCAD Library" až si jej stáhnete.

Kromě toho si v ProfiCADu můžete samozřejmě vytvořit svoje vlastní značky, které se stanou součástí Vaší knihovny k ProfiCADu. Zde je český video návod jak na to.

Zde je ke stažení archiv s verzí ProfiCADu, která je funkční bez instalace. Takže až si ten archiv stáhnete tak ho stačí jen rozbalit a hned bude ProfiCAD funkční bez instalace, kterou jiné CAD programy často vyžadují. Stačí jen spustit ProfiCAD.exe. Kromě toho si ProfiCAD můžete uložit třeba i na USB flešku a pak ji nosit sebou i s uloženými projekty, na kterých budete postupně pracovat a mít tak možnost v podstatě z kteréhokoli počítače s OS Windows ProfiCAD spustit z té flešky bez instalace a pokračovat na projektu.
Otkundes

#11 Příspěvek od Otkundes »

Záležet bude též na tom, co chce kdo kreslit. Zda jen schémata slaboproudu a silnoproudu, nebo třeba hydrauliku (potrubařinu), nebo dokonce i půdorysy nějaké místnosti, či objektu, včetně okótování rozměrů.
Před deseti lety jsem si koupil program sPlan 7.0 Docela jsem spokojen. Teď je již dostupný i ve verzi 8.0 a snad i v češtině...
Ať tady nedělám reklamu, info o produktu najdete na: elvo-plzen.cz
Odpovědět

Zpět na „Software“