Kroužková a jiná vazba dokumentů

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#1 Příspěvek od Celeron »

Vážení, nemáte prosím někdo přehled či zkušenost s vázáním A4 dokumentů? Jde mi hlavně o ten plastový hřbet s obdélníkovejma dírama v papíru a nebo spirála s kulatejma dírama v papíru. Dosud jsem si dával vázat štůsky cca 5-7 mm tlustý. Kolik mm to zvládá nejvíc najednou? Potřebuju cca 20 - 22 mm oboustrannýho dokumentu. Existuje možnost výběru průměru té spirály a nebo hřbetu, případně nějaké lepší technologie? Šanonádu ale ani náhodou.
Je samozřejmě možnost rozdělit dokument do více svazků ale to bych velice nerad.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Existuju rozne velkosti tych plastovych hrebenov. Videl som aj hrubsie dokumenty ako 2cm.
samec

#3 Příspěvek od samec »

keby si potreboval zviazat celý balík kancelárskeho papiera
https://www.spokojenakancelar.cz/plastove-krouzky-a-spiraly/1946-plastove-hrbety-pro-krouzkovou-vazbu-prumer-51-mm-baleni-50-ks.html
ale už sa v tom potom blbo listuje
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

Přesně tak, taky mám pár manuálů okolo 2 cm tlustých. V té plastové hranaté spirále. Blbě se to obrací, drhne to.
Achab

#5 Příspěvek od Achab »

Zatím všude, kde jsem zadával plastovou vazbu, měli všechny velikosti až do 51 mm. Drátěné kroužky bývají obvykle dostupné do 38 mm, ale vyrábí se i větší.
vrky

#6 Příspěvek od vrky »

Mám Genie https://www.kancelarskepotreby.net/krou ... m-balickem

vazbové kroužky 21-40, 41-55, 56-80, 81-100 listů
MH111
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od MH111 »

Jak už bylo psáno, přes 2 cm už to není nejlepší.
Dostal jsem před několika lety jednu učebnici, v původní podobě obtížně sehnatelnou, v podobě dvou svazků v plastové kroužkové vazbě. V jednom svazku necelých 300 stran, takže něco okolo 150 listů. Narozdíl od tlusté bichle se s tím dá žít.
Nevím, kde to kdo svazoval, místy je to děravé moc na kraji a bojím se, aby mi části knihy nevypadaly.
ZVUK2000

#8 Příspěvek od ZVUK2000 »

Používám to hřebenové svazování. Děrovačka funguje bez problémů více jak 20 let. Není to žádná China , ale made in czech rep. Aby se listy netrhaly prodávají se k tomu čiré fólie (na začátek svazku) a tvrdý papír na konec svazku.
mhepp

#9 Příspěvek od mhepp »

Do plastové kroužkové vazby jsem dával i bichle cca 1000 stran - rozdělil jsem to na dva díly, takže cca 500 stran každý. Bylo to v pohodě, výborně to drží a neměl jsem s tím problém. Jen je potřeba dodržet jednu zásadu - nepřetěžovat tu vazbu. Takže se držet spíše u spodní hranice doporučeného počtu listů, lépe lehce pod ní.

Plastová kroužková vazba pro 400 až 500 listů je ve skutečnosti oválná a některé „trny“ toho hřebenu mají i zámky, takže listy nevypadávají a skutečně to unese i plnou vazbu, když to chytneš za hřbet.
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Nojo, tak to jsem v pohodě, dokument má čískování do 259, takže 130 listů devadesátky papíru. A na to obracení je lepší spirálovej hřbet do kulatejch děr a nebo plast hřeben do obdélníkových děr?
Díky všem za postřehy.
Jirka

EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

Proč devadesátky? Běžná kancelářská i servisní dokundamentace se tiskne na gramáž 80g/m² - to je rozdíl 10g na 16 listech A4, když píšeš o 130 listech, je to úspora váhy prakticky těch 16 listů papíru ... Ono se řekne 16 listů je prd, ale když to máš pak tisknout a hlavně nosit/vozit v desítkách paré/exemplářů, hezky se to pronese ... A to nemluvím o rozdílu v ceně.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
samec

#12 Příspěvek od samec »

Hrebeň je lepší. Špirála sa listovaním postupne vytáča a na konci potom trhá papier a vypadáva. Naspäť sa to zrovnáva ťažko. Na okruhlom hrebeni sa listuje dobre. Na oválnom, jak chceš zväzok otvoriť v strede a teda presunúť z rovnej časti hrebeňa cez oblúk naraz viacero strán, tak to drhne.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

EKKAR píše:Proč devadesátky?

Protože to je kříďák a mám ho zásobu asi tak ještě na další 2 životy. Děda dělal v tiskárně (mi-ro ví, který) a jako zaměstnanec měl odvýzt do sběru cca paletu odřezu. No "koupil" ho za cenu sběru a ještě jsme na křížových padačkách z těch zbytků nastříhali A4 s výškou sloupce asi 2 metry. :wink:
Jirka

EKKAR

#14 Příspěvek od EKKAR »

Jo, to mění situaci, pokud je k dispozici "surovina z odpadu" a nemusíš to kupovat za dnešní ceny ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
kokun

#15 Příspěvek od kokun »

Celeron píše:... dokument má čískování do 259, takže 130 listů devadesátky papíru. ...

Jirko - na svazek dokumentů 1 ÷ 2 cm silných (tlustých) jsem s oblibou používal desky s "pérovým hřbetem" (dle tloušťky svazku je třeba zvolit patřičnou velikost hřbetu).
Vrchní a zadní deska je tuhá (tvrdý papundekl) - vrchní desku otevřeš "namoc" (silou); plátnem polepený ocelový (pružný) hřbet se rozevře a do něj vložíš svazek dokumentů. Poté uvolníš vrchní desku a hřbet upevní svazek.
Pokud máš listy (stránky) ještě i číslované, tak jedním pohybem lehce svazek uvolníš (rozevřením hřbetu); vyndáš a vybereš si jen potřebné listy (stránky) a máš je k dispozici jednotlivě. A zase je lehce zařadíš nazpět (pomocí toho číslování; rozevřeš hřbet; vložíš zase celý svazek nazpět a uzavřeš (uvolníš) hřbet - a máš zase nazpět "knihu".
Často jsem je používal třeba na přenášení několika časopisů - chráněny před pokrčením :roll:

Druhý (mnou používaný) systém, je použití násuvných plast. hřbetů. Tady mohou být vrchní (titulní) i zadní strana z měkkého papíru - používal jsem ale vyztužení - použitím průhledné UH fólie.
Tento způsob je vhodnější pro nižší (tenčí) svazky:

Obrázek
"Vazba" pomocí násuvné, plast. lišty
Přílohy
lambagrelido09n_1.jpg
Násuvné, pružné plast. lišty
Násuvné, pružné plast. lišty
Honza - kokúň

Zpět na „Nezařaditelné“