rozprava o pravopise (i/y a s/z je důležitější jak technika)

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mihal

#16 Příspěvek od mihal »

doga píše:..Mitsubishi SLIMDIP-S H75EE6

potrebuješ generovať 6pwm kanálov pre riadenie tých IGBT, asi by to šlo ale kúpil by som si pár driverov na výmenu, stačí jedno nevhodne nastavené prerušenie a zapínaš pájku. Rozhodne rýchlejšie riešenie bude f.menič.
tomasjedno

#17 Příspěvek od tomasjedno »

misocko píše:Aj Vi ste mali v historii ľuďi čo neveďeli nič robiť tak seďeli v kaviarňi a vimisľali pravopis a ypsiloni? Keď som vo veťe nepoužil jeďini ypsilon a nahadzal mekčeňe kde nemaju biť (mekke slabiki) neda sa to prečitať?

Pravidla pravopisu mají asi tak dva účely.
1) odlišit podobná, ale významově odlišná slova. Vít-výt, mít-mýt, bít-být apod.
2) usnadnit čtení. Mozek vnímá slova jako celek, neluští je po jednotlivých písmenech. To luštění je pomalejší a nastoupí až v okamžiku, kdy narazíme na neobvyklý shluk písmen. Přečíst tu tvoji větu a porozumět jejímu obsahu trvá asi tak 2x déle, než by to trvalo, kdyby byla napsána správně.
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

Před časem mi někdo poslal text v češtině, kde byla snad polovina písmen nahrazena jinými. Slova měla správnou délku ale jinak to byla na první pohled hrozná hatmatilka. No ale když se člověk soustředil, dalo se to celkem snadno přečíst. Nejspíš mozek očekává nějaký zažitý slovní spojení, konsekvence a já nevím co ještě a jak se tomu všemu nadává a doplní a domyslí si správný písmena.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zaky

#19 Příspěvek od Zaky »

Nějak to tu ujíždí od tématu k pravopisu :-) Pravopis existuje, tak je na místě ho dodržovat, kdo tak nečiní, dává ostatním najevo, jak se na něm (ne)podepsal vzdělávací proces, to je každého věc. Ten motor, protože je synchronní, s permanentním magnetem v rotoru, potřebuje vektorové řízení, tedy, aby střídač sledoval aktuální polohu rotoru a podle toho vytvářel točivé magnetické pole synchronizované s polohou rotoru. Připojení natvrdo na síť, i když přes trafo pro správné napětí, bude mít problém s rozběhem, pokud se motor zcela nezatížený vůbec dokáže rozběhnout, bude jeho rozběhový moment tak malý, že se určitě neroztočí jakkoli zatížený. A naprosto netuším, jak se takový motor chová na frekvenčním měniči určeném pro asynchronní motory, to taky nemusí být bezproblémové řešení. Asynchronnímu motoru totiž se zatěžováním roste skluz a tím roste moment. Motor následně vždy s nějakým skluzem běží a jakékoli synchronizování netřeba. Synchronní motor se točí synchronními otáčkami bez skluzu, při přetížení ze synchronu vypadne a zastaví se, šmytec. Střídač pro synchronní motory určený tomuto ale zamezí, jak zjistí pokles otážek, sníží budící frekvenci a motor až do odstavení na naměřený nadproud udrží v běhu. Provozovat tento motor s jiným běžným střídačem tedy není jednoduchý úkol.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
tomasjedno

#20 Příspěvek od tomasjedno »

Zaky píše:Nějak to tu ujíždí od tématu k pravopisu :-)
No, vzhledem k nadpisu tady spíš furt někdo sklouzává od tématu k nějakým motorům :-)
ZVUK2000

#21 Příspěvek od ZVUK2000 »

To je zase diskuse nebo diskuze :D
DukeNuke

#22 Příspěvek od DukeNuke »

A když už jsme u toho nadpisu - důležitější než technika, větší než , menší než , atd.
Když někde čtu je to lepší jak něco, tak mě bere čert.
jimirek
Moderátor

#23 Příspěvek od jimirek »

Zaky píše:Nějak to tu ujíždí od tématu k pravopisu :-)

Tazatel si k púvodnímu tématu založil nové vlákno, viz http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... highlight=
EKKAR

#24 Příspěvek od EKKAR »

Osoba neznající pravopis a veřejně odmítající ho dodržovat až pohrdající jeho dodržováním nebo naschvál odporující snahám na chyby upozornit v podstatě naznačuje svůj odpor k příslušnosti k onomu národu, něco jako když vzbouřenci vyvěšujou státní vlajku vzhůru nohama.

Jedinec tím doslova dává svýmu okolí najevo postoj "Vyližte mi zádel, já jsem NĚKDO, kdo si může dovolit na vás ostatní kašlat, MNĚ nikdo nebude určovat, co a jak mám dělat ...!!!"

Otázkou potom zvostává, jestli si taková osoba i případně zasluhuje pomoc, který se svým jazykovým průkakem domáhá ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PotPalo

#25 Příspěvek od PotPalo »

Pravé myšítko na písaný text, zaškrtnúť "kontrolovať pravopis". A ešte si vybrať hneď vedľa český slovník. Kde je chyba sa podčiarkuje červeným. Používam od nepamäti. 8-)
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
ZVUK2000

#26 Příspěvek od ZVUK2000 »

Ale ohledně toho "vynutí". Není první ani poslední. A je to dost častá hrubka nejen na tomto fóru.
Celeron

#27 Příspěvek od Celeron »

Nejen zde na fóru, https://www.policie.cz/clanek/zmizelo-medene-vynuti.aspx :lol: Co by se taky dalo od nich čekat? :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ransom

#28 Příspěvek od ransom »

PotPalo:
Dokud nebude kontrola pravopisu umět rozeznat kontext, řadu chyb vůbec nepozná. Alespoň v češtině určitě.
(Vinutí - vynutí, přivézt - přivést, mě - mně, bidlo - bydlo...)
EKKAR

#29 Příspěvek od EKKAR »

Vinutí jako podstatný jméno je asi jediný, ke kterýmu existuje tvar slovesa "vynutit" v budoucím čase "vynutí" (příklad: vynutí si respekt). Ještě existujou některý další slovesa, lišící se právě tím i/y po "v" - "výskat" ve významu "ječet vysokým tónem" a "vískat" ve významu "hladit po vlasech" nebo "vít" ve významu "vinout, motat" a "výt" ve významu "vydávat kvílivý zvuk".

Ale další slova, ve kterejch ignoranti neschopní se je prachsprostě nabiflovat věčně dělají tu chybu, že zaměňujou "kořen slova" (postaru "slovní základ") obsahující dvojhlásku "-vi-" za slovo s předponou "vy-", už takový "dvojče" nemají. Slova "vidle", "višeň", "viset", "vibrovat", "vinout", "vidět", "viklat" nebo třeba "kvílet" jsou bez "tvrdýho opozita" a žádný jim podobný smysluplný slovo s ypsilonem místo měkkýho "i" v češtině neexistuje. Tam se prostě na záměnu vymlouvat nejde, to je prostě jen a jen neochota/neschopnost se naučit přesně danej fakt, ke kterýmu žádná další možná správná varianta neexistuje.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Mikras
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Mikras »

To nás poučuje ten pravej, kterej bez imprdelančního přizpůsobení vošklivoškopku nedá ani ránu...

:lol: :lol: :lol:
Odpovědět

Zpět na „Poradna“