Sušící tunel - PID regulace - omezení proudu

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#16 Příspěvek od masar »

Nejprve je nutné zjistit, jak vypadá průběh regulace při spouštění celého systému. Výchozím nastavením je regulátor P (proporcionální složka) bez složek I a D. Pak je třeba sledovat, jakým způsobem je dosažena žádaná hodnota, zda dochází k "překmitu" skutečné hodnoty. Teprve po tomto vyhodnocení lze případně doplnit regulaci složkami I a popř. D.
Nastavování tak může být časově dost náročné. Bez znalosti vlastností regulované soustavy nelze "od pasu" provést žádný "nástřel" parametrů.
Požadavek, aby regulátor "pořád trochu topil" je splněn prakticky vždy. Rozsvícení/zhasnutí kontrolek neznamená zapnutí/vypnutí topení.
Informace čerpej z návodu k regulátoru TC4. Myslím, že je tam možnost "automatického ladění", které by mělo umět složky regulace nastavit.
Pokud budeš parametry upravovat "ručně", postupuj např. podle tohoto videa.
:wink:
lewel

#17 Příspěvek od lewel »

Tak nakonec jsem šel nejjednodušší cestou a spustil automatické ladění na TC4. Nejdřív jsem se toho bál, protože jsem předpokládal, že si to bude chtít "osahat" i max. teplotu pece atd. a že to bude trvat hodiny, ale ono šlo i při tom automatu nastavit žádanou hodnotu, takže nakonec to bylo hotový snad za 15-20 minut :D

Jen pro zajímavost vyšlo:

P = 20
I = 132
D= 33

Ještě jednou děkuju za pomoc! :D
masar

#18 Příspěvek od masar »

No i tak je na místě "důvěřuj, ale prověřuj" a průběh regulace monitoruj, zda nedochází k větším překmitům nebo naopak zda není dosažení žádané hodnoty příliš pomalé.
:wink:
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“