Dá se sehnat "klampovací" obvod?
Moderátor: Moderátoři
Dá se sehnat "klampovací" obvod?
dá se sehnat na netu levný klampovací obvod, nechci ale clampovat napětí, nýbrž proud. Například signál se pohybuje od 10mA-50mA střídavého proudu. Ale chci aby se pohyboval pouze v rozsahu 20mA-30mA. Co na první pohled je vidět, že je tu nějaký přebytek energie o 20mA, a naopak nedostatek energie o 4mA... Dá se toto řešit pomoci IO "broučka" na mini DPS? Moje cenová představa tak 50-80 Kč za tuhle hračku.
Mějme např. zdroj signálu a výstupní póly zdroje např. "Zout". Integráč IO s nožkama In+, gnd sdílená pro vstupní a výstupní část, out+. Potom dva piny na kondenzátor, kam by se přebytečná energie nahromadila a pak by se vybila když by byl přebytek, případně by tam byl rezistor, který by představoval dodatečnou zátěž na které se přebytečný proud spotřebuje. A out+ by byl výstupní pól odkud budu odebírat korigovaný/klampovaný proud.
Provozní napětí toho zdroje je 3.3V (DCV vstup), výstup 10-20-30V ACV nebo víc, podle toho jak se to nastavuje, takže napětí kolísá někde mezi 10 až 20 nebo mezi 12 až 30V apod. (Edit: Teď jsem pochopil, že asi nestačí nastavit jen proud, ale i napětí, nebo možná by měla být řeč o nastavení napětí, spíš než o nastavení proudu. Tak úplně nevím).
Budu rád za zasvěcení do nových pro mě neznámých pojmů, ale setkal jsem se s ang. termínem clamping nebo shunt, takže moje představa je že v podstatě ten shunt či česky bočník (? či překlenovací obvod?) by měl část energie odvést pryč a schovat si ji pro příště.
Jenže pozor já nechci jen vodorovný či kolísající signál jak by to udělal ten kondenzátor, spíš se mi jednalo o to, že na začátku by se signál trochu zesílil a na konci trochu zeslabil. Neměl by tam být příliš skokový nárůst. Třeba chci moc a taková blbůstka se u Číňana nesežene za 2-3$.
Popis principu pomocí analogie:
Představte si že mám audio signál, který je moc tichý a pomalu zesiluje a na konci zase je moc hlasitý. A chci ho na začátku trochu zesílit a na konci trochu zeslabit aby signál nebyl příliš tichý že je nesrozumitelný, ani příliš hlasitý, že je "obtěžující".[/i]
A kutilmile - nelituju tě
Prípadne keby zdroj signálu mal problém s obmedzením prúdu, tak ešte nejaké prídavné napájanie a prúdové zrkadlo.
Odhadom asi 4 tranzistory, 2 diódy, zopár rezistorov a nejaký ten blokovací kondenzátor.
EDIT:
Tak moment. Tebe nejde o limitáciu (klamp), ale o transformáciu (prevod z jedného rozsahu do iného)? Tak to sa dá tiež ubastliť. Alebo použiť dva prevodníky I/U a U/I. Alebo bez prídavného napájania s izolovaným DC/DC modulom. V slučke je výkonu dosť.
montana píše:Nejde mi o to jakým způsobem se zobrazuje nebo interpretuje signál pro měřák, mě jde o zdroj napětí/proudu který je střídavý a kolísá (předprogramovaný průběh). A někdy je tento signál příliš slabý jindy příliš silný. Jenže z diskuse jsem pochopil, že neexistuje žádné easy solution, low-cost resolution. Takže nemá smysl bastlit nějakou drahou desku s drahýma součástkama.
A výstupem má být něco měřit nebo něco napájet?
V prvním případě stačí hardware za stokorunu - arduino a SW NumPy nebo GNU Octave nebo Labview a můžeš provádět, co je v rámci matematiky libo. To není nic složitého.
V druhém případě postačuje buck-boost měnič s trochu složitějším řízením. To také není nic složitého pokud člověk nepotřebuje excelentní účinnost.
montana píše:... mě jde o zdroj napětí/proudu který je střídavý a kolísá (předprogramovaný průběh). A někdy je tento signál příliš slabý jindy příliš silný...
A třeba bude nejjednodušší přeprogramovat ten předprogramovaný průběh, aby nebyl signál "příliš slabý jindy příliš silný"