Umřela nám fáze na chalupě.

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vasekpetr1

#31 Příspěvek od vasekpetr1 »

HF_Tech píše:Protože dostane geniální nápad tam ty nožovky strkat kombinačkama...

Přesně pro toto jsem to nechtěl moc rozpitvávat.
Já osobně když jsem měl poprvé samostatnou šichtu provozního elektrikáře na jaderce (už je to 36 let), dostal jsem za úkol odjistit v úsekovém rozvaděči vývod na čerpadlo, kde byly 315A nožovky. Úsekový rozvaděč napájelo trafo 1000 kVA a já si nevšiml, že stykač pro motor zůstal od ovladačky zapnutý. Zasunul jsem žehličkou první pojistku, to se ještě nic nedělo. Když jsem tam strčil druhou pojistku, otevřelo se peklo od toho, jak motor zabral na dvě fáze. Dojeli i podnikoví hasiči, protože to vzaly čidla v rozvodně. Došlo k mezipólovému zkratu na přívodních kamenech, rozvodnu vypnula zkratová ochrana trafa a já odletěl metr od dveří. Tenkrát jsem celou noc měl mžitky před očima a spálené chlupy na ruce i v ksichtu. Od té doby jsem si dával sakra bacha na ovladačku, aby také byla zajištěná.
A jak píšeš, tady už jde o úplně jiné proudy, jak za blbou "šestnáctkou" jističem, takže respekt.
Milan_F

#32 Příspěvek od Milan_F »

Většina samodomo kutilů si tohle neuvědomuje. Ne nadarmo mají chlapi od distributora při manipulaci s pojistkami pod napětím na sobě odpovídající ochranný pomůcky - přilbu, ochranný štít, kožený rukavice a nehořlavý monterky.
Dekker

#33 Příspěvek od Dekker »

to Achab: to ale nic nemění na tom, že na dráze mezi pojistkama a elektroměrem by tadle krabice neměla vůbec být. Pokud tam je tak samozřejmě informování distributora by akorát přitáhlo problémy. Pokud není tak pak to distributora nezajímá. Pokud se fáze ztratila už na nožovkách tak to klidně může být problém distributora (pokud jsou nožovky v pořádku což se ale bez, jak tu bylo řečeno, vhodných nástrojů a zkušeností velice těžko zjistí).

A stále tu chybí info o tom co je ta vypálená krabice zač .... tam jasně uhořel PEN a ne fáze. Pokud tím vodičem de fáze tak pak ruce pryč a volat odborníka jelikož se v tom hrabal neumětel a celá instalace je jen tikající bomba která někoho pořádně pokope a nebo něco drahého zničí
keemo

#34 Příspěvek od keemo »

btw, vsimli jste si ze u dva dny polemizujete a tazatel se tu neobjevil? :)
Dekker

#35 Příspěvek od Dekker »

keemo píše:btw, vsimli jste si ze u dva dny polemizujete a tazatel se tu neobjevil? :)

proto na něj odkazuju, že by měl dodat bližší info XD ale dost pochybuju že se tu ještě ukáže. Buď to zkusil samo domo u těch nožovek a kdo ví jak to dopadlo a nebo to je úplně jinak.

Pokud mu fakt takto upadnul PEN u přívodu tak může mít spoustu 1F zařízení v chalupě zralých do SD
adam2024

#36 Příspěvek od adam2024 »

Tak ono nebylo moc co dopisovat.... navíc teď tam nejsem, abych to nějak "zkoumal".

Spíš mě fakt zajmal právní status situace. :wink:
kbulda

#37 Příspěvek od kbulda »

Hlavně jsi nenapsal, kde je ta malá shnilá krabice !
adam2024

#38 Příspěvek od adam2024 »

A cos čekal? Na zdi - nebo se dá říct ve štítu budovy.
Dekker

#39 Příspěvek od Dekker »

fakt? ... to by jeden nečekal ...

Doporučuji ti aby jsi si pročet kompletně celou diskuzi co tu proběhla. Pak prosím odpověz na případné dotazy
p32

#40 Příspěvek od p32 »

Ano, diskuse proběhla na tři stránky samomluvou. :lol:
Nechápu, proč se tady ještě odpovídá a teoretizuje na nedostačující informace.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Habesan »

kbulda píše:Hlavně jsi nenapsal, kde je ta malá shnilá krabice !
adam2024 píše:A cos čekal? Na zdi - nebo se dá říct ve štítu budovy.
A z obvodového hlediska je před nožovkami, nebo za nožovkami ???
Pokud někdo, kdo to umí (!!!) odpojí ty nožovky, bude v té malé krabici napětí ?
josef_novak

#42 Příspěvek od josef_novak »

Proč ho furt trápíte, on to určitě opravovat nebude, protože by jednal jinak.
Ptal se na právní stav a podle toho poptá opravu. Pokud to bude distributora, tak ten to uvede do stavu odpovídající normám a když ne, tak si pozve někoho znalého.
A jestli to bude stát prachy, tak ať, ale bude to O.K.
Dekker

#43 Příspěvek od Dekker »

v takovém případě mu ale nejlepší odpověď dá sám distributor zda je to jeho a nebo ne a ne mi tu na foru když k tomu máme minimum informací

Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“