rozvod vody - kompenzátor rázů

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

Jako vždy jen jeden názor . Ano vzduch se ve vodě absorbuje . Otázkou je , zda se potrubí občas zavzdušní . Další věc je v redukčáku , množství rozpuštěného vzduchu při 10atm je jaksi jiné , než u 2atm. To samé pro nautilu se více jak 50 let vyrábí přisávací ventil na vzduch , inu kdo nezná . Rozebírat zde spotřebák nad 2 roky je taky běs . Toto řeší jen jedinci s cizou vodou a boilerem se zpěťákem , ten všade vyhodím .
Martin_R

#17 Příspěvek od Martin_R »

TomasX píše:
Martin_R píše:To máš z osobní zkušenosti? Já jen že to takto provozuju už několik let a NO problem.

Systém se slepou trubkou používám 30 let a ještě jsem nezaznamenal problém s rázy ve vedení vody. Tenkrát mě "Pan" instalatér přidělal 0,5m slepé trubky na konci studené vody v 1. patře a pravil "to máš na věky".

P.S. A měl pravdu. :D

Přesně tak.
Martin_R: V tý svislý slepý rouře už dávno žádnej vzduch nemáš a jen si myslíš, že to funguje. Jak je známo z fyziky, tak čím je voda chladnější, tím víc plynu pohltí.

Nemyslím si, že to funguje. Vím, že to funguje a poznám to konkrétně na ZV u bojleru.
dracekvo

#18 Příspěvek od dracekvo »

Slepé kompenzátory používáme na tlumení rázů u vzduchových čerpadel.
Jednou za čas se to musí vypustit aby se tam opět udělala vzduchová bublina.
Vzduch se do vody postupně vstřebá.
Takže jestli někdo tvrdí, že mu slepá větev se vzduchovou bublinou funguje , tak je to jen placebo, protože už tam dávno žádná bublina není.
Otkundes

#19 Příspěvek od Otkundes »

Pokud je voda ve vodovodním řadu, při teplotě zeminy kolem uložené trubky kolem 10˚C pod tlakem a dostatečně nasycena plyny, pak při snížení tlaku na konci stoupačky v domě, a při zvýšení její teploty na běžných 20˚C, ta bublina nahoře stoupačky může i setrvat. Zkrátka, snížením tlaku a zvýšením teploty, klesne rozpustnost plynů ve vodě obdobně, jako když si otevřete lahev piva a začnou z něj utíkat bublinky.
Blbé však je, že v tomto mrtvém rameni, kde voda jen stojí, se může pomnožit bakterie Legionella Pneumophilla. Ale to je již jiné téma...
Celeron

#20 Příspěvek od Celeron »

Martin_R píše:Nemyslím si, že to funguje. Vím, že to funguje a poznám to konkrétně na ZV u bojleru.

Pane Bože, zase jeden popírač fyzikálních a chemických zákonů. :roll: Kdyby to fungovalo, tak proč se musí tak 6 x do roka dofukovat vodárna, která nemá oddělovací membránu? No protože se ten vzduch ve vodě rozpouští a to celkem dost.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“