Elektricky nevodivý černý pigment

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
makak

Elektricky nevodivý černý pigment

#1 Příspěvek od makak »

Potřebuju přimíchat do epoxidu černý pigment, abych odstínil od světla vývody fotoodporu. Současně ale nesmí být ani trochu elektricky vodivý, aby neovlivňoval velikost odporu. Obvykle jsou černé pigmenty odvozeny od uhlíku, který je vodivý. Napadá někoho černý pigment, který by byl zaručeně elektricky nevodivý ? Napadl mě toner do laserové tiskárny, ale nejsem si jistý, jestli je to správná volba, možná existuje lepší řešení ?
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Co zkusit nejdřív na vývody napatlat trošku bezbarvýho, ale zaručeně izolujícího epoxidu - a pak tuhle vrstvu překrejt druhou, obarvenou?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jardafiala

#3 Příspěvek od jardafiala »

Na něco podobného jsem kdysi použil černou acetonovou barvu namíchanou s epoxidovou pryskyřicí. S dnešní disperzní vodou ředitelnou barvou to asi nepůjde, pokud stačí troška tak snad půjde použít barva ve spreji.
ramici

#4 Příspěvek od ramici »

makak píše:Potřebuju přimíchat do epoxidu černý pigment, ..

Vyrábí se tónovací pasta EPRONTINT v různých odstínech. Zkus dohledat technický list, jsestli tam je uvedená vodivost, případně udělat dotaz u výrobce. STACHEMA CZ s.r.o.
Ruprecht

#5 Příspěvek od Ruprecht »

makak píše:...odstínil od světla vývody fotoodporu...

Zasmrštil jsem fotoodpor tak, aby smršťovačka přesahovala límec nad nohy a prostor kolem noh zalil vrstvou černé barvy na "malování na sklo" co jsem sebral dětem. Zůstane v silné vrstvě. Po zaschnutí nebyla vodivá, ale už si nepamatuju značku. Ovšem pokud netrváš na epoxidu.
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
makak

#6 Příspěvek od makak »

Vyhrabal jsem nějaké pigmenty ve sklepě a udělal testovací destičku. Kus plošňáku, vyškrábnuté tenké rýhy na přerušení mědi, zapatláno epoxidem s pigmentem. Nevytvrzený epoxid trochu vede, tak musím počkat na úplné vytvrzení, pak dám vědět jak to dopadlo.
samponek

#7 Příspěvek od samponek »

Svody jsou vždycky a všude. asi bych tomu předešel zvýšením proudu fotoodporem, pak se případné svody ztratí.
samec

#8 Příspěvek od samec »

makak píše:abych odstínil od světla vývody fotoodporu.
Napríklad čierny plast je pre infra svetlo priesvitný. Fotorezistory sú zväčša citlivé na infra svetlo. :wink:
PotPalo

#9 Příspěvek od PotPalo »

Ja som do epoxidu nastrúhal grafit z obyčajnej verzatilky, a po zaschnutí to nemalo žiadnu vodivosť. Skôr je problém vyrobiť vodivý lak, než nevodivý. Ten epoxid čiastočky akéhokoľvek farbiva dokonale odizoluje. To by tam muselo byť snáď 1000 Voltov aby to prerazilo.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
h_honza

#10 Příspěvek od h_honza »

V obchodě s uměleckými potřebami Vám jako olejovou barvu nabídnou buď čerň kostní, kde je uhlík, nebo čerň železitou, kde jsou soli železa - snad nevodivé. Když to přimícháte do epoxidu, olej v barvě neškodí, pokud nepotřebujete velké namáhání. @PotPalo: kdysi jsem se pokoušel vyrábět odpory ze směsi epoxidu a práškového hliníku. Ani tato směs nevodila, a to jsem potřeboval cca 50MΩ.
samec

#11 Příspěvek od samec »

h_honza píše:Ani tato směs nevodila
Takže nastruhaním grafitu do silikonu vodivú gumu do kláves PMD85 nevyrobím? Už som sa chystal vytlačiť na 3D tlačiarni formu na odlievanie.
h_honza

#12 Příspěvek od h_honza »

Pokud to jde, vyzkoušejte to na vzorku, nemám takové zkušenosti, abych něco tvrdil na 100%. Ale myslím, že to nepůjde.
PotPalo

#13 Příspěvek od PotPalo »

Zatiaľ jediné čo sa mi podarilo vyrobiť aby bolo vodivé, tak je nastrúhané striebro v polyuretánovom modelárskom laku. A aj tam je to o hustote. Buď je to husté že je to skoro ako plastelína a vodivé, alebo je to natieracie ako farba ale vodivosť ide prudko dolu. A sakramentsky rýchlo to hustne.

Grafit v silikóne je otázne, záleží podľa zapojenia. Niektorým diaľkovým ovládačom stačia gumičky čo majú desiatky kilo Ohmov a fungujú.
makak

#14 Příspěvek od makak »

Je to hezké, jak se nevodivý pigment přetvořil do problému, jak naopak vyrobit vodivou hmotu. Ale nic proti tomu, každá zkušenost je užitečná. Přidám tu svou.
Toner do tiskárny se moc neosvědčil. Jednak se ukázalo, že není tak světlonepropustný, jak by člověk čekal. Také izolační odpor na vzorku byl "jenom" asi půl Giga. Jasně, asi by to vyhovělo, ale existuje lepší řešení.
h_honza měl pravdu s těmi uměleckými potřebami. Docvaklo mi, že jsem kdysi kupoval černý pigment pro zcela jiné účely (začernění tubusu dalekohledu) a dokonce zůstal v zásobách.
Čerň železitá Kremer 48400 - je na obalu. A to funguje výborně, dobře kryje a izolační odpor na stejném vzorku jako toner má přibližně 10 Giga. Víc nepotřebuju a děkuju za nakopnutí správným směrem.
PotPalo

#15 Příspěvek od PotPalo »

Ešte ma napadlo, že kedysi sa predávali práškové farby na farbenie... sakra, nespomínam si čoho. Snáď potravinárske, alebo čo.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“