EL34 na 60%
Moderátor: Moderátoři
EL34 na 60%
Týpek na Aukru nabízí EL34 "měřené 60%". Těch 60% má být anodový proud. Je to ještě k něčemu? Rekonstruuji AZK405 a hodily by se mi aspoň na zkoušení a měření, než tam dám definitivní.
Na zkoušení v podezřelých přístrojích používám elky, které jsou vyřazené pro mikrofoničnost a podobně, a jinak mají najeto vcelku málo. Ještě bych upozornil, že do Mono 50 - se některé moderní EL34 asi nedají použít, třeba Valve Art .
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Ta BM215A není měřidlo. Je to jen dílenská zkoušečka. Zkoušenou elku neměří v pracovním bodu, dle katalogových parametrů. Připojí jen žhavení, střídavé napětí z trafa na anodu a z víceelektrodových elnek udělá triodu. Akorát pro mřížkové předpětí, obsahuje stejnosměrný zdroj. Změnou napětí mřížky o 1 V, se pak zjistí strmost (při triodovém zapojení). Žádnou „emisi“ ani její procenta neměří.
Výchylka ručky měřidla, při zkoušení anodového proudu do vyznačeného pole na kartě, pak ukazuje její stav, ze kterého lze jen předpokládat, zda bude ještě vyhovující. To však ještě nezaručuje, že elka bude v konkrétním zařízení skutečně dobře fungovat.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Mám takovou zajímavou zkušenost, že zes. přenese poslechově 1 kHz čistě a při připojení kytary nebo audio signálu je to rozvibrované a vynechávající. Skop to ukazuje jasně - nějaké parazitické kmitočty průběhu přibližně M, které signál "modulují". Zajímavé je, že to poslechově 1kHz signál neodhalí.
Navíc, při měření anodového proudu, je galvanoměr zkoušečky cejchován jen čtvrtinou skutečného stejnosměrného proudu, uvedeným na komutačním panelu (např. 125 mA plné výchylky na kartách, zodpovídá anodovému proudu 500 mA).
Dalším úskalím může být stav přesných vinutých odporů bočníku galvanoměru. Stačí aby je vadná elka při zkoušení na chvíli přetížila, a již to ukazuje jinak. Též se mi je podařilo poškodit...