Zemní smyčka u zesilovače

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
venca666
Kontaktovat uživatele:

Zemní smyčka u zesilovače

#1 Příspěvek od venca666 »

Zdar, Postavil jsem si zesilovač, který funguje perfektně, nebrumí, ani nešumí, je naprosto ticho i bez zatíženého vstupu.... Ale před zesilovačem je korektor, který je na druhé DPS, který dělá neplechu - parádně to brumí. EQ zesilovač je propojený stíněným kabelem dlouhým asi 6cm. Zem u všech DPS i napájení je poctivě propojeno silným drátem. Už nevím co s tím.
samec

#2 Příspěvek od samec »

venca666 píše:Postavil jsem si zesilovač
???
venca666 píše:před zesilovačem je korektor
???
venca666 píše:Už nevím co s tím.
Ani my.
ransom

#3 Příspěvek od ransom »

Má preamp vlastní napájení? Nějaká schémata? Fotky? Návrhy DPS? Blokové schéma jak to je propojené? Nic?
(Pane doktore, není mi dobře. Napište mi recept.)

venca666 píše:Zem u všech DPS i napájení je poctivě propojeno silným drátem.

Právě tohle je většinou špatně.
dred

#4 Příspěvek od dred »

ransom píše:

To by ani nemusel byť až taký hriech (vedenia sú krátke a pomerne blízko seba), ale až máš ešte aj vstupné konektory ukostrené na kovovej krabici tak už tam máš tých zemných slučiek viac ako jednu a s poriadnym rozdielom potenciálov!
venca666
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od venca666 »

dred píše:
ransom píše:

To by ani nemusel byť až taký hriech (vedenia sú krátke a pomerne blízko seba), ale až máš ešte aj vstupné konektory ukostrené na kovovej krabici tak už tam máš tých zemných slučiek viac ako jednu a s poriadnym rozdielom potenciálov!

Že píšu až ted, ale u nás byla strašná bouřka a nešel internet, tak jsem byl v dílně a bádal... Vyřešeno už funguje, všechno zavinil jeden odpor, kam jsem dal omylem 10x nižší hodnotu, který napájí tranzistor pásmové propusti.

Jo a krabice je plastová, EQ je baxandal, a konec je tranzistorák, zapojení z TVP DUKLA 4260. já bych to hodil na DPS, ale málo místa v krabici.
Naposledy upravil(a) venca666 dne 02 čer 2024, 19:50, celkem upraveno 3 x.
dred

#6 Příspěvek od dred »

Hlavne že sa podarilo nájsť píčinu - ako hovorí moja sestra :lol: :lol:
ransom

#7 Příspěvek od ransom »

Já říkám: Není potřeba vyřešit problém, ale označit viníka.
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

To se říká několik tisíc let před tebou . :lol:
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Ano, patří to k dobrému zvyku - označit viníka, ať už za to může, nebo ne. Hlavně, že si můžeme odškrnout případ. A skutečný viník dál řádí jinde neodlapen.

Nějaká změna hodnoty nějakého odporu o jen jeden řád nemá moc příležitostí zasáhnout do kterékoli zemní smyčky.

V dobách předinternetových se nebylo většinou kde zeptat, museli jsme na to přijít sami.
U koncáků vybraných z televizí s tím naštěstí problém nebyl. Ukázalo se, že při přiměřeně účinné filtraci napájecího napětí se chová koncák z Dukly stejně, ať už použiju pro napájení i vstupní a výstupní signály jedinou společnou dutinku konektoru (a to kteroukoli), nebo je zapojím, jako v příloze, či dokonce vodiče k dutinkám 1, 2 a 7 navzájem prohodím.

Čili brum se tam dostal z předzesilovače.
Nevznikl ve smyčce. Jestli se tam smyčkou dostal, pak stejně ale jako důsledek jiné chyby. Dokud tedy nezjistíš skutečnou příčinu, proč to po výměně odporu bručet přestalo, hrozí ti, že v budoucnosti nasekáš podobných chyb víc. A třeba i dražších.
Přílohy
Z_Dukla_6PN_051_20_vyuziti.jpg
Jak využít koncový zesilovač zvuku z vyhozené televize (pro dvě různá napájecí napětí). Když to zdroj (do 16 V) uživí proudově, lze připojit čtyřohmovou bednu.
Jak využít koncový zesilovač zvuku z vyhozené televize (pro dvě různá napájecí napětí). Když to zdroj (do 16 V) uživí proudově, lze připojit čtyřohmovou bednu.
venca666
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od venca666 »

Hill píše:Ano, patří to k dobrému zvyku - označit viníka, ať už za to může, nebo ne. Hlavně, že si můžeme odškrnout případ. A skutečný viník dál řádí jinde neodlapen.

Nějaká změna hodnoty nějakého odporu o jen jeden řád nemá moc příležitostí zasáhnout do kterékoli zemní smyčky.

V dobách předinternetových se nebylo většinou kde zeptat, museli jsme na to přijít sami.
U koncáků vybraných z televizí s tím naštěstí problém nebyl. Ukázalo se, že při přiměřeně účinné filtraci napájecího napětí se chová koncák z Dukly stejně, ať už použiju pro napájení i vstupní a výstupní signály jedinou společnou dutinku konektoru (a to kteroukoli), nebo je zapojím, jako v příloze, či dokonce vodiče k dutinkám 1, 2 a 7 navzájem prohodím.

Čili brum se tam dostal z předzesilovače.
Nevznikl ve smyčce. Jestli se tam smyčkou dostal, pak stejně ale jako důsledek jiné chyby. Dokud tedy nezjistíš skutečnou příčinu, proč to po výměně odporu bručet přestalo, hrozí ti, že v budoucnosti nasekáš podobných chyb víc. A třeba i dražších.

nejsem sám, kdo dělá chyby, to se může stát i profikovi... A jsem rád, že to způsobil jen ten odpor a že to nebyla smyčka.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jezevec »

Nějak se mi té verzi nechce uvěřit, dej sem schéma a uvidíme.
venca666
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od venca666 »

jezevec píše:Nějak se mi té verzi nechce uvěřit, dej sem schéma a uvidíme.

[/img]

za všechno může R11. Mít větší krabici, tak bych to nerozdělil na 2 DPS
Naposledy upravil(a) venca666 dne 03 čer 2024, 14:18, celkem upraveno 1 x.
samec

#13 Příspěvek od samec »

R11 aj keby bol 0, tak to musí fungovať. Problém je v R1. Ten vnáša do vstupu rušenie z napájania.
Hill
Administrátor

#14 Příspěvek od Hill »

Těch chybiček bude víc:
Kde se ti vezme 100 W?
I kdyby ty koncové tranzistory vydržely 30 V, jako že nevydrží, nedostaneš z nich do 8 Ω reproduktoru víc, než 10 W sinus z každého.
Normálně nesmíš koncák z Dukly napájet víc, než 18 V, jinak pár GD608/618 prorazíš. Ještě tak s AD161/162 bys mohl jít až na 20 V.
Takže do 8 Ω dostaneš sinus 3,5 W a dost.
Ve schématu máš místo originálů Darlingtony MN2488 a MP1620, ty 30 V samozřejmě vydrží, ale, až to vybudíš na větší rozkmit, prorazíš KC509, kdykoli překročí výrazněji jeho kolektorové napětí 20 V.
A ne dost na tom, ten zesilovač musí mít přechodové zkreslení, jak prase - zatím, co germaniové tranzistory otevírají při UBE kolem 0,25 V, ty Darlingtony potřebují nejméně 1,5 V. To s těmi původními odpory neuděláš.
Takže ten odpor R11/R111 je to nejmenší. A se smyčkou nic společného nemá.

Ono to opravdu nejde, jednoduše vyměnit v koncáku tranzistory za výkonnější. Tedy, za určitých podmínek, když o tom opravdu hodně víš, to omezeně jde, ale větší výkon z toho při zachování ostatních parametrů nedostaneš. Přírodní zákony neokecáš.
Naposledy upravil(a) Hill dne 03 čer 2024, 12:52, celkem upraveno 1 x.
JirkaZ

#15 Příspěvek od JirkaZ »

Párů GD607/617 jsem coby nezkušený mladík kdysi odpálil tolik, že jsem si z nich dělal náramky (a to nestály úplně málo).

Měl jsem pocit, že se stačí na ně křivě podívat a jdou (zesilovač Z6W-S z AR, možná někdo pamatuje)...

Ač milovník klasických osvědčených řešení, asi bych dnes úplně nevolil zapojení s těmito T.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“