Zes ve třídě D
Moderátor: Moderátoři
-
maxmagor
Zes ve třídě D
-
maxmagor
2 bart1
Na netu je všude prodávaj, dokonce někde tvrděj že zkreslení je menší než 0,1%, prej dokonce lepší než třída AB (to je podle mě blbost) různě to vychvalujou a chtěj za to horentní sumy..
Snad by nemělo bejt tak složitý to postavit, např.spínaný zdroje už sem stavěl ale na návrh schématu něčeho takovýho "naslepo" si netroufnu.
Tak se ptám: nemáte někdo hotový schéma zesíku ve třídě D?
je mi jedno jaký bude napájecí napětí, potřebuju jenom ten výkon a
horní frekvenci kolem 1kHz....
předem děkuju za odpovědi
zes D
V nich jsou všechny části zes D zastoupeny.Přesto bych se do toho
nepouštěl.Osciloskop který ukáže 20-50ns nemám.Tedy rychlý.
Součástky zes D musí být špičkové a to je za špičkové ceny.
Nevýkonové i výkonové součástky musí být rychlé. Jinak jsou ztráty.
Seřízení elektroniky náročné.V zařízení se 100 spoji čekej min
tři chyby.A oživuj s cechovaným šroubovákem.
Budeš li mít nějaký návod, můžu ti být teprve užitečný.Pošli ho.
Jaké zkreslení je přípustné?
-
maxmagor
Zes ve třídě D
kdyžtak mi to zkritizujte - nejspíš si to představuju jako hurvínek válku...
Zkreslení by mělo bejt co nejmenší, ale předpokládám že na 1khz nějaký to procento THD snad vadit nebude (mělo by to dunět na nízkejch frekvencích)
V nějakém amáru vyšly slavné Tripathy a tam se daly dočíst klady i zápory. Pak už to není totiž zesilovač ale celkem silný vysílač rušení,pokud nedodržíš všechny zásady pro tyto zesy.
Navíc, vem si jakýkoli dnešní zesák s fetama na konci, dej ho na osciloskop a pusť do něj několik kmitočtů najednou a budeš se divit, co se děje na výstupu-na 1KHz to vypadá skvěle!
Spínací tranzistory mají spínat a ne být v zesilovačích. Takový NAD,Marantz a jiní se drží AB konstrukce (případně A) a jak to hraje.
-
maxmagor
Zes ve třídě D
Výkon potřebuju aspoň 1kW / 8ohm a zkreslení 1% na 1kHz (má to budit větší subwoofer)...
Všechny popsaný zdroje napětí k dispozici mám, chybí mi jenom součástky a vlastně uvažuju jenom o tom jestli to mám risknout postavit.
Jestli se vyznáš v pulzních střídačích tak mi můžeš doufám poradit jestli tam něco nedělám naprosto mimo mísu (třeba ten dvoutranzist. pilovej generátor).
Jinak v EWB z ideálníma součástkama to chodí (z pořádným zkreslením) i přes 10kHz...
-
maxmagor
Zes ve třídě D
Ale asi máte pravdu že když se v tom nevyznám tak bych to měl radši někde sehnat - a nebo jak říkal Dennis15 zůstat věrný AB třídě.
- HiGhLaNdEr
- Kontaktovat uživatele:
pokud bych to navrhoval tak bych skusil nějaký hezký io pro spínané zdroje + nějaké mohutné mosfety, SG3526 např,..
za h bridge tlumivky, které vygumujou ty obdelníky a ruchy které vznikají při spínání aby z toho nebyl vysílač.
z výstupu za tlumivkama zpětnou vazbu aby to bez buzení udržovalo pwm 1:1 a tim na repráku 0V.
takže h bridge každou půlku bridge by budil jeden SG3526 posílený nějakym zesilovačem pro rychlé otvírání fetů. Generátory pily obou SGček by byly synchronní buzený jedním extra oscilátorem.
Dead time na sgčkách nastavit na minimum jen tak aby se tranzistory nemohly potkat při sepnutí.
Zbětné vazby by udržovali v klidu na výstupu 0V. Zpětnou vazbu patřičně zpomalit aby nereagovala na užitečný signál.
pak do každé zpětné vazby přivést signál tak aby do jedné půlky šel normální a do druhé o 180st posunutý, aby půlky h bridge vyráběly napětí v protifázi. tohle mně teď napadlo takže mně nemlaťte jestli jsem na něco zapomněl,...