Suzuki Samurai volnoběh
Moderátor: Moderátoři
Suzuki Samurai volnoběh
Na fotce vidím EGR modulátor, od kterého by měla vést hadička k EGR ventilu, ten, když je zanešený, to dělává.
Stejně tak může být problém v nečistotách kolem klapky v sacím hrdle, že nemůže víc přivřít.
Ale nerozeznávám, jestli je tam skutečně ještě karburátor, nebo sací hrdlo se šperrklapkou a jednobodovým vstřikem.
U jednobodu býval do roku 1990 Dash Pot, pohyblivý doraz škrticí klapky, od roku 1988 se montovaly oba systémy - novější měl elektricky ovládaný doraz s motorkem a šnekem. Ten jenom pootvíral klapku, ale zavřít musela sama, uhnul s dorazem.
Podle VIN bych zkusil sehnat konkrétní manuál, variant a podvariant Samíků bylo víc.
Jo a díky.
Jo, nEGR tenkrát sloužil jen ke snížení spotřeby v určitejch funkčních režimech, protože v ustálenejch otáčkácch při menší než střední zátěži umožňoval "dospálit" část vejfuckovejch plynů s obsahem nespálenejch sazí jejich recirkulací do sání. Nastavení oblasti ve který je tenhle ventil funkční bylo mnohem užší, takže se otevíral opravdu jen a jen při ustálený jízdě na vyšší rychlostní stupně - na dálnici nebo v poklidný, ale svižný jízdě po silnicích nižšího řádu. Nemělo to nic společnýho s honbou za mg CO₂, ale mělo to skutečně ušetřit řidičům kapsu - ekoteroristologie nebyla primárním cílem.workhard píše:EGR v roce 1988? Myslel jsem, že tenkrát byl svět ještě v pořádku...
A kutilmile - nelituju tě
Ty solenoidy už mají něco za sebou, tak odpoj jeden solenoid po druhém, přiveď na ně napětí, jestli cvakají. Můžeš-li zkontrolovat, jestli skutečně otevírají/těsní, tím líp. Manuál zjevně máš, ty podtlaky a tlaky jsou tam uvedené.
Pak je tam ještě bimetalový ventilek, který za studena drží volnoběh výše a při ohřátém motoru zavře.
Dash-Pot je tam jen kvůli tomu, aby podržel šperrklapku pootevřenou podtlakem, když sundáš nohu s plynu, ale motor je ještě v otáčkách. Lambda potřebuje čas na doregulování vstřiku a tohle jí ten čas dá.
Jestli jsi zvyklý v letním hicu tankovat s čepicí (to sice můžeš, ale bezprostředně potom musíš aspoň 10 - 15 km ujet; správně se tankuje do prvního vycvaknutí pistole) a pak to necháš za pumpou a jdeš na svačinku, zřejmě bude v háji náplň aktivního uhlí v nádobce recyklace benzínových par, protože studený benzín se v nádrži nemá kam roztáhnout a tlačí se do té nádobky. Když za ní není podtlak (neběží motor a neodsaje si páry), nateče do aktivního uhlí.
I to může způsobovat nečekané chování motoru.
Buď v klidu. Má ho i na svém veteránu z roku 1985workhard píše:EGR v roce 1988? Myslel jsem, že tenkrát byl svět ještě v pořádku...
Jinak v tomto motru jsem se taky vrtal, ale ten zase nedržel volnoběh. Nakonec jsem to vzdal, protože jsem už nevěděl kudy kam.
On totiž ten původní skutečný karbec od Suzuki je strašlivá strojovna, takové na všechny strany neforemné UFO s asi 5 membránami, které za nějakou klapku či jehlu tahaly. Byly v přesně předtlakovaných komůrkách, z nichž vedly ven zaslepené servisní trubičky (asi jako u chladiva v ledničce). Jak některá přestala těsnit, už to mohl seřídit jen servis. Kvůli prasklé membráně se musel měnit celý karbec. K nám se karburátorové modely snad nikdy nedovážely a, pokud vím, tak japonské karburátory z osmdesátých let nikdo neumí a přípravky na seřízení nemá.
Oprava na 125 stran (335 krokov)
https://lowrangeoffroad.com/media/downl ... ld-Kit.pdf