Rolovacie koliesko u touchpadu, inštalácia driveru

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rnbw

#151 Příspěvek od rnbw »

Moduly mimo jadra treba vzdy pri upgrade jadra rekompilovat. Je na to nastroj dkms.
Duvsan

#152 Příspěvek od Duvsan »

asdf píše:Hlavně jsem měnil fujitsu_scroll.c.
Aha. Trochu si si zašantil. Nie som programátor, neviem posúdiť.

rnbw píše:Moduly mimo jadra treba vzdy pri upgrade jadra rekompilovat. Je na to nastroj dkms.
Ako to majú všetky doinštalované programy? Od Libre Office cez prehrávače multimédií po grafické editory?
Duvsan

#153 Příspěvek od Duvsan »

Poradíte mi ešte s niečím? Mimo tému. Keď nechám počítač uspať, po prebudení nenabehne obraz, ani nerozsvieti podsvit. Ani externý monitor. Takže asi nenaštartuje xserver.
rnbw

#154 Příspěvek od rnbw »

Duvsan píše:Ako to majú všetky doinštalované programy? Od Libre Office cez prehrávače multimédií po grafické editory?

Tie nekomunikuju priamo s HW, takze nemaju ziadne moduly do jadra.
Duvsan

#155 Příspěvek od Duvsan »

Uhm. A keby som doplnil napr. ten Circular scrolling, po upgrade jadra by bol nutný reinstall?
asdf
Kontaktovat uživatele:

#156 Příspěvek od asdf »

Duvsan píše:...Keď nechám počítač uspať, po prebudení nenabehne obraz, ani nerozsvieti podsvit. Ani externý monitor....
Já nevím. To se bude blbě hledat. Kdyžtak holt neuspávat a vypínat, no.
Duvsan

#157 Příspěvek od Duvsan »

Práve som zistil, prečo sa zmeny neprejavovali - ani po reštarte. Nedával som modprobe. Mohli sme skúšať.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#158 Příspěvek od asdf »

To by nemělo vadit. Nespustilo by se to sice hned, ale po restartu ano. Asi v tom byl ještě jiný zádrhel. To je jedno, hlavně, že to funguje.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#159 Příspěvek od asdf »

rnbw píše:Moduly mimo jadra treba vzdy pri upgrade jadra rekompilovat. Je na to nastroj dkms.
Našel jsem, že možná stačí dát nějaký skript do: /etc/kernel/postinst.d
matahari

#160 Příspěvek od matahari »

Moduly/ovladače to mají pro DKMS většinou už připravené a jsou také v adresáři /usr/src. Osobně tam mám virtualbox a virtualbox-guest a při každé aktualizaci jádra se znovu zkompilují, kdy se volá script dkms.conf.

Mívají to i ovladače pro WiFi USB, které nejsou standardně součástí jádra např. https://github.com/RinCat/RTL88x2BU-Lin ... /dkms.conf
Duvsan

#161 Příspěvek od Duvsan »

Nejaký nástroj na to byť musí. Nikomu by sa nepáčilo po upgrade stratiť svoje doplnky. Kto by potom upgradoval.

asdf, hele, skript na zaumatizovanie reinstalu toho ovládača, čo si napísal na strane 7, mi nefungoval. Usúdil som, že príčinou bolo, že som ho nespustil z pracovného priečinku. Preto som vymýšľal to cd ... Ale nechcelo sa mi s tým hrať. Dodatočne mi došlo, že Insntall sa spúčťa zpravidla z pracovného priečinku. Čo si mi poslal balík, tak tam to funguje. Skopíroval som súbor Install do svojho priečinku a nefunguje. Odoprie prístup. Potom som si všimol, že keď v termináli pozriem súbory v Tvojom priečinku, tak Install sfarbí na zeleno a psmouse.ko.zst na oranžovo. U mňa nie. Vieš mi to vysvetliť?

Pomohol som si tak, že som založil nový priečinok, Tvoje súbory som skopíroval doň a na ne tých šesť starých (s dopísanými tými dvomi riadkami) a prepísať. To fungovalo. Vrátil som to do stavu, kde scrolling reagoval príliš ostro. Zväčšil som hodnotu v #define FJS_MOVEMENT_BITSHIFT a spomalilo to, ale reagovalo to akosi trhane a nestabilne. Akoby chvíľami vynechával. Keď som zvýšil príliš, prestalo reagovať úplne. Keď som zväčšil hodnotu v #define FJS_POSITION_CHANGE_TRESHOLD , tak to skákalo; stránka poskočila, potom nič a zase poskočila. Sem patrí to "skákanie". Možno by šlo nájsť nejaké oprimum medzi tými dvomi hodnotami, prípadne ešte s #define FJS_CAPACITANCE_TRESHOLD , ale prestalo ma to baviť. Čo si mi poslal, to funguje v pohode. Mohol by si to poslať vývojárovi do fóra. I keď neviem, či dnes tieto stroje ešte niekto používa, ale mohol by si ho kontaktovať a spýtať sa ho.
Naposledy upravil(a) Duvsan dne 30 čer 2024, 14:33, celkem upraveno 1 x.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#162 Příspěvek od asdf »

Duvsan píše:... tak Install sfarbí na zeleno a psmouse.ko.zst na oranžovo. U mňa nie. Vieš mi to vysvetliť?
To bude tím, že ten zelený má práva na spuštění. To je takové to x v -rwxrwxr-x na začátku výpisu příkazem "ls -l". Ty jsi tam asi neměl to x, měl jsi asi jen -rw-rw-r--. Ty práva na spuštění se dají nastavit pomocí: chmod a+x install
Duvsan píše:... Možno by šlo nájsť nejaké oprimum medzi tými dvomi hodnotami, prípadne ešte s #define FJS_CAPACITANCE_TRESHOLD , ale prestalo ma to baviť. Čo si mi poslal, to funguje v pohode.
Mě se právě taky nechtělo s tím laborovat.Radši jsem to udělal pořádně.
Duvsan píše:Mohol by si to poslať vývojárovi do fóra.
Už jsem mu to poslal. Ale nevím, jak se na to bude tvářit.
Duvsan

#163 Příspěvek od Duvsan »

asdf píše:
Duvsan píše:... tak Install sfarbí na zeleno a psmouse.ko.zst na oranžovo. U mňa nie. Vieš mi to vysvetliť?
To bude tím, že ten zelený má práva na spuštění. To je takové to x v -rwxrwxr-x na začátku výpisu příkazem "ls -l". Ty jsi tam asi neměl to x, měl jsi asi jen -rw-rw-r--. Ty práva na spuštění se dají nastavit pomocí: chmod a+x install

Funguje. Install zozelenal a inštaluje. Čo znamená oranžová farba? psmouse.ko.zst sa nesfarbil.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#164 Příspěvek od asdf »

Duvsan píše:Čo znamená oranžová farba? psmouse.ko.zst sa nesfarbil.
To nevím, zkus sem dát výstup z příkazu:

Kód: Vybrat vše

ls -l | grep psmouse
A uvidíme.
Duvsan

#165 Příspěvek od Duvsan »

Už sa sfarbil. Dlhý kábel.
root@S760:/home/dusan/Downloads/fujitsu_scroll-main/drivers/input/mouse_6.8.0-36# ls -l | grep psmouse
-rw-rw-r-- 1 dusan dusan 52989 mar 25 14:33 psmouse-base.c
-rw-r--r-- 1 root root 437376 jún 30 14:52 psmouse-base.o
-rw-rw-r-- 1 dusan dusan 7511 mar 25 14:33 psmouse.h
-rw-r--r-- 1 root root 4561624 jún 30 14:53 psmouse.ko
-rw-r--r-- 1 root root 1157470 jún 30 14:53 psmouse.ko.zst
-rw-r--r-- 1 root root 1247 jún 30 14:52 psmouse.mod
-rw-r--r-- 1 root root 8058 jún 30 14:53 psmouse.mod.c
-rw-r--r-- 1 root root 153912 jún 30 14:53 psmouse.mod.o
-rw-r--r-- 1 root root 4388016 jún 30 14:53 psmouse.o
-rw-r--r-- 1 dusan dusan 8151 mar 10 21:38 psmouse-smbus.c
-rw-r--r-- 1 root root 311960 jún 30 14:53 psmouse-smbus.o
root@S760:/home/dusan/Downloads/fujitsu_scroll-main/drivers/input/mouse_6.8.0-36# ls -l | grep install
-rwxrwxr-x 1 dusan dusan 718 jún 28 19:50 install
root@S760:/home/dusan/Downloads/fujitsu_scroll-main/drivers/input/mouse_6.8.0-36# ls -l | grep fujitsu
-rw-rw-r-- 1 dusan dusan 6135 mar 25 14:33 fujitsu_scroll.c
-rw-rw-r-- 1 dusan dusan 1697 jún 27 15:41 fujitsu_scroll.h
-rw-r--r-- 1 root root 226064 jún 30 14:53 fujitsu_scroll.o
root@S760:/home/dusan/Downloads/fujitsu_scroll-main/drivers/input/mouse_6.8.0-36

Ináč keď dám "ls", tak oranžový je len psmouse.ko.zst .
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“