Nastavení kmitočtu 1Hz
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
- tomasjedno
Na mechanické hodinky asi dobré, ale jinak…masar píše:Vteřinové impulzy bych nejprve "zviditelnil"(nebo "zeslyšitelnil") a dal je "poslechnout"…nxn píše:...jak v řídícím obvodu hodin nastavit "přesně" 1Hz...
Nemůže to být přesnější než krystal ve founu - a tam se podle mne moc na přesnost nedbá, founy si čas korigují přes operátora nebo po netu, jinak dost ujíždějí. Pak je taky otázka, jak hustě se sampluje zvuk - to do toho vnáší další chybu (při 48 kHz a 1 minutě záznamu je to ± 0,35 ppm).
- martinkopp
- martinkopp
Při dnešních cenách GPS modulů již nepoužívám nic jiného, pokud to neni ve sklepě a je aspoň trošku signál. Není s tím žádná starost.
martinkopp píše:Které?
Všechny, pokud pracují se vstupním kmitočtem v řádu MHz. Samozřejmě záleží i na výbrusu krystalu, jeho zapojení a stabilitě okolních kapacit.
Krystaly 32768 Hz jsou ve srovnání s tím násobně citlivější na teplotu, tlak vzduchu i rozkmit, potžmo napájecí napětí oscilátoru.
Ale v těch hodinách a budíkách s krystalem 4,19... MHz (s obvodem TC8066P nebo jeho ekvivalentem U114D) si ještě dávali záležet a oboje hodiny se skutečně předcházely o maximálně 10 s za 20 měsíců. Za delší dobu jsem si to nedovolil testovat, aby nevytekla baterka.
Jak to bylo s krátkodobou stabilitou (dejme tomu v řádu dnů, či hodin) jsem neměl čím testovat, je možné, že se hodiny během půl roku o pár vteřin zpozdily, pak s konstantním časovým posunem šly nějaký ten měsíc přesně, a s klesajícím napětím baterky to zase doběhly.
Jestli to jde ale u takhle nízkýho kmitočtu jsem nikdy nezkoušel. Na analogu asi né, nejspíš bude potřeba paměť.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- tomasjedno
- martinkopp
Hill píše:martinkopp píše:Které?
Všechny, pokud pracují se vstupním kmitočtem v řádu MHz. Samozřejmě záleží i na výbrusu krystalu, jeho zapojení a stabilitě okolních kapacit.
Krystaly 32768 Hz jsou ve srovnání s tím násobně citlivější na teplotu, tlak vzduchu i rozkmit, potžmo napájecí napětí oscilátoru.
Ale v těch hodinách a budíkách s krystalem 4,19... MHz (s obvodem TC8066P nebo jeho ekvivalentem U114D) si ještě dávali záležet a oboje hodiny se skutečně předcházely o maximálně 10 s za 20 měsíců. Za delší dobu jsem si to nedovolil testovat, aby nevytekla baterka.
Jak to bylo s krátkodobou stabilitou (dejme tomu v řádu dnů, či hodin) jsem neměl čím testovat, je možné, že se hodiny během půl roku o pár vteřin zpozdily, pak s konstantním časovým posunem šly nějaký ten měsíc přesně, a s klesajícím napětím baterky to zase doběhly.
Aha, takhle jsi to myslel. Takže to bylo spíš dílem náhody a štěstí se trefit do okolních podmínek aby šly hodiny přesně. Já nedávno hledal oscilátor se zaručenou stabilitou kolem těch 0,2ppm a ani dnes to není zrovna běžná a už vůbec ne levná záležitost. Tak proto mne zaujalo, že nějaké obvody ve starých hodinách to zvládaly.
martinkopp píše:Co je platné že RV-3028 má dlouhodobou stabilitu 1ppm, když teplotně to lítá řádově víc.
Záleží v jak velkém rozptylu teplot se to má provozovat. V návodu k RV-3028 v sekci 6.3. OSCILLATOR PARAMETERS na straně 100 je teplotní charakteristika. Od strany 81 v sekci 4.15. FREQUENCY OFFSET CORRECTION je zmíněna možnost průběžné korekce frekvence. Hodnota EEOffset pro 1ppm při 25C dle kalibrace při výrobě je uložena v EEPROM a dá se průběžně měnit. Namísto měření frekvence by se dala měřit teplota čipu (krystal je v něm) a dle teplotní charakteristiky pak třeba z Arduina provádět na základě aktuální teploty průběžnou kompenzaci třeba jednou za pár hodin. Ne však zas příliš často, aby se tím nevyčerpal počet zápisů na danou adresu v EEPROM.