Obsazovací tón místo hlášení o nedostupnosti?

Vše, co se týká mobilních telefonů, GSM bran, mobilních datových připojení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
JoDiK

Obsazovací tón místo hlášení o nedostupnosti?

#1 Příspěvek od JoDiK »

Všechny zkoumané SIM karty mám předplacenky a chovají se stejně.
Když volám z O2 na nedostupný mobil s O2 nebo T-mobile, ozve se hlášení, že volaný účastník je nedostupný. Ale když volám z T-mobile na nedostupný O2, místo hlášení se ozve jen obsazovací tón.

Pokoušel jsem se zjistit příčinu u podpory T-mobile, ti to hází na O2: "záležitost jsem konzultoval s naším technickým oddělením. Dle Vámi popisované situace je v tomto případě chyba u příjemce hovoru, proto je v tomto případě potřeba se obrátit na společnost O2 a požádat je o nápravu, aby byly u čísla přehrávány správné hlášky."

U O2 si s tím neví rady: "Velice se omlouvám, ale z naší strany se mi zde nepodařilo dohledat možnou příčinu těchto potíží. V případě potíží se SIM kartou je standardně doporučeno vyzkoušet SIM v jiném zařízení a případně vyměnit SIM kartu."

Zkoušel jsem to postupně celkem u čtyř různě starých SIM karet (2xO2, 2xT-mobile) chová se to pořád stejně. Při volání z O2 kamkoliv OK, při volání z T-mobile na T-mobile OK ale z T-mobile na O2 jen obsazovák.
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

A voláš na mobil, nebo na pevnou?
Z pevné dostaneš obsazovací tón, když má volaný účastník telefon vyvěšený, nebo zkrat na lince. Žádná hláška.
Obě příčiny není pro O2 problém zjistit, samozřejmě v případě, že jim sdělíš číslo, na které se pokoušíš dovolat. A uměli to od prvních automatických ústředen.
monterjirka

#3 Příspěvek od monterjirka »

U staré voličové analogové ústředny jsme obsazovací (nebo kontrolní vyzváněcí) tón dostali z místa, kam až jsme se volbou dostali

Dnes různé PCM nebo ještě chytřejší digitální přenosové systémy zpravidla pracují tak, že se po společném "signalizačním" kanálu připraví cesta, pokud je nějaký problém a spojení není možné, vrátí se tato informace po tom signalizačním kanálu a účastník dostane nějaké "hlášení".
Až když je spojení "navázáno" propojí se hovorové cesty (jako kanály v PCM,...)
A problém vzniká na přechodu mezi sítěmi, záleží jak to mají provozovatelé nastavené, ošetřené
Stačí někde nasadit nové přenosové zařízení s jinou konfigurací a podle toho jakou cestu si systém právě najde a vybere, se to může chovat při každém volání jinak.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

A je potřeba rozlišit obsazovací tón = středně dlouhý opakující se houknutí, trvající asi 1/2 vteřiny s přibližně stejnou mezerou, od tzv. "propojovacího tónu", kterým ústředna/mobilní síť volajícímu signalizuje, že vyhledává lokalizaci volanýho čísla a staví spojovací cestu a testuje její kvalitu pro uskutečnění spojení. Takovej tón má podobu krátkejch, asi 0,1 s trvajících pípnutí se stejnýma mezerama. A někdy to může trvat až minutu, než se ozve příslušná hláška.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od kulikus »

Mám čerstvě stejnou zkušenost. Volám občas kolegovi, který nemá na části pracoviště signál. Dříve mi to hlásilo nedostupnost, nyní čerstvě jen obsazovací tón. Později přišla sms o jeho opětné (?) dostupnosti. Asi to teprve konfigurují.

On má úsměvný problém. Může volat manželce, ale manželka (od jiného operátora) jemu ne.
Valdano

#6 Příspěvek od Valdano »

kulikus píše:On má úsměvný problém. Může volat manželce, ale manželka (od jiného operátora) jemu ne.

Pro někoho spíš výhoda než problém. :D
Odpovědět

Zpět na „GSM / CDMA / LTE technika a telefony“