Zosilňovač triedy "D" a vplyv na FM signál
Moderátor: Moderátoři
Zosilňovač triedy "D" a vplyv na FM signál
riešim jednu maličkosť. Mám tento modul: https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... 18026iO2pm
Je možné, že by použitý zosiňovač, alebo celkovo koncepcia all in one (zosik+rádio na jednej PCB) spôsobovalo horší príjem FM? A tiež, ak pripojím cez AUX vstup prehrávač s DAB, tak to zhorší kvalitu príjmu?
Kdesi som čítal, že "D" zosilňovače spôsobujú rušenie FM signálu.
Máte s tým niekto skúsenosť?
VRAJ by mohli pomôcť aj dodatočné feritové jadrá na vodiče k repro.
Podotýkam, že uvedený modul a aj repro sú v jednej skrinke. Vodiče mám všetky v jednom zväzku.
Vďaka.
Jinak by se daly použít nacvakávací ferity, dát je co nejblíž k výstupu zesilovače.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
naladil som miestne stanice bez problémov a dokonca aj (150km) vzdialené Petőfi Rádió v celkom v dobrej kvalite..
Rušenie spínanými zdrojmi či zosilňovačmi je neskutočné... niekedy nepomôže ani ten tienený kábel na výstupe... musí sa ísť od zdroja napájania..
Dnes sa všetko robí na tej sku-venej "zelenej" energii .. málo energie -veľký výkon.. HiFi už dávno nie je priorita...To len "pár" jednotlivcov ostalo verným tejto technológii...bez ohľadu na spotrebovanú energiu...
A k pôvodnej otázke autora ??
Sú to všetko nejakým procesorom riadené "neladené" obvody, ktoré sú jednoduché, ale ich selektivita a kvalita zodpovedá len dnešnej komerčnej úžitkovej hodnote... čo by si chcel za 5-6 eury??
Skús mu len tak pre srandu pripojiť miesto nejakého zdroja - 12/24V akumulátor ...a možno budeš prekvapený, ako dobre to hrá...a nič sa pritom neruší...
tak hlásim menší úspech.
Prerobil som celú kabeláž. Na repráky som dal čo možno najkratšie tienené káble, takisto na anténu som dal tienený. Na napájací vstup som dal 100nF kondík. Takisto na napájaciu časť bližšie k modulu som dal ten nacvakávací ferit. Náhodnou som skúsil dať aj na vstupný tienený kábel ten ferit a ono to všetko pomohlo. Rušenie sa eliminovalo.
Kúpim asi ešte aj na tie repro káble tie ferity. Drahé to neni, a keď to pomôže veci..
dred,
to je pravda. Všetko je to digitálne, neladené. A tá "zelená" energia len vnáša bordel do signálovej časti.
Zlatá stará doba analógová...