Sterilované okurky do 3,7l sklenic
Moderátor: Moderátoři
Sterilované okurky do 3,7l sklenic
Přestalo mne bavit rovnat nakladačky do malých sklenic. Mám dost těch okurkových velkých 3,7l i víček. Také je dost přerostlých nakladaček. V realizaci nevidím problém až na podmínky zavaření. Normální 720ml sklenice zavařuji 20min při 90°C. Doba náběhu na 90° je asi 20 minut. Jaká bude doba zavaření pro ty 3,7l sklenice? Zkoušel to někdo? Nemůžu to nikde dohledat. Možná zkusím také napsat do nějaké konzervárny...
Zkusím tedy 25minut. To by mělo k prohřátí 3,7l sklenice až do středu stačit.
V těchto velkých sklenicích bude i více nálevu, takže by se měl obsah i rychleji prohřát až ke středu.
Zajímá mne ještě jedna věc:
Kyselé nálevy jsou většinou na 0,7l vody asi 0,25l octa.
Rád bych zkusil něco méně kyselého. Jaká nejnižší koncentrace octa v nálevu má ještě konzervační účinky?
Také jsem zkoušel nálev z kyselinou citronovou, okurky mi chuťově vyhovovaly více. Byly jemnější. Kyselina citrónová ale údajně nemá konzervační účinek. Nicméně okurky se zatím nezkazily.
Kyselé prostředí musí mít nějaký vliv. To by potom nedávala smysl nutnost sterilovat zeleninu bez octu při vyšší teplotě než 100°C nebo náhradní dvojitou sterilací při 100°C. U ovoce na kompoty údajně stačí kyseliny v něm obsaženéBOBOBO píše:Však vocet v této koncentraci taky ne
Ty v okurkách nejsou. Udělám tedy nálev s menší dávnou octu dle chuti a přidám cukr, tím by se to také mohlo zjemnit.
Do těch 3l jsem nakládačky dělal ale když není na sežrání víc lidí, tak pokud se nespotřenují do týdne i v lednici se zakalí. Sice nekvasí, ale už bych se toho bál. Navíc jsem kvůli tý 3l musel dočasně v lednici vyhodit jeden rošt aby se vešla na výšku.
Letos to vypadá s nakládačkama blbě. Zatím mám jen dvě sklenice, plíseň leze od země nahoru celkem rychle, postřik, nepostřik. Co mluvím s kámošema, tak si na plíseň stěžují všichni, někdo neutrhl ani jednu okurku a už to musel zlikvidovat. A kdo nemá plíseň, tak má padlí.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Uvědom si, že napřed se ohřeje voda na danou teplotu (a také celá sklenice s obsahem) a potom se počítá ten čas. Nad 80℃ jde vlastně pomalu už o vaření, protože i těch 80℃ stoupne skoro až na 85℃ (nebo na 90℃ z těch 85℃).EL34 píše:Zkusím tedy 25minut. To by mělo k prohřátí 3,7l sklenice až do středu stačit.