Sterilované okurky do 3,7l sklenic

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EL34

Sterilované okurky do 3,7l sklenic

#1 Příspěvek od EL34 »

Zdravím, omlouvám se za dotaz, který nesouvisí s elektronikou.
Přestalo mne bavit rovnat nakladačky do malých sklenic. Mám dost těch okurkových velkých 3,7l i víček. Také je dost přerostlých nakladaček. V realizaci nevidím problém až na podmínky zavaření. Normální 720ml sklenice zavařuji 20min při 90°C. Doba náběhu na 90° je asi 20 minut. Jaká bude doba zavaření pro ty 3,7l sklenice? Zkoušel to někdo? Nemůžu to nikde dohledat. Možná zkusím také napsat do nějaké konzervárny...
lesana87

#2 Příspěvek od lesana87 »

V Chemii pro všechny píšou:
Přílohy
sterilace.JPG
sterilace.JPG
kaja4

#3 Příspěvek od kaja4 »

Já osobně 0,7l zaleji horkým nálevem a po zavíčkování vložím do zavařovacího hrnce s teplotou vody 80 stupňů a steriluji 10 minut
jirys

#4 Příspěvek od jirys »

My nikdy okurky nezavarovali , vše naskládáme do sklenic a zalijeme horkým nálevem a zavickuji otočím dnem na horu a jeto . Pak jsou pěkné křupavé.
p32

#5 Příspěvek od p32 »

Okurky se dělají na 80° C a po dobu 20 minut. Velikost sklenice a obsahu se vyrovnává výškou vody v hrnci.
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Každej jak chce , ale já jedu vše , maso nemám , 80/20 . Tedy v brutaru , tak po 33 sklenicích , i mošt .
EL34

#7 Příspěvek od EL34 »

Díky všem.
Zkusím tedy 25minut. To by mělo k prohřátí 3,7l sklenice až do středu stačit.
V těchto velkých sklenicích bude i více nálevu, takže by se měl obsah i rychleji prohřát až ke středu.

Zajímá mne ještě jedna věc:
Kyselé nálevy jsou většinou na 0,7l vody asi 0,25l octa.
Rád bych zkusil něco méně kyselého. Jaká nejnižší koncentrace octa v nálevu má ještě konzervační účinky?
Také jsem zkoušel nálev z kyselinou citronovou, okurky mi chuťově vyhovovaly více. Byly jemnější. Kyselina citrónová ale údajně nemá konzervační účinek. Nicméně okurky se zatím nezkazily.
bu2520

#8 Příspěvek od bu2520 »

Já dávám teplý lák, sklenice do trouby na plech na 180°C a když se objevují bublinky v láku tahám ven . Ani jedna není povolená a běžně vydrží dva roky.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Však vocet v této koncentraci taky ne . Profipytlíky obsahují benzoovou . A dva roky je opravdu málo . Ale žiju sám a 7stovku sním max nadvakrát , 4l pro mne ztrácí smysl . Osobně se necítím následným hlavním účastníkem svatby . No a 70 není ani ke slavení ....
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Na seznamu jsou šílené hrůznosti a tito konzumenti .... : Nejlepší oběd na světě: Pečená křidélka s brambory z jednoho pekáčku
EL34

#11 Příspěvek od EL34 »

BOBOBO píše:Však vocet v této koncentraci taky ne
Kyselé prostředí musí mít nějaký vliv. To by potom nedávala smysl nutnost sterilovat zeleninu bez octu při vyšší teplotě než 100°C nebo náhradní dvojitou sterilací při 100°C. U ovoce na kompoty údajně stačí kyseliny v něm obsažené
Ty v okurkách nejsou. Udělám tedy nálev s menší dávnou octu dle chuti a přidám cukr, tím by se to také mohlo zjemnit.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Kompoty jsou stabilizovány cukrem. Určití vyžadují pytlíky s cukrem opatřit zobrazením lebky , je to jed .
A to je ono , v okurkách v podstatě nemá co kvasit , ale ten cukr bude , proto se v podstatě bez konzervantu vždy zakalí .
kejki

#13 Příspěvek od kejki »

Ocet a cukerin ovlivní i křupavost okurek, kyselé prostředí zamezí množení bakterií klobásového jedu.
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Nedávno jsem našel ve sklepě pár zapomenutých sklenic nakládaček s datumem na víčku 2014. Nic jim nebylo přežil jsem.
Do těch 3l jsem nakládačky dělal ale když není na sežrání víc lidí, tak pokud se nespotřenují do týdne i v lednici se zakalí. Sice nekvasí, ale už bych se toho bál. Navíc jsem kvůli tý 3l musel dočasně v lednici vyhodit jeden rošt aby se vešla na výšku.
Letos to vypadá s nakládačkama blbě. Zatím mám jen dvě sklenice, plíseň leze od země nahoru celkem rychle, postřik, nepostřik. Co mluvím s kámošema, tak si na plíseň stěžují všichni, někdo neutrhl ani jednu okurku a už to musel zlikvidovat. A kdo nemá plíseň, tak má padlí.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
p32

#15 Příspěvek od p32 »

EL34 píše:Zkusím tedy 25minut. To by mělo k prohřátí 3,7l sklenice až do středu stačit.
Uvědom si, že napřed se ohřeje voda na danou teplotu (a také celá sklenice s obsahem) a potom se počítá ten čas. Nad 80℃ jde vlastně pomalu už o vaření, protože i těch 80℃ stoupne skoro až na 85℃ (nebo na 90℃ z těch 85℃).
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“