Odrušení sítě pro zkušebnu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
HF_Tech

#46 Příspěvek od HF_Tech »

DukeNuke píše:No, něco vyzkoušet budu muset. Namotat dvojdrát závity vedle sebe, nebo každou cívku zvlášť? Zapojit nějak takto?
Tohle ti moc nepomůže. Řeší to vyzařování hodně vysoko nad akustickým pásmem.
Za pokus by ještě stálo použít oddělovací transformátor - je potřeba oddělit trafem L a N a propojit PE ze sítě se zásuvkami na výstupu. Ale chce to na zapojení někoho, kdo ví co dělá. Proti ruchům ze solárních měničů to funguje velice dobře.
samponek

#47 Příspěvek od samponek »

Spíš bych dal v kovové krabičce filtry na podporu zvukové linky a linkové transformátory.
https://1url.cz/l1NA8
DukeNuke

#48 Příspěvek od DukeNuke »

No, oddělovací trafo nemám , ale vyzkouším ještě jednu věc - mám k dispozici UPS, tak mix připojím na UPS zapojím a pak zkusím odpojit přívod, co to udělá. případně totéž i s aparátem.
EKKAR

#49 Příspěvek od EKKAR »

Pokud to do jistý doby dělalo jen na jednom zásuvkovým okruhu ALE NA DRUHÝM NE, A OD NĚJAKÝ DOBY TO DĚLÁ NA OBOU, pak nemá cenu špekulovat o šumu zařízení - obzvlášť pokud to v jiný lokalitě nešumí stejně jako to nešumělo na tom jednom okruhu na původním místě. Je to v tom napájení a nejede přes to vlak.
Jsou dvě cesty k odstranění - domluvit se s vlastníkem objektu, že se prověří, kdo další používá ten původně nešumící okruh a co že to na něj nedávno připojil - může to bejt doslova COKOLIV, včetně nový TV, která už nemá STBY zdroj s trafem, ale spínanej nebo jakejkoliv JINEJ novej spínák s PRCáckým odrušením (rozuměj ŽÁDNÝM ODRUŠENÍM) - a zkusit se domluvit, jestli by ten další uživatel svolil k úpravě, náhradě nerušícím zdrojem nebo prostě něčím, co by odstranilo do sítě pronikající rušení - protože ten šum může bejt jen akustickej projev daleko vyššího rušícího kmitočtu, ze kterýho audioaparátky přenesou jen něco a to něco se projeví jako zvednutej šum.

No a druhá cesta je důsledně odrušit všecky napájecí přívody na vstupu do aparatury - prostě to svinstvoi vůbec nepustit do čehokoliv - mixu, zesů, všeho. To znamená pořídit síťový filtry jaký popisuje Šampión - na železoprachovejch a zinečnatoferitovejch jádrech namotaný symetrický "kompenzovaný" tlumivky, "iksový" fóliový kondíky mezi fázi, nulu a PE a zkusit vošklivoškopkem, jestli i za ně něco neprolejzá. Bude to stát nemalý prachy, ale jistota je kulomet, jak pravila babička, než hupsla pro pírko přes plot ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
bu2520

#50 Příspěvek od bu2520 »

párkrát mě zazlobila podobným způsobem upálená signálová zem . Ta zem se pak uzavírala přes kde co . Většinou se to zvukařům stalo když měli napájení ze dvou okruhů.
samponek

#51 Příspěvek od samponek »

Železoprachovejch právě ne, protože mají malý míčko ( 10 až 125)
Naopak u common mode inductor je potřeba velký míčko, aspoň 6000, 12000 a víc a manganozinečnatý kroužky, aby měly aspoň 3mH, nejlíp 10mH, 22mH a neprolízaly tím artefakty ze spínaných zdrojů v akustickém pásmu.

Pokud máš peníze, vykašli se na manganozinečnatý a použij rovnou common mode nanokrystalický s míčkem 160 000, mají 20 x takovou indukčnost a přes 181mH už těch kilohertz moc neproleze. :)

Jedním kroužkem na přívodu proudu nahradíš velký oddělovací transformátor, není problém tam navinout 2x 1 Henry izolovaným lankem a pořád se to tam vejde protože L = Al x N2 a zapojit to jako common mode inductor.
Přílohy
nanokrystalick__j_dro_uvnit__209.jpg
nanokrystalick__j_dro_uvnit__209.jpg
nanokrystalické jádro 17z 181mh.jpg
nanokrystalické jádro 17z   181mh.jpg
DukeNuke

#52 Příspěvek od DukeNuke »

@ekkar - a právě proto jsem v úvodu dal odkaz na filtrovanou zásuvku 16A. Kdyby to stačilo, tak do ní napíchnem aparáty i mix.
@bu2520 - jo, když náš napájení z jiných okruhů, tak se může dít cokoli. Ale to není tento případ.
dred

#53 Příspěvek od dred »

samponek píše:Lepší, než odpojovat GND je použít oddělovací transformátory s integračním článkem, při ceně jednoho kusu 10kč se to vyplatí.
Pokud je nutná High End kvalita, tak nanokrystalický transformátor ( 40 až 100 Kč)
Také jednodúché čínske oddelováky mám vyskúšané s NTB.. skresleslenie nie je až taká hrôza, ako tu prezentujú... mám pár kusov premeraných a myslím si že celkom vyhovujú...dokonca sme jeden taký naimplanotvali medzi mix a zosillňovač v kulturnom dome po prerábke, lebo pôvodné vedenie medzi javiskom a zvukovou kabínou bolo neskutočne zarušené... teraz to hrá bez rušivých prejavov... netreba na všetko z CN zanevrieť... niekedy tie veci aj fungujú :lol:
Naposledy upravil(a) dred dne 31 črc 2024, 16:25, celkem upraveno 3 x.
rnbw

#54 Příspěvek od rnbw »

Niekedy ano, ale casto aj nie. Tie moje sa nedali pouzit ani na televizor.
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od Behemot »

samponek píše:
jak máš fotku toho jádra ze svinutýho plechu, todle se používá v proudovejch chráničích jako součtovej transformátor, pár jich mám vyndanejch z vadnejch chráničů
dred

#56 Příspěvek od dred »

Používam / použil som takéto .. pre JACK/JACK 3,5 k NTB a tie "holé" v tom kultúrnom.. bolo treba XLR konektory ( v plechovej krabičke som poprepájal)... ale boli so žltou páskou na trafáčikoch - možno iný druh :lol:

Zaujímavé - napíšem k-u-l-t-u-r-á-k (bez pomlčiek) a nahodí mi miesto toho ikonku :ignore: ..to je zakázané slovo ??
Přílohy
obrázok_2024-07-31_163526366.png
obrázok_2024-07-31_163526366.png
samponek

#57 Příspěvek od samponek »

Ano, bílé jsou plechové trafa a na oddělení proti zemním smyčkám dobré.
Pro High End, kde je nutná větší šířka dávám nanokrystalické.
mi-ro

#58 Příspěvek od mi-ro »

Co se týká napájení z různých okruhů, správně zapojené a kvalitní technice to nesmí nikdy vadit!! Pracovní vodiče jsou vždy oddělené a PE má pouze funkci bezpečnostní a do GND signálu by se neměla nikdy vůbec dostat. Takže zemní smyčky a různé potenciály PE vodičů by teoreticky neměly vadit. Ale víme že praxe je jiná. To ale není případ šumu. Přesto si myslím že šum nepochází ze sítě ale produkuje ho některý preamp, efekt. Jen jste ho buď dříve nepostřehli a nebo je něco trochu jinak nastaveno/zapojeno.
..to bude jen ňákej odpůrek
DukeNuke

#59 Příspěvek od DukeNuke »

Já si fakt moc vážím vašich rad. Ale netuším, proč mě pořád vedete jinam?
Pokud jsme si dříve šumu všimli a kvůli tomu jsme to přepojovali na druhý okruh, tak jak by bylo možné, že bychom si toho na druhém okruhu nevšimli? Vždyť po tom přepojení jsme právě ten šum "hledali"??
nemám tak dobré znalosti, abych pochopil, co vás vede k popírání tohoto faktu, ale je to tak. Když je to navíc taková "duchařina".
Sendyx píše:...Sorry, tohle je 10 minut laborování na místě a bude se vědět....
Můžeš prosím popsat, co za těch 10 minut mám kde hledat? Sami s tím labnorujeme už daleko déle. Díky.
samponek

#60 Příspěvek od samponek »

Vezmi obyčejnou žárovkovou zkoušečku a vyzkoušej GND. Dost jistě to bude svítit. ( svítit to nesmí )

Žárovkovou zkoušečku si vyrobíš z elektronické cigarety, žárovky a hrotů z vyhořelýho multimetru.
Naposledy upravil(a) samponek dne 31 črc 2024, 18:36, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“