Jaký doporučíte penzijní pojištění?
Moderátor: Moderátoři
https://www.moneta.cz/caste-dotazy/odpo ... ex-s-p-500enovak píše:Co je "ETF S&P500"?
Ve zkratce je to fond, kterej kupuje akcie firem podle určitých pravidel.
Aby bylo možné do něj investovat je potřeba registrace u nějakého prostředníka na burze. Např. trading212, xtb, nebo Fio e-broker.
https://forum.komercni_odkaz_nepovolen.e15.cz/forum-31 ... ovani.html
Nebo je možné investovat do akcií firem přímo. Ale o to se člověk musí trošku starat a hlídat, aby nějaká společnost nezačala krachovat a tak podobně. A stejně většina lidí co se tomu až tak moc nevěnuje nikdy nepřekoná ziskovost toho S&P500.
Jediné riziko u toho fondu je, že když se náhodou dostane do ztráty, tak budu muset čekat třeba 2-3 roky, než tu ztrátu vrátí. Ale to u spoření na důchod je úplně jedno.
Já mám nějaké důchodové spoření, ale tam dávám úplný minimum, abych dostal státní příspěvek. Založil jsem ho jen kvůli příspěvku od zaměstnavatele.
Jinak ty úroky co tam nabízejí nepokryjou ani inflaci.
A zlato není investce. Ale jen udržitel hodnoty. To že teď vzrostlo je zapříčiněno současným stavem na trhu. Stačí se podívat na jeho dlouhodobý graf. Rozhodně na něm nic nevydělám.
A kutilmile - nelituju tě
No těžební společnosti a geoprůzkumy jsme taky sledoval. Ale nikdy jsem do nich neinvestoval. Na můj vkus je růst akcii moc náladovej.
Nebo máš nějakej tip na něco, co stabilně roste?
Mě to přide vhodnější spíš, pokud se člověk soustředí na dividendy.
A v současný době je u mě lepší ještě jak polovodiče tak investice do zbrojovek. Rheinmetall je pro tento rok můj milášek
A ještě čekám na další zbrojovky, že se proberou a růst tam bude taky o 100% za rok.
Jo a do budoucnosti to vidím spíš na firmy co začínají v AI. Zkušebně jsem koupil pár akcii soundhoud a palantir. Když stojí pár dolarů, proč je nepřidat a něpočkat, co z toho bude.
Ale samozřejmě velké technologické firmy jsou taková hlavní jistota na dlouhodobé držení. Zbrojovky mám určené k prodeji, až se přestane zbrojit.
A kutilmile - nelituju tě