Jaký doporučíte penzijní pojištění?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#46 Příspěvek od rnbw »

dracekvo

#47 Příspěvek od dracekvo »

enovak píše:Co je "ETF S&P500"?
https://www.moneta.cz/caste-dotazy/odpo ... ex-s-p-500

Ve zkratce je to fond, kterej kupuje akcie firem podle určitých pravidel.

Aby bylo možné do něj investovat je potřeba registrace u nějakého prostředníka na burze. Např. trading212, xtb, nebo Fio e-broker.
https://forum.komercni_odkaz_nepovolen.e15.cz/forum-31 ... ovani.html

Nebo je možné investovat do akcií firem přímo. Ale o to se člověk musí trošku starat a hlídat, aby nějaká společnost nezačala krachovat a tak podobně. A stejně většina lidí co se tomu až tak moc nevěnuje nikdy nepřekoná ziskovost toho S&P500.

Jediné riziko u toho fondu je, že když se náhodou dostane do ztráty, tak budu muset čekat třeba 2-3 roky, než tu ztrátu vrátí. Ale to u spoření na důchod je úplně jedno.

Já mám nějaké důchodové spoření, ale tam dávám úplný minimum, abych dostal státní příspěvek. Založil jsem ho jen kvůli příspěvku od zaměstnavatele.
Jinak ty úroky co tam nabízejí nepokryjou ani inflaci.

A zlato není investce. Ale jen udržitel hodnoty. To že teď vzrostlo je zapříčiněno současným stavem na trhu. Stačí se podívat na jeho dlouhodobý graf. Rozhodně na něm nic nevydělám.
EKKAR

#48 Příspěvek od EKKAR »

Jeden z důvodů, proč u nás penzijko nemá tolik příznivců: odkaz.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Dekker

#49 Příspěvek od Dekker »

ten pokles reálné mzdy mohu plně potvrdit.

Za loňský rok sem si u zaměstanavatele vydupal navýšení o téměř 11% a stejně jsme schopni ušetřit méně než předtím i když jsme omezili takové drobné neřesti, jako že jsme si občas dopřáli nějako lahvinku dobrého pití.
BOBOBO

#50 Příspěvek od BOBOBO »

18:22
Cena zlata pokorila historický rekord. V piatok sa jedna troyská unca zlata obchodovala na americkej burze za viac než 2 500 dolárov, čo znamená historický rekord.
Celeron

#51 Příspěvek od Celeron »

Nojo, dolar už taky není co býval. Právě jsem dokoukal na ČT2 na klasiku "Francouzská spojka". V roce 1971 se dalo ve dražbě v USA koupit auto za 40 doláčů. Dneska si za 40 doláčů (cca 1000 CZK) koupím co? :roll:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od Hubert_79 »

Dolar je v předsmrtné křeči a jeho místo zaujme zlatý rubl :lol:
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
EKKAR

#53 Příspěvek od EKKAR »

Pokud v dnešní době do něčeho investovat, tak do surovinovejch zdrojů. Ať už do geoprůzkumu, nebo těžních korporací, nebo prvotního zpracování. A do biotechnologií a do výroby polovodičů.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
BOBOBO

#54 Příspěvek od BOBOBO »

dracekvo

#55 Příspěvek od dracekvo »

EKKAR:

No těžební společnosti a geoprůzkumy jsme taky sledoval. Ale nikdy jsem do nich neinvestoval. Na můj vkus je růst akcii moc náladovej.
Nebo máš nějakej tip na něco, co stabilně roste?
Mě to přide vhodnější spíš, pokud se člověk soustředí na dividendy.

A v současný době je u mě lepší ještě jak polovodiče tak investice do zbrojovek. Rheinmetall je pro tento rok můj milášek :-D
A ještě čekám na další zbrojovky, že se proberou a růst tam bude taky o 100% za rok.

Jo a do budoucnosti to vidím spíš na firmy co začínají v AI. Zkušebně jsem koupil pár akcii soundhoud a palantir. Když stojí pár dolarů, proč je nepřidat a něpočkat, co z toho bude.

Ale samozřejmě velké technologické firmy jsou taková hlavní jistota na dlouhodobé držení. Zbrojovky mám určené k prodeji, až se přestane zbrojit.
EKKAR

#56 Příspěvek od EKKAR »

Prostě čím dál pude technika a čím víc se budou spotřebovávat nerostný zdroje, tím víc bude cena skladovejch zásob třeba jen vytavenejch a do ingotů odlitejch kovů růst. To je dividenda do budoucna. Technologie se budou měnit, ale suroviny budou potřebovat furt.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“