IO pro oscilátor, SMD (značení 295N05)

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
judeware

IO pro oscilátor, SMD (značení 295N05)

#1 Příspěvek od judeware »

Chtěl jsem si vyrobit "provizorní zkoušečku krystalů" a hmátl po odloženém receiveru TF6000. Netuší někdo, je-li někde k mání dokumentace k IO, viz předmět & foto? Vyhledávač našel jen jednu pofidérní diskusi... :?
Na druhém foto (bez blesku) je vidět celý obrys součástky VCX01, což by měl být dříve běžný karosovaný oscilátor v DIL14. Místo něj je osazený C26, nízký krystal 27MHz (na foto je to jeden ze zkoušených - "Y27") a IO "295N05". :?:

Původní krystal jsem vypájel, osadil protidevastační pracovní chůdy a vyzkoušel pár dalších krystalů (viz posledních foto):
• skupina vlevo fungovala přijatelně (Tektronix hlásil 26,9998 ÷ 27,01MHz)
• po připojení krystalu 5MHz to údajně kmitalo na 14,95MHz
• tři kusy vpravo kmitaly údajně na 9MHz (drobné jsem si nepoznamenal)

To jsem z toho jelen. 8O Když vynechám papírově správné 27MHzové (či některé 27M v reálu třetinové), cokoliv mezi 8 a 28MHz fungovalo dobře. 7,2MHZ (a nižší f) se chovaly tak, že buď obvod nepracoval, nebo jsem změřil hodnotu 3x vyšší, než byla jmenovitá (právě zkoušeného krystalu). Z Philipsů s téměř shodnými popisy, kmital správně jen jeden. "Y27" je původní, "U1Hs" a "XDL" jsou z jiných sat. receiverů, ostatní pochází z modulů teletextu s IO SAA5246AP/H.
Přílohy
IMG_0209.JPG
Zkoušené krystaly, tři skupiny
Zkoušené krystaly, tři skupiny
IMG_0204.JPG
Detail, obrys součástky VCX01 je zřejmě alternativa v podobě kompaktního provedeni (osc. v plechu)
Detail, obrys součástky VCX01 je zřejmě alternativa v podobě kompaktního provedeni (osc. v plechu)
IMG_0203.JPG
Oscilátor tvořený jedním C, krystalem 27MHz a IO "295N05"
Oscilátor tvořený jedním C, krystalem 27MHz a IO "295N05"
PavelFF

#2 Příspěvek od PavelFF »

Oscilátory pro vyšší kmitočty často kmitají na 3.harmonické krystalu. Jelikož tvé výsledky jsou třetinové nebo trojnásobné, tak to odpovídá.
Záleží na vlastnostech oscilátoru a parametrech krystalu, kterou harmonickou si vybere.
Příslušným naladěním oscilátoru z krystalu dostaneš třeba 5.harmonickou a nebo první.
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

judeware u obrázku píše: ... obrys součástky VCX01 je zřejmě alternativa v podobě kompaktního provedeni (osc. v plechu) ...
VCXO je zkratka pro "Voltage Controlled Crystal Oscillator" = napětím řízený X-talový oscilátor. To cos místo něj měl na tu desku osazený (X-tal, nějakej SMD IO a pár pasivních součástek) je funkčně shodný s tím, co bys našel uvnitř toho "oscilátoru v plechu".
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
teufel

#4 Příspěvek od teufel »

Kdysi jsem zkoušel ICS511. Krystaly fungovaly od 1 do 30 MHz (v datasheetu je 5 až 27 MHz). Je to ale s násobičem, tak nastavit např. násobení 2x a změřený kmitočet zase 2x podělit.
judeware

#5 Příspěvek od judeware »

Bude to něco podobného. Stejné pouzdro, ovšem jinak přiřazené vývody.

Prošel jsem všechny desky od TF6000. Jedna byla mírně odlišná a IO měl označení "150GL". Taky neznámý hrdina... :oops:
Odpovědět

Zpět na „Součástky“