Repase Narex bloku 14,4V/1,5Ah

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#16 Příspěvek od Celeron »

Místo 14,7V s maximálním proudem 38A dáš co? Kvůli proudu musí být dva články paralelně. Když dáš 3S2P, tak je napětí málo, když dáš 4S2P, tak už se nevejdou do původního pouzdra. Tak jsem zvědavej, jaký moudro z tebe vypadne.
Kámošovi truhlářovi opatruju tři sady do šroubováků Hilty. Jsou v nich Samsungy INR18650-25R M, 3S1P, odběr při velkým zatížení hlavičky 32A. Podle datašítu jsou max 25A. Nikdy mu nevydržely dýl než 3 roky a to jsme vždy osadily ten samej typ. Prostě změkly natolik, že s nima nešel zašroubovat pozidrive vrut 3,5 x 60. Repas jsem mu dělal už 2x na všech třech sadách. Mě vydrží NiCd 5-7 let.
Takže zkušenost přesně opačná.

Včera jsem udělal z vodovodní PP roury 32/23 univerzální nabíjecí futrál na SC články. Počet článků - různý dýlky roury. Zaslepovací čepičky pro + a - jsou společný, na různě dlouhý roury se nasunují a zavřou na bajonet.
Na rychlonabíjení by to možná chtělo do roury vyfrézovat oválný chladící otvory ale PP se hrozně při obrábění matlá a na proudy do 0,5A se baterky nehřejou.
Přílohy
IMG_20240806_110832.jpg
IMG_20240806_110832.jpg
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
samponek

#17 Příspěvek od samponek »

Dáš silnější 18650 35E. Vždycky 1P
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

Hmm a dopadne to stejně jako ta Hilta, stačí pár Ampér nad maximální dovolenej proud a za dva roky je po baterce. Děkuji, tudy cesta nevede.
Jirka

dracekvo

#19 Příspěvek od dracekvo »

Vzhledem k cenám těch ni-cd mi to osobně prostě přijde moc peněz za málo muziky. Nebo alespoň jsem nikde nenašel ty ni-cd články za nějaké normální peníze. Jednou jsem je koupil ve výprodeji na gme. Ale už je stejně ponich. Vydrželi asi 2 roky, narozdíl od originálu, kterej jsem měl asi 5 let.
Takže od té doby nářadí buď dám zadarmo za odvoz, nebo ho předělám na 18650 či 21700.
Stojí to pár korun a vím, že to nářadí bude fungovat i po 3 měsících ve skříni.

A k té náhradě ni-xx za li-ion. Ony ty různé ni-xx baterky při zátěži razantně padají.
Takže pro zachování stejných vlastností nářadí úplně stačí za 12S dát 3S li-xx. Napětí pod zátěží bude stejný.
Když se dalo do nářadí li-ion se stejnejma voltama, nebo lehce vyšším napětí, tak se kolikrát stalo, že to nářadí schořelo, protože tam nebyl ten pokles napětí s kterým se počítalo.
Naposledy upravil(a) dracekvo dne 07 srp 2024, 10:43, celkem upraveno 1 x.
samponek

#20 Příspěvek od samponek »

Je to přesně jak píšeš, ale kdo nemá praktickou zkušenost, nebo nedbá na dobře míněnou radu, tak potom mění spálený motorek.
Proto nikdy nedávat Liion 2P, protože na 2P se motorek upeče, než se to stihne vybít.

A už vůbec ne 4S2P jak píše Celeron, protože to je spálenina, naštěstí se to do krabičky nevejde.
Celeron

#21 Příspěvek od Celeron »

samponek píše: Proto nikdy nedávat Liion 2P, protože na 2P se motorek upeče, než se to stihne vybít.
Bože, to je hovadina! Tady někdo neví, co to je řazení 2P. To znamená dvě baterky paralelně!! To by chtělo vysvětlit, jak stejný napětí a dvojnásobná kapacita upeče motor vrtačky než se baterka stačí vybít. :roll:
Jirka

samponek

#22 Příspěvek od samponek »

Je to přesně jak píšeš, 2P je 2 paralelně a když dáš do vrtačky, nebo čehokoli co je stavěný na NiCd právě dvě 18650 paralelně, tak upečeš motorek, protože než se ta více než dvojnásobná kapacita oproti původní na kterou je to stavěný stačí vybít, tak se ten motorek přehřeje a zničí.

Jestli máš nějaké nářadí na zničení, nasaď 18650 35E 2P, upni desítku nebo lépe třináctku ( pokud to umožňuje) vrták, kus silnýho železa a bez přestání vrtej. Než se to stačí vybít, motor shoří, protože to na x násobnou kapacitu baterie není stavěný, tak prosté to je.
Celeron

#23 Příspěvek od Celeron »

On s těma hovadinama nepřestane. :roll: Kdo po nabití zapne vrtačku a nechá jí běžet až do vybití? 8O
Pokud to nevíš, tak ke spoustě bateriovýho nářadí si můžeš vybrat, jestli třeba 2 Ah a nebo 4 Ah baterku s dvojnásobnou dobou provozu. Rozdíl je jen v tom, že v tý 4 Ah je dvojnásobek článků v zapojení 2P.

Víš co, jdi s těmahle kydama do prodloužených zad. :twisted:
Jirka

rnbw

#24 Příspěvek od rnbw »

Zrusit ten ban bola zjavne chyba.

Baterii moze mat clovek aj viac - jedna sa nabija a s druhou pracuje. Ked sa vybije, tak ich prehodi.
samponek

#25 Příspěvek od samponek »

Celeron píše: Pokud to nevíš, tak ke spoustě bateriovýho nářadí si můžeš vybrat, jestli třeba 2 Ah a nebo 4 Ah baterku s dvojnásobnou dobou provozu. Rozdíl je jen v tom, že v tý 4 Ah je dvojnásobek článků v zapojení 2P.
Rozdělal jse více NiCd baterií od vrtaček ale nikde dvě parlelně nebyly, všechny vypadaly stejně jako na obrázku. Bylo jich tam vždycky 10 x 1.2V. Rozdíl musí být ještě v něčem jiným.

Když původní nebyly dva paralelně, je to divný Jednou jsem dal dva paralelně, protože se to tam vešlo, ale byla to chyba, napětí souhlasilo 12.6V ale ihned při první zkoušce vyhořel motorek, začalo se z něho kouřit.
Od té doby dávám jenom po jednom a zatím nic nevyhořelo :roll:
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“